Bestiák

2016. augusztus 29. 07:07

György Zsombor
Magyar Nemzet

Fideszes elfogultsággal nehezen vádolható nemzetközi szervezetek is elismerik, hogy a hazai bíróságok minden politikai túlterjeszkedés, a polip szoros ölelése ellenére alapvetően megőrizték függetlenségüket.

Fideszes elfogultsággal nehezen vádolható nemzetközi szervezetek is elismerik, hogy a hazai bíróságok minden politikai túlterjeszkedés, a polip szoros ölelése ellenére alapvetően megőrizték függetlenségüket, képesek az országot vezető elit és oligarchátus érdekeivel ellentétes döntéseket hozni. Éppen emiatt is az aggodalom. (Tegyük hozzá, az ügyészségekről messze nem ilyen jó a nevezettek véleménye.)

A kormányzati úthenger pályáját látva, tapasztalatokkal felvértezve mondhatjuk, ha az új bíróságra – ahol a döntéshozatalban bírák mellett közigazgatási szakemberek is részt vesznek majd – a politika beteszi a lábát, abból jó nem sül ki. Konkrét esetekből levezethetően kijelenthető, hogy egy ily módon felálló testület mindent meg fog tenni például azért, hogy a milliárdos közpénzszórásra vonatkozó információk kiadását blokkolja. Eddig egyenként, ügyenként próbáltak kibúvót találni, hogy megtagadhassák a közérdekű adatok kiszolgáltatását, most intézményi szinten, »tömbösítve« lehet majd elkaszálni ezeket a kérelmeket. Maguk a politikusok pedig bármely még létező fórumon széttárhatják majd a karjukat, és azt mondhatják, hogy a szabad és független bíróság döntését ők bizony nem kérdőjelezhetik meg. Képzeljük ezalatt magunk elé ezeket a vezető politikusokat, ahogyan a cinizmus kiül az arcukra!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/24280