Elhunyt az amerikai legfelsőbb bíróság legrégebbi tagja

2016. február 14. 10:56
A 79 éves Antonin Scaliára egy luxusranchon találtak rá szombaton.

Holtan találták szombaton egy nyugat-texasi luxusranchon Antonin Scaliát, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik tagját. A 79 éves konzervatív főbírót még Ronald Reagan jelölte a legfelsőbb bíróság tagjai közé 1986-ban. Scalia szerint alkotmányos jog a halálbüntetés és a fegyverviselés, ezzel szemben a melegházasságot határozottan ellenezte. 

Az elhunyt főbírót Barack Obama elnök is méltatta, egyben jelezte: a megfelelő időben megteszi javaslatát az új főbíró személyére. Míg a republikánusok halasztanák a kérdést, a demokraták sürgetik a döntést.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elhunyt az amerikai legfelsőbb bíróság legrégebbi tagja"

Handó Tünde?
És társai?

Ebben az esetben nem a bíró halála az igazi hír, hanem az USA-mintademokrácia viszonya a mostanában sokat emlegetett fékekhez-egyensúlyokhoz.
1. Az elnökkel (is) szembeni fék szerepét betöltő Legfelsőbb Bíróság (ami ott az alkotmánybíróság funcióját is ellátja) tagját az elnök jelöli/nevezi ki. A bíró halála jól jött a demokratáknak, mert alkalmat ad Obamának egy demokrata-szimpatizáns bíró kinevezésére.
2. Az eset apropóján érdemes felidézni, mit lépett (a második ciklusára elsöprő többséggel megválasztott) F.D. Roosevelt az általa szorgalmazott jogszabályokat (az első ciklusban) rendre hatálytalanító LB-vel szemben. Mivel az USA alkotmánya nem rendelkezik az LB tagjainak számáról, egyszerűen belengette, hogy akkor ő most további bírákat fog kinevezni a testületbe. - Hogy, hogy nem ezt követően az LB az elnök által indítványozott törvényekből már egyet sem hatálytalanított.
3. Érdemes felidézni, milyen szavakkal érvelt az elnök a neki nem tetsző LB ellenében: "Az elmúlt négy évben a Bíróság nem mint ítélkező fórum, hanem mint politikaalkotó szervezet működött... Elértünk tehát nemzetként ahhoz a ponthoz, ahol az Alkotmányt és magát a Bíróságot is meg kell védenünk magától a Bíróságtól."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés