A jogtanácsosokat is beléptetné az IM az ügyvédi kamarába

2016. október 31. 12:03
Közzétették a kormány honlapján az ügyvédi törvény tervezett átalakítására vonatkozó téziseket. Eszerint a köznyelvben céges ügyvédként elhíresült jogtanácsosoknak is be kellene lépniük az ügyvédi kamarába, ha perbeli képviseletet akarnak ellátni, kreditgyűjtögetős továbbképzési rendszert vezetnének be, és kizárnák a tisztán sikerdíjas megállapodásokat is.

November 23-ig lehet véleményezni az ügyvédi törvény tervezett átalakítására vonatkozó téziseket, melyeket október 24-én tett közzé az Igazságügyi Minisztérium a kormány honlapján, amint azt a Népszava kiszúrta. A tervek szerint a kamarai tagság, a továbbképzés és az ügyvédek díjazása szerint is újdonságok jönnek 2018-tól.

Kamarai tagság a jogtanácsosoknak, kötelező továbbképzés

A tézisekben szerepel, hogy a jövőben kötelező ügyvédi kamarai tagságot írnának elő a jogtanácsosoknak (vagyis céges ügyvédeknek), amennyiben a bíróság előtt akarják képviselni az adott céget. Ugyanez vonatkozna arra is, ha ügyvédi ellenjegyzéshez kötött dokumentumot akarnak szignálni.

Részletesebben szabályoznák a továbbképzés rendszerét is: bevezetnék, hogy adott időszakban kreditpontokat kell gyűjteni, ennek elmaradása pedig jogkövetkezményekkel járna.

Megtiltanák a tisztán sikerdíjas megállapodásokat, jönnek a minimális óradíjak

Jelenleg az ügyvédi munkadíj minden esetben az ügyféllel való szabad megállapodás tárgya. A jövőben ugyanakkor kizárnák a tisztán sikerdíjas megállapodásokat annak érdekében, hogy kizárják az ügyvéd személyes érdekeltségét és biztosítsák a tisztességes eljárást. Ehelyett a tervezet az elvégzett munkával arányos díjazást támogatná inkább.

Egyes területeken, például cégalapításnál nagyon alacsony „dömpingárak” jelentek meg, ezért azt is tervezik, hogy ilyen esetekben minimális ügyvédi „rezsióradíjat” állapítanának meg. Ezt az ügyvédi kamara, vagy az igazságügyi miniszter rendelete határozná majd meg.

Emelnék a kötelező felelősségbiztosítást 

Az ügyvédet rendkívüli felelősség terheli; körültekintő tevékenységén folyamatosan emberi életek, családok, munkahelyek zavartalan működése, illetve akár milliárdos beruházások múlnak. Hiba esetén a kár is nagy összegű lehet, amiért az egyes ügyvédek személyes vagyonából nem téríthető meg; ezért írja elő a hatályos jogszabály is, hogy az ügyvédek kötelesek felelősségbiztosítást kötni – idézi fel a dokumentum.

A felelősségbiztosítás jelenlegi minimális összege azonban csak nyolcmillió forint, és ezt sem törvény rögzíti, hanem csak a kamarai szabályzat. A tézisekben azt javasolja az IM, hogy ezt az összeget emeljék 20-30 millió forintra és törvényben írják elő – ahogy azt is, hogy az ügyvéd köteles legyen tájékoztatni ügyfelét arról, hogy mekkora felelősségbiztosítással rendelkezik.

Átalakítanák a kamarai szervezetet

A területi és országos ügyvédi kamarai szervezetrendszert is átalakítanák. Bevezetnék a kettős tagságot, miszerint valamely területi ügyvédi kamarai bejegyzéssel az országos ügyvédi kamarának is automatikusan tagjává válnának az ügyvédek. Párhuzamosan növelnék az országos kamara súlyát, és módosulnának a kamarai választás szabályai is.

Ezen kívül a tézisekben szó van a kamarák feletti törvényességi felügyeletről és kamarai fegyelmi eljárás rendszerének átalakításáról is.

A tervek szerint az új szabályozás 2018. január elsején – az új polgári, büntetőeljárási és közigazgatási perrendtartási kódexekkel egyidejűleg – lépne hatályba.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobb volna lecsukni az összes korrupt bírát és igazságügyi szagértőt, oszt jó napot!

Ahogy olvastam a "tisztán sikerdíjas" megbízásokat zárnák ki, azaz valamilyen sikerdíj azért talán maradhat. A kötelező tagsággal meg semmi bajom, a könyvvizsgálók (is) például csak így és biztosítással együtt működhettek, ráadásul azok is kötelezően gyűjtögették a kreditpontokat az éves továbbképzéseken.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában