Lex Pallas Athéné Alapítványok – Tiltakozunk az információszabadság leszalámizása ellen!

2016. március 1. 10:14

Transparency International Magyarország
Transparency.hu
Lassan bármely ingatlanközvetítő és műkincsalkusz is a Magyar Nemzeti Bank piaci versenytársának számít, akire figyelemmel a jegybank eltitkolhatja a kiadásait.

„A Magyar Nemzeti Bank és az általa irányított vállalkozások üzleti tevékenységével kapcsolatos adatok nem lesznek megismerhetőek, ha a nyilvánosság az »üzleti tevékenységük szempontjából aránytalan sérelmet jelentene«.  Akárcsak a Magyar Posta esetében, a jegybanknál is a versenytársak indokolatlan előnyhöz jutása számít aránytalan sérelemnek. A jegybank és csatolt részei kiterjedt beruházásaira figyelemmel lassan bármely ingatlanközvetítő és műkincsalkusz is a Magyar Nemzeti Bank piaci versenytársának számít, akire figyelemmel a jegybank eltitkolhatja a kiadásait.

A törvényjavaslat a jegybanki alapítványokat is elrejtené, azokra ugyanis a közhasznú szervezetekre vonatkozó nyilvánossági szabályokat rendelné alkalmazni. E szabályok hatására annyit tudhatunk meg a jegybank 250 milliárd forint közpénz felett rendelkező alapítványairól, mintha azok egyszerű civil szerveztek lennének. Az például homályban marad, hogy miféle bírálóbizottságok osztanak közpénzt a Pallas Athéné alapítványoknál és a nyertesek pályázatai is titkosak lesznek. (...)

Korábban arra kértük a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a Magyar Posta közpénzgazdálkodásának a titkosítását, ám a kormánytöbbség eddig nem sok jelét adta annak, hogy hallgatna a szavunkra. Idő hiányában még nem találtuk ki, hogy miként próbáljuk megértetni az Országgyűlés tagjaival azt, hogy ez a törvényjavaslat nyilvánvalóan ellentmond az Alaptörvénynek, amely a közpénzek felhasználása körében teljes nyilvánosságot ír elő. Nem is beszélve arról, hogy durván sérti a magyar polgárok érdekeit, hiszen egyre kevésbé lesz átlátható, hogy mire költi az állam az adónkat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak amerikai tőzsdecsalókról szóló filmekben szoktak felbukkanni olyan trükkök, mint Magyarországon! Azzal, hogy a jegybank "függetlenné"lett nyilvánítva, mesésen hasba akasztották az országot. Hogy a picsába (pardon!) független, mikor a gazdálkodása veszteségeit lenyeli a költségvetés, a nyereségeit viszont szabadon költi!
Amikor Bajnaiék felvették az IMF hitelt, java részét betették az MNB-be. Ezt kótyavetyélte el a zseniális Matolcsy, és az elcseszett Ft-árfolyamnak hála, az így keletkezett különbözetet úgy kezeli, mint az MNB gazdálkodási nyereségét.
A dolog olyan, mint az iskolai jótékonysági vásár, a szülő küldi be az eladandó holmit, a gyerek meg boldogan lenyeli a hasznot... :)és a feje felett tanár és szülő összekacsint...
Mivel Magyarországon előbb-utóbb minden közalapítványi vagyon magánvagyonná válik, hülye az, aki nem látja, MIT SZAVAZ MEG A FIDESZ SEPERC MOST SORONKÍVÜL!!!

"...E szabályok hatására annyit tudhatunk meg a jegybank 250 milliárd forint közpénz felett rendelkező alapítványairól, mintha azok egyszerű civil szerveztek lennének. Az például homályban marad, hogy miféle bírálóbizottságok osztanak közpénzt a Pallas Athéné alapítványoknál és a nyertesek pályázatai is titkosak lesznek..."

Ha téged még ez sem zavar, akkor te egy igazi rajongó vagy, minden pártvezér álma!!

Íme egy igazi rajongó akit nem zavar a demokrácia alapelveinek megsértése.

Ez minden politikus álma!!

Aztán miért vásárol az MNB, azaz a Magyar Nemzeti Bank(!!) műtárgyakat?
Eltolcsy tán múzeumot akar nyitni?
Ami pedig a 100%-os állami tulajdont illeti, mesélj már nekem egy kicsit arról, hogy ki ellenőrzi az államot, mint tulajdonost??
Egy demokráciában a választók, a nyilvánosság útján.
Magyarországon ök biztos, hogy nem fogják.

Egyébként erről mi a véleményed?

"A Fidesz javaslata, amely lehetővé tenné az MNB-alapítványok gazdálkodásának eltitkolását a nyilvánosság elől, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal vezetője szerint
sérti az Alaptörvényt, ellentmond az alkotmánybírósági, bírósági és hatósági gyakorlatnak, súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének követelményét."

Azt pedig ne felejtsd el, hogy Péterfalvit a Fidesz nevezte ki az általa kreált Hivatal élére.

Aha.
Tehát akkor szerinted a Fidesz által kinevezett Péterfalvi is rögeszmés lett, mert ő is a nyilvánosságot említette a közpénz kapcsán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés