Alkotmányellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény

2017. január 13. 12:04
Az Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései. A testület kimondta: a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, mivel azokat nem egyszerű, hanem kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki nyilvános határozathirdetésén, összhangban Áder János köztársasági elnök indítványával.

Az Ab az államfő érvelését elfogadva kimondta, hogy a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, a jogállamiság követelményét, ugyanis azokat nem egyszerű, hanem minősített, kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

Az Országgyűlés által megszavazott, de ki nem hirdetett törvényt, mely 2018. január 1-jén lépett volna hatályba, az Ab döntése nyomán a törvényhozásnak újra kell tárgyalnia. (MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

???

Ebben a formában ez elbukott, hiszen a közigazgatási felsőbíróságok létrehozatala olyan kérdés, amit csak 2/3-os törvénnyel lehetne szabályozni. Trócsányi szorgalmazta már régóta a közigazgatási bíráskodás átalakítását, egy ponton úgy tűnt, hogy meg is lesz hozzá a támogatottság. Egyébként ez nem tűnik valami komoly horderejű "pártpolitikai" csörtének, majd meglátjuk. Látva a mostani viszonyokat, nem valószínű, hogy meglesz a 2/3a-os támogatottság (bár pl. az alkotmánybírák megválasztásánál ugye meglett).

Akkor sorold a példákat a "nem ügy" "megvételre".

Miután a Fidesznek már 2015 februárja (Veszprém) óta nincs 2/3-a, nyilván rengeteg ilyen megvásárlásos törvényalkotásról tudsz beszámolni.
Vagy mégsem?

A diktatúrában hogyan semmisíthet meg az AB egy törvényt?

Oké, de még mindig nem értem, hol mutatkozik meg a DIKTATÚRA.

A köztársasági elnök átküldött előzetes kontrollra egy törvényt az AB-nak, az megsemmisítette annak néhány passzusát. Ez éppen hogy egy teljesen normálisnak tűnő állami működést mutat, hozzátéve, hogy pl. a 2002-2010 közötti időszakban úgy érzésre legalább 3-4-szer (!!) annyi ügyben bukott meg az AB-nál az akkor regnáló törvényhozási többség Mádl és Sólyom indítványai nyomán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában