Függetlenül az igazságtól?

2016. február 3. 14:40
Kis Ferenc
Magyar Idők
Kérdés, meddig távolodhatnak még a bíróságok döntései a társadalom többségének értékítéletétől.

„Kedden megszólalt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is, és arra figyelmeztetett mindenkit, hogy »tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét, és bízzanak a bírói felelősségben«. Idézte az alaptörvényt is, amely szerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

Ez valóban fontos mondat, bár némiképp indokolatlannak tűnik az alkotmányi passzus felidézése, hiszen szó sincs arról, hogy bárki is utasítani akarná a bírákat, csupán kritikák hangzanak el, amit viszont semmilyen törvény nem tilt.

De ha már a függetlenségről és a felelősségről beszélünk, nem árt hangsúlyozni, hogy a hatalmi ágak szétválasztása szellemében a törvényhozástól és a kormányzattól valóban független a bíróság, de az állam része, vagyis a magyar állampolgároktól nem független, minimum nekik, nekünk felelősséggel tartozik. (...)

A bíróságok függetlenségét meg kell őrizni. Szerencsére már csak a múltból idézhetjük fel a koncepciós pereket, amikor a hatalom előre megszabta az ítéletet. Ugyanakkor az sem szolgálja a már említett közbizalom épülését, amit mostanában látunk. Kérdés, meddig távolodhatnak még a bíróságok döntései a társadalom többségének értékítéletétől.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gond az, hogy a bírók hiába tanulnak egyforma jogot, azt mégis annyiféleképpen értelmezhetik, ahányan vannak. Ezért születnek rendre egymásnak ellentmondó ítéletek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés