MSZP: Törvénytelen lehet az alkotmánybírók jelölése

2016. november 21. 16:49
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője olyat húzott múlt héten, amivel akár keresztbe is tehet az új alkotmánybírók választásának: kilépett ugyanis a jelölőbizottságból, aminek viszont a törvény szerint legalább kilenc tagúnak kell lennie és minden frakcióval rendelkező pártból kell, hogy legyen tagja.

Az MSZP frakcióvezetője szerint törvényellenes az alkotmánybírókat jelölő folyamat, ezért az Országgyűlés kedden törvénysértő módon választhatja meg a négy új alkotmánybírót. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény szerint a bírákat jelölő eseti bizottságnak legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből kell állnia. („Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjai által jelölt legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből álló jelölő bizottság tesz javaslatot. A bizottságban a képviselőcsoportok legalább egy-egy képviselőjének helyet kell kapnia.”)

A szocialista politikus azt mondta, csütörtök délután lemondott alelnöki tisztségéről és bizottsági tagságáról, a testület így pénteken nyolc taggal döntött a jelöltekről. Hozzátette: lemondását nem vette figyelembe Rubovszky György (KDNP), a jelölőbizottság elnöke és a testület sem, ahogy az igazságügyi bizottság is figyelmen kívül hagyta és hétfőn törvényellenesen hallgatta meg a jelölteket.

Bemutatott egy iratot, amelyen a négy alkotmánybíró-jelölt megválasztását javasolja Rubovszky György. Tóth Bertalan szerint a dokumentum „nem felel meg a valóságnak”, mert a bizottság nem november 17-én, hanem november 18-án 9.30-kor hozta meg döntését a jelöléséről. Közölte, az Országgyűlés plenáris ülésén ügyrendi indítványt tett volna, hogy a parlament ezen a héten ne válassza meg az alkotmánybírókat, de ezt „Kövér László teljesen házszabály- és törvényellenesen megakadályozta”, ugyanis megvonta tőle a szót. Tóth Bertalan elmondta, kezdeményezte az ügyben a házbizottság összehívását.

A Fidesz és az LMP bűnben fogant paktumát, most törvénysértés követi – fogalmazott. Felszólította a „törvényességre oly érzékeny” LMP-t, hogy ne vegyen részt a voksoláson, ne járuljon hozzá egy "illegitim" Alkotmánybíróság létrehozásához. Kérdés, hogy ha a négy új bírát törvényellenesen megválasztják, akkor az Ab későbbi döntései mennyire lesznek legitimek – mondta. A frakcióvezető jelezte, ha mégis megválasztják az alkotmánybírókat, akkor az MSZP a megfelelő jogi fórumokon megtámadja a döntést.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az mszp-szdsz idejében évekig hiányos volt az Alkotmánybíróság.

Egyébként szemét húzás, illik az mszp-hez.

Ez már egészen szánalmas...

Pedig Lengyel László mennyit rimánkodott az ATV-ben, hogy "majd ha túlleszünk az amerikai, francia meg német választásokon"... szóval, akkor majd a Nyugat végre aktívan beavatkozik a Zorbán ellen. :DDD

Hagyd szegényt... egy rég lenyesegetett vadhajtás, aki még azt sem tudja, hogy rég lenyesegették. :)))))

Világ életükben értettek ahhoz, hogyan legyenek tetvek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában