Újabb frontális kormányzati támadás az információszabadság ellen

2016. május 3. 21:43

Átlátszó szerk.
Átlátszó blog
Csak remélni tudjuk, hogy a nyomokban még létező alkotmányvédelmi reflexek ezúttal is gátat tudnak szabni a korrupció elleplezését szolgáló kormánypárti szándékoknak.

„A javaslat szerint az állami tulajdonban álló energetikai vállalatok »döntések megalapozását szolgáló üzleti, pénzügyi, műszaki, kereskedelmi, piaci«, vagyis lényegében bármilyen adata öt évig semmilyen körülmények között nem, harminc éven belül pedig csak az adott társaság mérlegelése alapján kerülhet nyilvánosságra – nemzetbiztonsági, központi pénzügyi és külügyi (!) érdekből.

Ha a javaslat hatályba lép, belátható ideig nem tudhatjuk meg például hogy a miniszterelnök barátjához köthető MET-tel milyen üzleteket kötnek az állami energiacégek. A magunk részéről csak remélni tudjuk, hogy a törvényjavaslatban emlegetett »külügyi érdek« nem a putyini Oroszország korrupciós struktúráival való szimbiózis elleplezésének a finomabb megfogalmazása. 

(...)

Mivel a törvényjavaslat nem írja elő, hogy a nyilvánossághoz fűződő érdeket és az adott cég üzleti érdekeit egymással szemben minden konkrét adatkérés esetében mérlegelni kell, az nem felel meg az Alkotmánybíróság által kidolgozott, legutóbb a Magyar Nemzeti Bank titkolózásával kapcsolatban megerősített alkotmányossági követelményeknek. Ha a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság komolyan gondolja az információszabaság védemét, ezúttal is lépniük kell majd.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, ezt a részt nem idézed:
"...Ha a javaslat hatályba lép, belátható ideig nem tudhatjuk meg például hogy a miniszterelnök barátjához köthető MET-tel milyen üzleteket kötnek az állami energiacégek..."

Vajon miért?
Mert ez már nem illik bele a képbe?

És még te emlegetsz "paneleket"...

1.MINDEN törvényjavaslatnak van előnye és hátránya , s minden jog elvont .
2.EZÉRT ellenszenves az itt közölt bírálat agresszív és gyanúsítgató hangvétele . Ha bármi probléma van , le lehet azt írni nem-fölényeskedő , nem-vádaskodó hangvételben is . Harciasságukkal úgy csinálnak , MINTHA az ő írásuk eleve a színtiszta és megfellebbezhetetlen igazság kimeríthetetlen tárháza lenne...

Csak remélni tudjuk, hogy az átlátszó és a többi ballib mától kevesebbet csúsztat, hazudik.

"az állami tulajdonban álló energetikai vállalatok »döntések megalapozását szolgáló üzleti, pénzügyi, műszaki, kereskedelmi, piaci«, vagyis lényegében bármilyen adata ... csak az adott társaság mérlegelése alapján kerülhet nyilvánosságra "

Ez Amerikában hatályos?
Németországban?
Izraelben?

No majd ha onnan kipereltek adatokat, akkor lehet kezdeni Magyarországgal is.

1. "Matolcsy, aki helyrerázta a gazdaságot"
2. Emiatt kevesebb spekulánspénz megy Sorosoknak
3. Emiatt kevesebb ügynöki jutalék megy Átlátszóéknak
4. Csoda, hogy - szavaiddal - "basztatják" Matolcsyt...
Nem! Az lenne csoda, ha nem ezt tennék, ez az egyetlen releváns magatartás részükről...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés