Igazságügy

Új magyar bírókat neveztek ki az Európai Törvényszékre

2016. szeptember 9. 13:41

Magyar bírákkal egészült ki az Európai Törvényszék, amely bizonyos eljárásokban a híresebb Európai Bíróság elsőfokaként szolgál. Az új bírák Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Csehi Zoltán, a Pázmány tanszékvezetője és Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodájának ügyvédje. Mindkettejük megbízatása 2022-ig szól.

Berke Barna és Csehi Zoltán személyében két magyar bírót neveztek ki az Európai Törvényszékre a testület háromévenkénti részleges megújítása keretében: mindkettejük megbízatása 2022-ig szól.

Berke Barna az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára. Csehi Zoltán egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Magánjogi és kereskedelmi jogi tanszékvezetője, továbbá a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában ügyvéd.

Az Európai Törvényszék nem egyenlő az Európai Bírósággal, bizonyos ügyfajtákban annak elsőfokaként működik. A törvényszék hatáskörébe tartoznak például a természetes személyek vagy tagállamok által a Bizottság elleni megsemmisítési és mulasztási keresetek, az EU intézményei által okozott kár megtérítése iránti keresetek, valamint egyéb belső piaci ügyek.

 

Fotók: Kormany.hu, Portfolio

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/24519