Alkotmánybíróság: csoportos betelepítés és uniós jog kérdéseiről döntöttek

2016. december 2. 18:57
Az Alkotmánybíróság az alapjogok biztosának kérésére értelmezte az Alaptörvényt az uniós intézkedések megtagadásának és a csoportos betelepítések kérdésének ügyében. Az AB közleményében megállapította, hogy az Alaptörvénnyel harmonikusan az uniós jogrend is biztosítja az alapjogok védelmét. Ugyanakkor kimondták, hogy az AB is vizsgálhatja az uniós hatáskörgyakorlást. A bírák a túlterjeszkedő uniós intézkedésekkel kapcsolatosan – a meghiúsult alkotmánymódosítási javaslattal összhangban – az ország szuverenitására és az „alkotmányos identitás” védelmére hivatkoztak. Az Eötvös Károly Intézet szerint az AB jogértelmezése hiányos és a kormány törekvéseit segíti.

Az Alkotmánybíróság az alapvető jogok biztosának kérésére értelmezte az Alaptörvényt, annak az EU-s joggyakorlással való viszonyáról és emberek csoportos áttelepítésről. Az AB elkülönítette és egyelőre nem tárgyalta az Alaptörvény külföldiek csoportos kiutasítására vonatkozó tilalmát.

AB: Vizsgálhatnak uniós intézkedéseket

Az ombudsman azon kérdésére, miszerint a magyar szervek végrehajthatnak-e Magyarország Alaptörvényébe lefektetett alapjogokat sértő uniós rendelkezéseket, az AB a következőt álláspontot fogalmazta meg. Habár az EU Alapjogi Chartája és Bírósága ezeket az alapjogokat biztosítja, az AB-nek ezen felül is biztosítania kell ezek védelmét, akár az uniós rendelkezések ellenében is.

Az Eötvös Károly intézet közleményében kritizálta az AB állásfoglalását. Kiemelték, hogy az uniós jogi intézkedéseket korábban nem vizsgált az AB. Hangsúlyozták az Alkotmánybíróság korábbi döntéseire való hivatkozásainak hiányát is a mostani jogértelmezésben. „A testületnek számot kellett volna adni arról, hogyan kapcsolódik új döntése a korábbi tartózkodó hozzáállásához” – írja az intézet.

Az alkotmányos identitás védelmére hivatkoztak a bírák

Az AB megerősítette, hogy az EU alapszerződésén kívüli, túlterjeszkedő intézkedésekkel szemben vannak alkotmányos korlátok. A bírák szerint azt kell vizsgálni, hogy a közös hatáskörgyakorlás sérti-e az alapjogokat, az emberi méltóságot, az ország szuverenitását és az „alkotmányos identitást”.

Az Alkotmánybíróság az alkotmányos identitás védelmét egyfajta, az egyenjogúság és kollegialitás alapelvein nyugvó, egymás kölcsönös tisztelete mellett folytatott alkotmányos párbeszéd keretében, az Európai Unió Bíróságával szorosan együttműködve látja indokoltnak biztosítani” - írják közleményükben.

Az AB az ombudsman csoportos áttelepítésről szóló kérdésére válaszolva közölte: azt kell vizsgálni, hogy „sérül-e az emberi méltóság, más alapvető jog, Magyarország szuverenitása (...) illetve történeti alkotmányán alapuló önazonossága.

Eötvös Intézet: Az AB a kormánynak segít

Az Eötvös Károly Intézet szerint az alapjogi biztos kérdése egyértelműen a kvótatervezet kérdéséről szólt. Az intézet szerint az AB a mostani állásfoglalásával az érvénytelen kvótareferendum és a meghiúsult alkotmánymódosítás ellenére segít a kormánynak a törekvéseit a magyar jogrendbe beépíteni. 

Az intézet kiemeli, hogy a mostani jogértelmezés a tervezett alkotmánymódosítás pontjainak megfelelően foglal állást a kormány véleményével megegyezően, ezt mutatják az uniós hatáskörgyakorlás és az alkotmányos identitás pontjai. „A tervezett klauzulás nem kerültek be az alaptörvény szövegébe, de úgy tűnik, az alkotmánybíróság – az alkotmánymódosító kétharmadot pótolva – alkotmányos előírásokká minősítette lényegében ugyanezeket a fordulatokat.” 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szaros Gyurit az AB-ba! Nélküle hiányosak az itéletek.

De felvágsz, Tunya!
Amióta vőlegény jár a Bal-lik körül, már csak magas lóról beszélsz!
Lassan a múltatok sem lesz szép, nemhogy a jövőtök.
A szemkilövető az öröm ünnep után vágna benneteket sutba, mert megtanulta: A ballib csak kíméletlen terrorral képes hatalmon maradni.
Ti lesztek a kis szék, hogy táguljon a horizont, Tunya!

Válaszok:
hátakkor | 2016. december 2. 21:42

A Fidesz által kinevezett tagokból álló Alkotmánybíróságra gondolsz?
Mert akkor igazad van.

Szerencsétlen Vona Gábor..
Ennyit Török Gábor, mint értelmiségi holdudvar számlatömbjéről..
Gregor Berni a másik holdudvar, csak nem számláz.

Fordított a story. A nyugdíj BEfizetések egy részét terelték el, nyugdíj kifizetés arányos csökkentés nélkül. Aztán ezt a kasszát "kezelgették". Kis híján privatizálták is, csak közben megbukott a Lúdas kormány is.

Ahogy Fletó meg Vona sunyi koordinált jelöltállításba kezd - mert valójában egyiknek sincs sok győztes esélyese, tehát már egymást verik át - ha lesz is valami hozománya nem sok, azonnal hátba döfi Fletó Vonát. Lsd. Fodor Gabriella esetét. Fletó volt olyan pofátlan apportként maga mellé bevitte Gabikát minden támogatottság nélkül, első adandó alkalommal megvétózta a 20 ezer szavazójával, mert nem ült be a frakciójába.
Majd Vonané Kriszta ír a KE nejének, hogy legyen tekintettel a luxustestű családjára. A választásoktól fgtlenül tegye meg ME-nek. A töritanár pálya tele van jóképűekkel már így is. Az MLM-ből meg a töke tele van Gabinak.

Vazz, ott hevertek ezek a kastélyok leamortizálva. Miért nem vettél? Magyari Tunya kézbe.

"Ha privatizálták volna a mnyp-akat,akkor nem kúrta volna el a fidesz 12 év megtakarítását a 3000 milliárd ft mnyp-i vagyont."

Ha..

Konkrétan a kötelező befizetések egy része magánzsebekbe vándorolt volna. Ungárklárák meg egyéb bolsevista pénzügyes zsebekbe. Mire nyugdíjba kerültél volna, akkor jött volna, hogy, ja, a kockázatok, meg demográfia, meg bocsi, meg pereld a becsődölt privát céget PTK alapon. ha nincs vagyona, perelheted..

Mindenki kapja szépen a nyugdíját, amíg van miből.

"Olyan cégek vették meg a kastélyokat,amelyek minimális tőkével rendelkeznek. Nem tudni,mibű...vazze."

Miért nem Te ugrottál rá a kastélyokra minimális tőkéből? Járom az országot, senkinek nem kellettek. Még hobbyból sem. Ha kastélyt akarsz most menj rá nem tudni mibű, de minimális tőkével!
Csak aztán rakd rendbe, mert úgy állnak, mint Dézsa vára!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés