Bíróság, vád alatt

2016. február 2. 08:30

Hajba Ferenc
Népszabadság

Legkevésbé a rezsihírnök szorul eredeti ötletekre a kormányban, félek azonban, hogy most mégis azt fontolgatja, az általa beharangozott kétjegyű rezsicsökkentést részben a kormánybosszantó igazságszolgáltatáson hajtja be.

A miniszerelnöknek tehát a menekültek elleni lobbizása, más politikai feladatai és heti 90 perc szotyolaköpködése között még a vádlottak megnevezése is a vállait nyomja. Ezért is fölösleges ez az ítélkezési szertartás. Lám, milyen jól megvan az ország valódi Alkotmánybíróság nélkül is. Igaz, ők formálisan létező testület, s megtanulták ­Schmitt filozó­fiáját, élvezik annak méltóságos hasznát. Hajtják is a motort olyan lelkesedéssel, hogy kilóg szaporán szedett lábuk a kocsi alvázából. Mint megannyi Frédi és Béni.

És már nem is vált ki felháborodást, hogy nálunk – jobbára az egyetlen bíróságon kívül – minden ellenőrző funkciókra rendelt testület az Orbán-kormány törvényességének igazolására működik.

Alighanem a bíróság sem lesz sokáig kivétel, mert Németh Szilárd szerint az igazságszolgáltatás miatt összehívandó vitanap után akár jogszabály-módosítás is várható. Lehet, hogy azt követően például a mindenkori frakcióvezető ellenjegyzése szükséges az ítéletek jogerőre emelkedéséhez. Vagy a formálisan megmaradó törvényszéket a szakminisztérium, illetve a kormányhivatalok főosztályaként működtetik.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/19972