Megválasztották az Alkotmánybíróság új tagjait

2016. november 22. 12:25
Megválasztotta az Országgyűlés Alkotmánybíróság elnökének Sulyok Tamást, illetve megválasztották a testület négy új tagját is: Hörcherné Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt. Az Alkotmánybíróság új tagjait a Fidesz, a KDNP és az LMP jelölte közösen.

Megválasztotta az Országgyűlés az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és négy új tagját kedden. A testület elnökévé választott Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Ab eddigi elnökhelyettese a titkos szavazáson 137 igen és 1 nem szavazatot kapott.

Szintén titkos szavazással négy új alkotmánybíróról is döntött a Ház: a betöltetlen helyekre Hörcherné Marosi Ildikót, a Kúria bíráját, Horváth Attila jogtörténészt, Schanda Balázst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetőjét és Szabó Marcelt, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettest választották meg. Szabó Marcel kivételével mindannyian 136 támogató szavazatot kaptak 2 nem ellenében. Az ombudsmanhelyettest 135 igen szavazattal és 2 nemmel választották taggá.

Az Ab tagjainak száma tavasszal csökkent 11-re – amellyel még fenntartható volt a testület működőképessége –, az elnöki tisztség pedig szintén betöltetlen volt április óta, akkor járt le ugyanis Lenkovics Barnabás mandátuma.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is kedvelem a független magyar bíróságot.
Különösen a vörösiszap-per és a Biszku ügy óta.
De a devizahiteles ügyekben is élenjártak, meg aPostabankügybenmegaQuestorügybenmegaSimongáborügybenmegazösszestöbbiügyben.

Hajrá Alkotmánybíróság!

Politikai csatározásokat nem kell mindig a ki-kit győz le elvek alapján mérlegelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában