Alaptörvényszerű a kormány népszavazási kezdeményezése

2016. február 24. 17:09

Alapjogokért Központ
Facebook
Ráadásul éppen, hogy az Unió tervezett döntései ütköznek a magyar Alaptörvénybe, ezáltal sértik Magyarország szuverenitását.

„Az uniós kényszer-betelepítés ügyében a kormány által kezdeményezett népszavazásra javasolt kérdés az Alapjogokért Központ szerint megfelel a hatályos alkotmányos és törvényi előírásoknak, azaz azt a Nemzeti Választási Bizottság előreláthatóan hitelesíteni fogja. Maga a téma ugyanis az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozónak minősül, tekintettel arra, hogy sem hazai, sem uniós előírás nem zárja ki a magyar törvényhozás vonatkozó jogalkotási kompetenciáját. Ráadásul éppen, hogy az Unió tervezett döntései ütköznek a magyar Alaptörvénybe, ezáltal sértik Magyarország szuverenitását.

A kérdés ugyanakkor nem minősül tiltott tárgykörnek sem. Az Alaptörvény – a korábbi, ideiglenes Alkotmánnyal megegyezően – ugyanis azt írja elő, hogy »nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről« nem lehet népszavazást tartani. Az uniós jog azonban az Alkotmánybíróság következetes joggyakorlata alapján nem minősül nemzetközi jognak, hanem egy önálló és speciális jogterület – ezáltal azzal összefüggésben kiírható népszavazás. Az alkotmányos kötöttségeken túlmenően azt is fontos kiemelni, hogy a kérdés megfelelőnek látszik a népszavazási törvény szempontjából is, hiszen megfelel úgy a választópolgári, mint a jogalkotói egyértelműség követelményének. Azaz arra egyértelműen lehet válaszolni és az Országgyűlés is vélelmezhetően el tudja majd dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, hogy szakmai indoklást kaptunk.

Lehet ezt indulatosan minősíteni, de ne aggódj, biztosan szól majd az EU, ha úgy látja, hogy erről nem lehet szavazni.

Az nem működik, hogy az EU egyre mélyebben nyúl bele az országok belügyeibe, miközben már régen túl van azon a határon, amit az eredeti szerződés jelent.

Azon még nem gondolkodtál el, miért lépnek fel mások is egyre keményebben a migránsok ellen, miért zárnak le egyre több határt?

AZ "Alapjogokért Központ" nevű kormánypárti kamuszervezetnek minden megnyilvánulása jogi nonszensz.

No igen, de ha te meg csak a "közszolgálati" tévéből tájékozódsz, akkor nagyon elszakadsz a valóságtól és a "Mo-n történő dolgoktól"...

Izé, én nem akarlak összezavarni, de az angol BREXIT felvetésére válaszolsz ezzel, hogy "Valójában nem is lehet népszavazást tartani Orbán kérdéséről"??

Csöppet kevered a szezont és a fasort...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés