A népbírósági jog hálójában: perújítási eljárás Hóman Bálint ügyében

2016. február 6. 10:26

Gellért Ádám
Jog.tk.mta.hu
A Fővárosi Törvényszék ott tévedett igazán, amikor Hóman Bálintot az egységbe foglalt bűncselekmény alól felmentette.

 „2015. március 6-án a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Hóman Bálinttal szemben hozott népbírósági ítéleteket és felmentette a volt minisztert a vele szemben emelt vádak alól. A sikeres perújítás egy újabb történész-, és társadalmi vitát robbantott ki a világháborús magyar múlt jelenbeli értékeléséről. A polémia középpontjában az állt, hogy emelhető-e szobor – részben közpénzből – egy olyan embernek, aki miniszterként maga is részese volt a zsidótörvények végrehajtásának. A tágabb kérdés, pedig az, hogy mégis kik legyenek történelmi példaképeink, kiknek állítsunk szobrot, kikről nevezzük el köztereinket.

A vitában azonban elsiklott a perújítási eljárás jogi értékelése. Mindez azért történhetett, mert a polémia csak az egyik tere egy több fronton zajló emlékezetpolitikai háborúnak. (...)

Tanulmányom a Hóman Bálint felmentéséhez vezető perújítási eljárást mutatja be és elemzi. Álláspontom szerint a Fővárosi Törvényszék ítélete több szempontból is kifogásolható, és a perújítási indítvány alapján nem vezethetett volna a politikussal szemben hozott népbírósági ítéletek hatályon kívül helyezéséhez.

Véleményem szerint a törvényszék nem elemezte kellő mélységben a Népbíróságok Országos Tanácsa (NOT) által hozott ítéletet. A Fővárosi Törvényszék ugyanis nem vette figyelembe, hogy a NOT Hóman Bálint tevékenységét átminősítette és a Budapesti Népbíróság által megállapított egyes részcselekményeket ún. jogi egységbe foglalta.

A NOT szerint Hóman népellenes és háborús bűncselekménynek minősülő össztevékenységével egy rendbeli háborús bűncselekményt követett el. A NOT indokolása szerint Hóman nem csak elősegítette Magyarországnak a háborúba való fokozottabb mértékű belesodródását, hanem azt megakadályozni sem törekedett. A Fővárosi Ítélőtábla útmutatása alapján a Fővárosi Törvényszéknek csupán egyetlen részcselekmény tekintetében – Hóman tevékenysége a Minisztertanács 1941. június 26-i ülésén – kellett lefolytatnia a perújítási eljárást. A bíróság ítéletében megállapította, hogy Hóman – mivel nem szándékosan követte el cselekedetét – nem segítette elő a háborúba való belesodródást a minisztertanácsi ülésen kifejtett magatartásával.

Álláspontom szerint azonban Hóman felelőssége ebben a bűncselekményben is fennáll, mert a terhére rótt háborús bűncselekményt az is elköveti, aki azt megakadályozni nem törekedett. A Fővárosi Törvényszék azonban ott tévedett igazán, amikor Hómant az egységbe foglalt bűncselekmény alól felmentette. Álláspontom szerint ezt csak akkor tehette volna meg, ha előtte egyenként megvizsgálja a többi részcselekményt is. Erre azonban az eljárás egyik szakaszában sem került sor.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Wass Albert, Gróf Esterházy János, Hóman Bálint.

Ezeket az embereket három különböző ország (román, szlovák, magyar) ország bírósága ítélte el,háborús bűnökért.

1989 előtt (!) mindenki előtt (persze az ócska komcsikat kivéve) nyilvánvaló volt, hogy ezek koncepciós perek voltak. A román és szlovák nacionalizmus a magyarok háborús bűnösségére akart utalni, a magyar komcsik pedig osztályharcos indíttatásból.

1989 után egyszer csak (?) megjelent egy irányzat, amely ezeket az ítéleteket ismét a magyarok ellen kívánja felhasználni.

Na, addig nincs béke Magyarországon, amíg a magyarellenes népség így sározza a magyarokat.Wass Albertet, Gróf Esterházy Jánost, Hóman Bálintot.

Ja, én is kb. ezt írtam le alant. De az igazság az, hogy már akkora indulat van bennem, hogy azt gondoltam írás közben és azt írtam volna szívesen, hogy basszátok meg a jó k. anyukátokat!

Azt hiszem, hogy ez is a céljuk: indulat keltése, aztán valami jó kis pogrom néhány ártatlanon, aztán ajvék és kártérítés. és így tovább.

Tele van a hócipőm.

Én is tisztelném ezt a munkásságot, ha arról írogatna, hogy a kommunizmusért felelős vezetőket miként vonták felelősségre. Ugyanis a magyaroknak Hóman már régen történelem, de a komcsi idők már nem történelem, itt vannak a nyakunkon.

Ja, hogy egyetlen ilyen lezárt per nincs? Nahát!

Persze, ha Lukács Györgyöt elítélték volna és nem lenne szobra Újlipóciában...

