Főtanácsnok: Nem lehet levédetni a Rubik-kocka formáját

2016. május 25. 19:32
Nem lehetett volna európai védjegyként lajstromozni a Rubik-kocka formáját az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint. Az indítvány nem köti a luxembourgi bíróságot abban a perben, amit egy német játékgyártó indított.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) még 1999-ben jegyezte be európai védjegyként a Rubik-kocka formáját egy brit szellemi tulajdonjogokat kezelő társaság kérelmére. A  német Simba Toys játékgyártó 2006-ban azt kérte a hivataltól, hogy töröljék a védjegyet. A német cég szerint az elforgathatóságban rejlő műszaki megoldás legfeljebb szabadalom által oltalmazható védjegyként azonban nem. Az EUIPO a kérelmet elutasította, ezt pedig a Simba Toys az Európai Törvényszéken támadta meg. Miután a Törvényszéken veszített, a társaság az Európai Bírósághoz fellebbezett.

A Bíróság lengyel főtanácsnoka, Maciej Szpunar szerdán tette közzé indítványát, mely szerint hatályon kívül kell helyezni az elsőfokú ítéletet és az EUIPO határozatát, és törölni kell a Rubik-kocka formáját az európai védjegyek lajstromából. Mivel a Rubik-kocka alapvető jellemzője (a forgathatóság) szorosan kapcsolódik az áru fő funkciójához, ezért a főtanácsnok szerint nem is lehetett volna európai védjegyként lajstromozni. Ugyanis ha ezeket a jellemzőket egyetlen gazdasági szereplő számára tartanák fenn, akkor a versenytárs vállalkozások nem adhatnának áruiknak olyan formát, amely az áruk használatához célszerű lenne. 

A főtanácsnok szerint ellentétes lenne a közérdekkel, ha a lajstromozással biztosított oltalom a hasonló formájú kirakós játékok minden típusát magában foglalná azok működési elvétől függetlenül. A Rubik-kocka esetén ez esetben az oltalom potenciálisan minden olyan háromdimenziós kirakós játékra kiterjedne, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak. Ez a jogosult számára lehetővé tenné, hogy a kizárólagos jogot az áruk olyan jellemzőire is kiterjessze, amelyek nemcsak a vitatott forma funkcióját töltik be, hanem más hasonló funkciókat is. 

A főtanácsnoki indítvány az ítélet meghozatalánál nem köti az Európai Bíróságot.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tanulj meg olvasni szebbjövős!

Az oltalmat egy brit cég jegyeztette be - ott van a szövegben. És tőlünk, magyaroktól is használati díjat kértek, amikor plakátra tettük a Rubik kockát.

A bíróság döntése teljesen érthető és támogatható.

Mondjuk ez konkrétan hülyeség. Az első réteget még mindenki önállóan szokta kirakni, és a második réteg is kirakható bemagolt algoritmusok nélkül. A harmadik réteghez valóban kell bemagolt algoritmus, vagy nagyon erre ráállt agy. Ezt úgy hívják: fokozatosság.

Jó, ez így OK, de nem teljesen azonos azzal, amit föntebb írtál:

"De ma mar az egesznek nincs ertelme, aki a 80-as evekben egyedul ki tudta rakni, az elmondhatja magarol, hogy jo agya van az ilyesmihez. A versenyeknek sem latom..."

Szóval föntebb azt írtad, és arra reagáltam, hogy van az "egész", aminek nincs értelme - nyilván a kockának - és azon belül van még a verseny, aminek megint nincs...

Válaszok:
Csomorkany | 2016. június 1. 10:42

Mondjuk annyit aláírok, hogy a kockának sose lesz akkora reneszánsza, mint a föltalálása idején. Bevonult a jópofa logikai és ügyességi játékok közé, ámen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés