Alaptörvényszerű a kormány népszavazási kezdeményezése

2016. február 24. 17:09

Alapjogokért Központ
Facebook

Ráadásul éppen, hogy az Unió tervezett döntései ütköznek a magyar Alaptörvénybe, ezáltal sértik Magyarország szuverenitását.

„Az uniós kényszer-betelepítés ügyében a kormány által kezdeményezett népszavazásra javasolt kérdés az Alapjogokért Központ szerint megfelel a hatályos alkotmányos és törvényi előírásoknak, azaz azt a Nemzeti Választási Bizottság előreláthatóan hitelesíteni fogja. Maga a téma ugyanis az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozónak minősül, tekintettel arra, hogy sem hazai, sem uniós előírás nem zárja ki a magyar törvényhozás vonatkozó jogalkotási kompetenciáját. Ráadásul éppen, hogy az Unió tervezett döntései ütköznek a magyar Alaptörvénybe, ezáltal sértik Magyarország szuverenitását.

A kérdés ugyanakkor nem minősül tiltott tárgykörnek sem. Az Alaptörvény – a korábbi, ideiglenes Alkotmánnyal megegyezően – ugyanis azt írja elő, hogy »nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről« nem lehet népszavazást tartani. Az uniós jog azonban az Alkotmánybíróság következetes joggyakorlata alapján nem minősül nemzetközi jognak, hanem egy önálló és speciális jogterület – ezáltal azzal összefüggésben kiírható népszavazás. Az alkotmányos kötöttségeken túlmenően azt is fontos kiemelni, hogy a kérdés megfelelőnek látszik a népszavazási törvény szempontjából is, hiszen megfelel úgy a választópolgári, mint a jogalkotói egyértelműség követelményének. Azaz arra egyértelműen lehet válaszolni és az Országgyűlés is vélelmezhetően el tudja majd dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/20600