Mentek ti a fenébe!

Soha.

Ő fog tégedet, meg engem.

Ne zavarjanak a tények!

:-)

"... háborús bűncselekményt az is elköveti, aki azt megakadályozni nem törekedett" - hát, szüleink és nagyszüleink, de a szerzőé sem törekedtek. Hát nem állt módjukban, Hómannak sem nagyon.

Csakhogy nem háborúba 'lépésről' volt szó, hanem arról, hogy Kassát bombázták és Rahónál repülőgépről géppuskáztak egy vonatot és azt Bárdossy miniszterelnök a hadiállapot beálltának tekintette.

Hóman háborús bűnös, Klebelsberg 'végtelen antiszemita'. (http://mandiner.hu/cikk/201602..
a_vegtelen_antiszemita_van_e_meg_ertelme_az_emlekezesnek)
A lényeg az, hogy senki se találjon szilárd pontot közoktatásunk múltjában sem.

G.Á. Rumsfeldbe is bele merne rúgni?
https://www.metropol.hu/nagyvi..
rumsfeld-tudta-hogy-irakban-nincsenek-tomegpusztito-fegyverek

"A polémia középpontjában az állt, hogy emelhető-e szobor – részben közpénzből – egy olyan embernek, aki miniszterként maga is részese volt a zsidótörvények végrehajtásának."
Minden közösségnek az életben maradáshoz kötelessége bármely szegmensének egészségtelen felül-reprezentációját egészséges arányúra csökkenteni!
Ma pl. a közösségeknek törvényt kellene alkotni arról: 62 nagyon gazdag ember léte veszélyt jelent az egész emberiségre, ezért minden országnak törvényben kellene megtiltani bármiféle kapcsolatot ezekkel a személyekkel és minden érdekeltségükkel.
Tény, hogy a mo-i zsidóság egészségtelen mértékben felül-reprezentált volt a 20-30-as évek magyar társadalmában...
Az ezt kezelendő törvények a közösség érdekeit szolgálták, benne ELSŐ HELYEN ÉPPEN A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓSÁGÉT.
Jellemző és vitathatatlan:
a 20-30-as években az embertelen túlkapások - fiatal hőzöngő "nagyon magyarok" - ellenére is Magyarország valódi hazájuk volt és AKKOR senki, senki!!! nem rótta fel ezeket a törvényeket a magyar állam felé, elmarasztalólag, esetleg sértettség okán.
Ellenkezőleg: ezekkel a törvényekkel a háttérben a mo-i zsidóság az akkori Európához viszonyítva is, boldogságos időket élt meg.
Akkor: mi is a baj ezekkel a törvényekkel?
Hiszen alapelv, hogy VISSZAMENŐLEG - a mai törvények alapján - senkit nem lehet elítélni!
Vagy egyeseknek ezt is - MINDENT LEHET?
Ha ez így van, lássunk tisztán:
megváltoztak a játékszabályok és a szab-egyenl-testv pol-korrektje annyit jelent:
amit egy szűk, privilegizált réteg rád kényszerít, az a szab-egyenl-testv. paródiája.
És a harcmodorunkat ehhez kell a továbbiakban szabni.
A harcot pedig CSAKIS egyetlen módon nyerhetjük meg: intellektuális síkon, a saját fegyverével kell legyőzni a vádaskodókat!

"Ez is bizonyítja. Nagyon ideje lenne rendszer váltást csinálni a MTA-ban. Ennyi bolsevik ellenséget hizlalni, mint ezt is.... Hellerbanyával egyetemben."

Andrásfalvy Bertalan, Antall József minisztere: "Azt gondoltam, tudok valamit tenni, (kormánytagként), de nem csinálhattam semmit. Egyetlenegy törvényjavaslatom sem ment át!-(16×) Bele kellett mennem bizonyos kompromisszumokba, mivel Antall azt mondta - például az akadémikusok átvilágításával kapcsolatos javaslatomra -, hogy nem tehetjük meg, mert nincsen benne a paktumban (az MDF és az SZDSZ megállapodása).
Csodálkozunk, hogy nap mint nap hullik a fejünkre a gyalázkodások áradata? Ne csodálkozzunk!
És ezek ma aljasabbak - ez tény - mint anno, amikor egy Pozsgay, de akár egy Berecz, sőt, egy Aczél volt odafönt.
Ezt még ő sem engedné, amiket a Schiffek, Ungváryk, most meg a Gellért előad.

"az a körülmény, hogy a vádlott, deklarálta a hadiállapot beálltát
a Szovjetunióval szemben, már e törvényhely alá vonandó háborús bűntettként mutatja a vádlottat.""
Azért ennyire ne nézzétek már hülyének ezt a bő gatyás nemzetet.
2 lehetőség volt:
1. vagy a hadüzenet a SZU-nak,
2. vagy összegyűjti Kassán a ruszki bombák repeszeit, lóhalálában Moszkvába szállítja és megkéri Sztálint: ilyet többé ne tessenek már velünk csinálni!
...Ti már reménytelenül betegek vagytok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés