Fennállt a jogos védelem, de más miatt elítélték a tolvajt elgázoló nőt

2016. május 11. 15:59

Még évekkel ezelőtt a piros lámpánál motorosok ellopták egy nő táskáját az autóból, mire üldözőbe vette őket. Az egyik motoros meghalt, miután autójával elütötte. A bíróság úgy döntött, a jogos védelmi helyzet mindaddig fennállt, amíg a nőnek reális esélye volt visszaszerezni a táskáját, így csupán azért ítélték egy év felfüggesztettre, mert másokat is veszélybe sodort az üldözés során.

Katona Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár volt főigazgatója egy budai piros lámpánál állt autójával még 2012-ben, mikor motorosok betörték a kocsija ablakát és kilopták az autóból a táskáját. A nő üldözőbe vette a tolvajokat autójával, hogy visszaszerezze a táskáját: egyiküket elütötte, a motoros meghalt.

A bíróság úgy döntött, a jogos védelmi helyzet, mint büntetendőséget kizáró ok mindaddig fennállt, amíg a nőnek reális esélye volt visszaszerezni a táskáját: a nagyjából egy percig tartó üldözés során pedig ez volt a helyzet, ezért nem állt meg a vádban foglalt halált okozó közúti veszélyeztetés. Így is elítélték azonban rongálás és közúti veszélyeztetés miatt, mivel más ártatlan embereket is veszélybe sodort. A büntetés egy év felfüggesztett szabadságvesztés, de nem jogerős: az ügyész és a vádlott is fellebbezett.

A bíró szerint a lehető legjobban döntött Katona, amikor a támadói után eredt, hiszen a szükségesség mértékét nem lépte túl. A halálesetért pedig már csak azért sem okolható, mert a támadók azzal, hogy betörték az autó üvegét és ellopták a táskát, vállaltak minden ezzel járó kockázatot – foglalja össze a Velvet.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/22415