Védjegyvita

Főtanácsnok: Nem lehet levédetni a Rubik-kocka formáját

2016. május 25. 19:32

Nem lehetett volna európai védjegyként lajstromozni a Rubik-kocka formáját az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint. Az indítvány nem köti a luxembourgi bíróságot abban a perben, amit egy német játékgyártó indított.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) még 1999-ben jegyezte be európai védjegyként a Rubik-kocka formáját egy brit szellemi tulajdonjogokat kezelő társaság kérelmére. A  német Simba Toys játékgyártó 2006-ban azt kérte a hivataltól, hogy töröljék a védjegyet. A német cég szerint az elforgathatóságban rejlő műszaki megoldás legfeljebb szabadalom által oltalmazható védjegyként azonban nem. Az EUIPO a kérelmet elutasította, ezt pedig a Simba Toys az Európai Törvényszéken támadta meg. Miután a Törvényszéken veszített, a társaság az Európai Bírósághoz fellebbezett.

A Bíróság lengyel főtanácsnoka, Maciej Szpunar szerdán tette közzé indítványát, mely szerint hatályon kívül kell helyezni az elsőfokú ítéletet és az EUIPO határozatát, és törölni kell a Rubik-kocka formáját az európai védjegyek lajstromából. Mivel a Rubik-kocka alapvető jellemzője (a forgathatóság) szorosan kapcsolódik az áru fő funkciójához, ezért a főtanácsnok szerint nem is lehetett volna európai védjegyként lajstromozni. Ugyanis ha ezeket a jellemzőket egyetlen gazdasági szereplő számára tartanák fenn, akkor a versenytárs vállalkozások nem adhatnának áruiknak olyan formát, amely az áruk használatához célszerű lenne. 

A főtanácsnok szerint ellentétes lenne a közérdekkel, ha a lajstromozással biztosított oltalom a hasonló formájú kirakós játékok minden típusát magában foglalná azok működési elvétől függetlenül. A Rubik-kocka esetén ez esetben az oltalom potenciálisan minden olyan háromdimenziós kirakós játékra kiterjedne, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak. Ez a jogosult számára lehetővé tenné, hogy a kizárólagos jogot az áruk olyan jellemzőire is kiterjessze, amelyek nemcsak a vitatott forma funkcióját töltik be, hanem más hasonló funkciókat is. 

A főtanácsnoki indítvány az ítélet meghozatalánál nem köti az Európai Bíróságot.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/22716