Jogerős: nem tehetők felelőssé a portálok felhasználóik hozzászólásaiért

2016. május 20. 20:36
Nem támadta meg a magyar állam a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának februári döntését, miszerint nem tehetők felelőssé az online lapok a sérelmes hozzászólásokért. Az ítélet ezzel jogerőre emelkedett.

Február 2-án döntött úgy egy Index vs magyar állam perben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy nem lehet automatikusan felelőssé tenni az online portálokat a felhasználóik által elhelyezett hozzászólásokért. Az ügynek azonban ezzel nem kellett volna feltétlenül végez érnie, hiszen a magyar állam megtámadhatta volna a döntést.

Ez azonban nem történt meg: „Az Index ügyvédjének és a beadvány egyik készítőjének, Bodolai Lászlónak a napokban megküldött hivatalos levél szerint a magyar állam belenyugodott a döntésbe, vagyis május 2-ától az online véleményszabadságot alapvetően befolyásoló ítélet jogerőre emelkedett, ami a precedensjog miatt a kommentekkel kapcsolatos egész európai ítélkezésre kihat” írja az Index.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy ha bármely portál hasonló ügyben Strasbourghoz fordul a jövőben, nyeri a pert. Ahogyan azt is jelenti, hogy az online lapok csak akkor perelhetőek, ha akkor sem távolítanak el egy sérelmes hozzászólást, ha azt külön kérik.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

mikor tettek ilyet?

Az Unio a bérbeírók védőszentje.

Normális ember nem ír hazugságokat és brutális sértegetéseket.
A pártok által delegált provokátorok előtt most már szabad az út.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés