MNO: A Kúria főbírája elnézést kért a Bankszövetségtől egy devizahiteles döntés miatt

2016. április 19. 9:24
Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője egy levélben tulajdonképpen elnézést kért a Bankszövetségtől egy kúriai devizahiteles ítélet miatt – írja a Magyar Nemzet. Ügyvédek egy csoportja a köztársasági elnökhöz és a Kúria elnökéhez fordult: Wellmann felelősségre vonását kérik.

Lényegében elnézést kért egy, a Kúria által hozott devizahiteles döntés miatt a Bankszövetségtől Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője – értesült a Magyar Nemzet. A lap birtokába került, április 11-én kelt levélből úgy tűnik, Wellmann a Bankszövetség panaszára válaszolt, melyben a szervezet egy kúriai ítéletet kifogásolt. A főbíró levelében közölte: a kifogásolt ítéletet nem tartja irányadónak, mert szerinte az ellentétes a bíróság korábban hozott jogegységi határozatával. A kérdéses, adósoknak kedvező ítéletet ezért le is vették a Kúria honlapjáról. A lap ismertetése szerint Wellmann tulajdonképpen elnézést kért a Bankszövetségtől és megígérte, hogy az ítéletet hozó tanács a jövőben igazodni fog a Kúria ítélkezési gyakorlatához.

A Kúria egyedi ügyekben hozott döntései egyébként – mivel a magyar jogrendszer nem precedensjog – nem kötik az alsóbb bíróságokat, azonban az egyes ügyektől elvonatkoztatva adott jogértelmezési kérdésekben jogegységi határozatot hozhat a Kúria, ha adott jogszabályhelyre nézve eltérő bírói joggyakorlat alakul ki. Az ilyen jogegységi határozat értelmezése a többi bíróságra nézve kötelező.

Devizahiteleseket képviselő ügyvédek egy csoportja elfogadhatatlannak tartja a levelet, és Áder János köztársasági elnökhöz, valamint Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez fordulnak, hogy vonják felelősségre Wellmannt. Az ügyvédek szerint a pártatlanság és függetlenség elvével ellentétes, hogy egy kúriai bíró ilyen közvetlen, informális viszonyban van a Bankszövetség vezetőivel. „Azzal, hogy a bíró mindezt ilyen nyilvánvalóan jogellenes formában ki is fejtette, maga biztosítja Magyarország polgárait arról, hogy bizonyos személyes érdekek mentén nem engedi a törvényeket s azok célját és szellemiségét a kúriai bírósági ítélkezésben érvényre juttatni” – idézi az ügyvédeket a Magyar Nemzet.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valami (nagyon) bűzlik Dániában, kedves törvényalkotók...

"Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a magyar bíróságok továbbra is az európai rangsor élmezőnyében vannak. Handó Tünde erről a Székesfehérvári Törvényszéken tartott összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatóján beszélt."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés