Vesztegetés: nem, hamis vád: talán

Rogán vs Portik: mégis vizsgálják a Portik elleni feljelentést

2016. augusztus 2. 16:01

Írta: Bakó Beáta
A fegyházbüntetését töltő Portik Tamás még korábban azt vallotta a bíróságon, hogy tízmillió forint kenőpénzt adott Rogán Antalnak. Emiatt hamis vád és vesztegetés miatt is többen feljelentést tettek, amelyeket a Központi Nyomozó Főügyészség elutasított. A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Mandiner értesülései szerint 1-2 héten belül eldönti, indít-e nyomozást Portik ellen hamis vád miatt.

A Portik Tamás elleni, hamis vád miatti feljelentés ügyében a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Mandiner érdeklődésére azt közölte: várhatóan 1-2 hét múlva döntenek arról, indítanak-e nyomozást.

A Prisztás-gyilkosság miatt tizenöt év fegyházbüntetésre ítélt Portik Tamást tanúként hallgatták meg abban a perben, amit Rogán Antal indított Juhász Péter ellen, amiért bűnözőnek nevezte őt. Portik beszélt a Habony Árpáddal való állítólagos kapcsolatáról és arról is, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesternek, hogy elintézze a belvárosi ingatlanok piaci árnál jóval alacsonyabb értékbecslését.

A vallomás miatt többen is feljelentést tettek hivatali vesztegetés, annak elfogadása, illetve hamis vád miatt. Ezt először június végén azzal utasította el a Budapesti Nyomozó Ügyészség, hogy amíg az alapügy nem fejeződik be, addig csak az alapügyben (vagyis a vesztegetés miatti feljelentések ügyében) eljáró hatóság tehet feljelentést hamis vád miatt.

Az alapügy viszont befejeződött a múlt héten, amikor a hivatali vesztegetésre és annak elfogadására vonatkozó feljelentéseket elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség, amely akkor arra hivatkozott: Portik önmagának ellentmondó nyilatkozatokat tett, és állításait semmi nem támasztja alá. Az ügyészségtől akkor megkérdeztük: hogy lehet, hogy sem a vesztegetés, sem a hamis vád gyanúja miatt nem indítottak nyomozást, hiszen az egyik gyanúja logikusan fennáll, attól függően, hogy Portik igazat mond vagy hazudik.

Érdeklődésünkkel a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez irányítottak bennünket, ahol azt közölték: eddig csak a Központi Nyomozó Főügyészség jelenthette volna fel Portikot hamis vád miatt. Azonban azzal, hogy a vesztegetés miatti feljelentéseket elutasították, megnyílt az út az előtt, hogy Portikkal szemben hamis vád miatt bárki más feljelentése alapján is nyomozást indítsanak.

Bagoly Bettina, a Budapesti Nyomozó Ügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: a napokban beszerezték a Központi Nyomozó Főügyészségen keletkezett iratokat, és azok alapján érdemben döntenek majd a hamis vád miatt tett feljelentésről, várhatóan 1-2 héten belül. 

Azon kérdésünkre, hogy a vesztegetési ügyben indul-e nyomozás, Bagoly azt mondta: ez a Központi Nyomozó Főügyészségre tartozik. A Központi Nyomozó Főügyészséget megkérdeztük, hogy ha a Juhász Péter és Rogán Antal közti személyiségi jogi perben (amely Rogán lebűnözőzése miatt indult) előkerülnek újabb információk, akkor indítanak-e nyomozást. Erre csak annyit válaszoltak, hogy nem bocsátkoznak találgatásokba, de meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jutott abból a pénzből a fontos elvtársaknak is, nyilván ezért nincs piszkálva az ügy...

Hát az mti.hu nem is ír ilyen dolgokról, elvégre jobb a békesség.
Minek összezavarni a híveket a sok kínos dologgal...

Hát mondjuk azelmúltnyolcévahibásmindenért sem volt akármi. Szóval a "túllicitálást" inkább ne emlegesd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában