Kilenc országgal vitázik nálunk többet Brüsszel

2016. július 18. 15:27
A tavalyi évben némileg nőtt az uniós jog megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárások száma a 2014-es adatokhoz képest. Az Európai Unió tagállamai között Magyarország a középmezőnyben található a folyamatban lévő ügyek számát tekintve.

Az Európai Bizottság jelentése szerint 2015. december 31-én összesen 1368, egy évvel korábban pedig 1347 eljárás volt folyamatban a huszonnyolc tagállammal szemben. A legtöbb ilyen a környezetvédelem területén indult, ezt a közlekedés, a pénzügyek, a belső piac, valamint a migrációs és belügyi kérdések területe követte. Ezek adják az összes kötelezettségszegési eljárás több mint kétharmadát. Tavaly 742 új eljárást indított a bizottság, mert megítélése szerint valamilyen tagállami szabályozás nem állt összhangban az uniós joggal. Ezek közül 543 ügyben amiatt indított eljárást az uniós végrehajtó testület, mert egy tagállam késedelmesen, a határidőt elmulasztva ültetett át a saját jogrendjébe valamilyen közösségi irányelvet.

Magyarország ellen jelenleg 38 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban, amivel sorrendben a 10. az uniós tagországok között.

Egy évvel korábban még 44 eljárás folyt Magyarország ellen. Magyarország ellen tavaly 27 új eljárás indult, 17 esetben késedelmes átültetés miatt. A legtöbb, az uniós jog be nem tartása miatti eljárás Olaszország ellen folyik, ahol a bizottság 89 ponton észlelte az uniós jog megsértését. Németország ellen 88, Spanyolország ellen pedig 83 kötelezettségszegési eljárást tartottak nyilván tavaly december 31-én. A legkevesebb, 21 eljárás a 2013-ban csatlakozott Horvátország ellen volt nyitva 2015 év végén. Zágrábot Dánia és Málta követte: az előbbi 23, ez utóbbi pedig 24 esetben sérti a brüsszeli testület szerint az uniós előírásokat.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a formális kötelezettségszegési eljárások száma. 2010-ben még 2100 ilyen volt folyamatban. Az esetek számának csökkenése jórészt annak tudható be, hogy Brüsszel a nem megfelelő jogalkalmazások ügyét a kötelezettségszegési eljárás megindítása előtt a tagállamokkal folytatott párbeszéd, úgynevezett pilot-eljárás keretében igyekszik rendezni. Az Európai Bizottság 1984 óta minden évben számot ad arról, hogy az előző év folyamán a tagállamok mennyire tartották be az uniós jogot.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor balos kormány van semmi nem gond.

Marhaság. Németország ellen több kötelezettségi eljárás folyik, mint ellenünk. Ők honnan lépnének ki hova?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés