Alkotmánybíró-jelölés: így üti az LMP-t az ellenzék

2016. november 17. 14:44
A Jobbik szerint az LMP lepaktált a Fidesszel, az MSZP szerint a Fidesz kottájából játszik, míg a DK nemes egyszerűséggel csak kollaboránsnak tartja a pártot, amiért közösen jelöl alkotmánybírókat a kormánypártokkal.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón reagált arra, hogy a kormánypártok az LMP-vel közösen jelölnek alkotmánybírókat a testület négy üres helyére. Mirkóczki sérelmezte, hogy a kormánypártok nem egyeztettek a Jobbikkal a kérdésről, és szóvá tette, hogy az LMP a háttérben „lepaktált” a Fidesszel. 

Hogy ennek milyen ára van, vagy mit kapott cserébe az LMP, az most még nem tudjuk, ezt majd nekik kell megmagyarázniuk” – jegyezte meg. Tudatta azt is, hogy a megnevezett jelöltekről a Jobbik még nem alakította ki álláspontját.

MSZP: Az LMP a Fidesz kottájából játszik

Az MSZP szerint puccsszerű a keddre tervezett alkotmánybíró-választás, azon a szocialisták nem is vesznek részt, és sajnálják, hogy az LMP ehhez a nevét adja. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a házbizottság csütörtöki ülésén a Fidesz azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés kedden válassza meg a 15 fős testületből hiányzó alkotmánybírókat. Ezt a puccsszerű eljárást az MSZP elfogadhatatlannak tartja, és nem vesz részt a voksoláson – mondta.

Véleménye szerint a Fidesz be akarja venni az Alkotmánybíróságot is, ehhez demokratikus ellenzéki párt nem asszisztálhat. Elmondta, korábban jelezték, nem vesznek részt olyan egyeztetéseken, amelyeknek egyetlen célja, a Fidesz többségének biztosítása. Hozzátette: őszintén sajnálják, hogy a Lehet Más a Politika ehhez a puccsszerű alkotmánybíró-választáshoz a nevét és a szavazatait adja.

Burány Sándor közölte, nem gondolják, hogy egyetlen kiváló jelölt pozícióhoz való juttatása megéri, hogy cserébe az egész intézményrendszert elfoglalja a Fidesz.  „Egyetlen alkotmánybíró nem csinál nyarat” – jegyezte meg. Elmondta, korábban jelezték, nem vesznek részt olyan egyeztetéseken, amelyeknek egyetlen célja, a Fidesz többségének biztosítása. Az LMP ma bebizonyította, hogy titokban a Fidesz kottájából játszik – hangoztatta.

A DK szerint az LMP kollaboráns

Kollaboránsnak tartja az LMP-t a DK, amiért megegyezett a kormánypártokkal az alkotmánybíró-jelöltekről. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében azt írta: az Alkotmánybíróság (Ab) éppen azért nem látja el feladatát, mert a testületben "többségében fideszes pártkatonák" ülnek független szakemberek helyett. Ennek fenntartásában segít most az LMP azzal, hogy "megszavazza a Fidesz új alkotmánybíró-jelöltjeit" - fogalmazott.

A DK szerint „az a párt, amely részt vesz az orbáni önkény fenntartásában, nem különutas, hanem kollaboráns”. Akik „Tusnádfürdőn odaülnek Orbán mellé”, majd egyetértenek a kormánnyal az „álnépszavazási” kérdésében, és még az Ab „megszállva tartásában” is segédkeznek, azokat a DK a továbbiakban nem tudja ellenzékieknek tekinteni – írta Molnár Csaba.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért az ország jobb ellenzéket érdemelne. Az egyik ugyan még a "jelöltekről nem alakította ki az álláspontját", mégis köpköd a kormánypárttal "lepaktáló" másik ellenzéki pártra.

A másik "puccsszerű" választásról és az "intézményrendszer elfoglalásáról" beszél (figyelemre méltóan militáns nyelvhasználat), ami szerinte természetesen lehetetlenné teszi az éppen általa oly gyakran hiányolt konstruktív kommunikációt.

A harmadik meg egyszerűen az '50-es években ragadt. Kollaboránsokról beszél, amúgy "haladó demokrata" módra.

Csoda, ha a választók a Fideszre szavaznak?

Persze , mert a sértődött ellenzéki kisfiúk minden erővel azt szuggerálnák , hogy Magyarországon nem működik a demokrácia , s az LMP ebbe a levesükbe köpött bele...

"Mirkóczki sérelmezte, hogy a kormánypártok nem egyeztettek a Jobbikkal a kérdésről"

Szokj hozza. Azok utan amit legutobb muveltetek, veletek soha tobbet semmirol se fognak egyeztetni.

Egy választóvonal van a kormánypárt(ok) és ellenzék között: a költségvetés. Amelyik párt azt megszavazza, az kormánypárti, akár benne vannak a kormányban, akár nem. Minden más esetben nem feltétlenül kormánypártiság a kormánypártokkal együtt szavazni.

MSZP-nek, Jobbiknak, DK-nak egy a hangja...

Vona vesszőparipája újabban. Egységnyi szövegben többször hangzik el a "demokrata", "demokrácia" stb. kifejezések, mint a fénykorában lévő SZDSZ politikusainál annak idején.

:))))

Tök jó, a wikipedia már le is hozta a neveket november 22-i dátummal:)

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában