Merrick Garlandot jelöli legfelsőbb bírónak Obama

2016. március 16. 18:49
Az amerikai elnök szerdán bejelentette: Merrick Garlandot jelöli a korábban elhunyt Antonin Scalia helyére a legfelsőbb bíróság új tagjának. Mindazonáltal kicsi az esély rá, hogy Garlandot meg is válasszák. A republikánusok ugyanis azt akarják, hogy a legfelsőbb bíróság új tagját már az új elnök javasolja.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette szerdán, hogy az amerikai főváros szövetségi fellebbviteli bíróságának bíráját, Merrick Garlandot jelöli a pár héttel ezelőtt elhunyt Antonin Scalia helyére a legfelsőbb bíróság új tagjának. Az elnök korrektséget kért a republikánusoktól, akik már a jelölés előtt azt ígérték, hogy egyetlen jelölt kinevezését sem támogatják majd.

Mivel a kilenctagú legfelsőbb bíróság az alkotmánybíróság szerepét tölti be, s az amerikai társadalmat érintő lényeges kérdésekben hoz döntéseket, ezért mindig éles politikai vita kíséri egy-egy új főbíró jelölését és kinevezését. Ez várható Merrick Garland jelölése után is. Ráadásul Scalia halála előtt a legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt, halálával ez az arány 4-4-re módosult.

Komoly bírót választott Obama

Obama a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében tartott ceremónián jelentette be Garland jelölését. Az amerikai elnök a ceremónián, amelyen jelen volt Joe Biden alelnök is, fontosnak tartotta kiemelni, hogy komolyan vette a jelölési folyamatot és – ahogyan fogalmazott – „komoly embert és példás bírót” választott jelöltjéül.

Amerika egyik legélesebb eszű jogászaként” jellemezte jelöltjét. „Olyan jelöltet választottam, aki nem csupán Amerika egyik legélesebb eszű jogásza, hanem egyúttal olyasvalaki is, aki a munkáját szerényen, feddhetetlen tisztességgel, elfogulatlanul és kitűnően végzi. E tulajdonságai és a közszolgálat iránti, hosszú idő óta tartó elkötelezettsége tiszteletet és csodálatot vívott ki a politikai spektrum valamennyi oldalán” – fogalmazott az elnök. Egyúttal hangsúlyozta, Garland készen áll rá, hogy azonnal megkezdje a munkát a legfelsőbb bíróságon.

Merrick Garland 63 éves, a Harvardon végzett jogász és hosszú ideje a szövetségi fővárosban, Washingtonban dolgozik, a főváros fellebbviteli bíróságának főbírája. Korábban dolgozott az igazságügyi minisztériumban, volt ügyész is, s karrierje során mindvégig mérsékelt jogászként tartották számon, akinek sikerült megnyernie republikánus és demokrata párti politikusok támogatását egyaránt.

A republikánusok nem fogják támogatni

Bár Merrick Garland elismert jogász, az ellenzéki republikánusok az idei elnökválasztési évre hivatkozva már a jelölés előtt közölték: elutasítanak minden (a demokrata párti obama Obama által állított) jelöltet. (A republikánusok azt szerették volna, ha az új főbírót a következő – idén novemberben megválasztandó – elnök javasolja majd.)

Barack Obama szerdai bejelentése után Mitch McConnell, Kentucky szenátora, a szenátus republikánus többségének vezetője máris közölte: „az elnök alkotmányos joga a jelölés, és a szenátus alkotmányos joga, hogy ellenőrizze az elnököt”. McConnell ezzel gyakorlatilag elutasította az elnök jelöltjét. „Elvi kérdésről van szó, nem személyről” – fogalmazott a republikánus szenátor, s újságíróknak még egyszer megerősítette, hogy a választási évben nem áll szándékában találkozni Obama elnök főbírójelöltjével.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hasonló figcsièrt Varsó azonnal a Velencei ( tanàcsadó) Bizottság kereszttüzébe kerül..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés