Hogyan válaszolhatnak a civil jogvédők a kormányzati támadásokra?

2017. január 17. 12:09

Eötvös Károly Intézet
Ekint.org
Az a kormányzat, amely működését egyre titkosabbá tette, kétes erkölcsi alappal kéri másokon számon a transzparenciát.

„A jogvédő szervezetek gazdálkodásának átláthatósága konszolidált viszonyok között ésszerűen megvitatható kérdés. Erre most nincs lehetőség. Annyit azonban le kell szögeznünk, hogy a közhatalom képviselőinek átláthatóbbnak kell lenniük, mint a közügyeket tárgyaló civil szervezeteknek. Az a kormányzat pedig, amely működését egyre titkosabbá tette, kétes erkölcsi alappal kéri másokon számon a transzparenciát. A mostani helyzetben naivitás volna abból kiindulni, hogy a kormánypárt politikusai a közélet tisztaságát akarnák erősíteni. A kormánypárt nem tisztánlátást akar, hanem már a vita megkezdése előtt ítéletet hirdet és támad, a megtámadott védekezési lehetőségeit pedig korlátozza, a közvéleményt megpróbálja ellenük hangolni. Ennek keretében a közélet befolyásolásának a szándékával »vádolja« ezeket a szereplőket—mintha ugyan bűn lenne, hogy magyar állampolgárok azzal a céllal képviselik nyilvánosan erkölcsi meggyőződésüket, hogy polgártársaikat meggyőzzék. Eközben Magyarországon a 21. században(!) a kormányzati kommunikációban a »külföldi« szót immár becsmérlő hangsúllyal használják. Szerintük a kormány népszavazáson elbukott menekültellenes politikájának bírálata magában is egyenértékű az idegen érdekek és hatalmak kiszolgálásával, mintha a megszólalók szóláshoz való joga attól függene, hogy véleményükkel támogatják-e a kormányt.

A kormánypárt vezetőinek mondatai egyértelművé teszik, retorikai rohamaik valódi célja a »legitim« politikai álláspontok körének korlátozása, a jogvédő szervezetekkel szemben ellenséges társadalmi légkör kialakítása, a potenciális támogatók és együttműködő partnerek elriasztása, és ezáltal az anyagi és emberi utánpótlási lehetőségek elapasztása. Függetlenül attól, hogy a jogvédő szervezetekkel szemben milyen ésszerű átláthatósági követelmények támaszthatók, a mostani támadások nem ezekről, hanem a magyar közélet néhány markáns véleményt képviselő szereplőjének ellehetetlenítéséről szólnak, és ennek megfelelően kell hozzájuk viszonyulni. Vagyis úgy, mint az egykor volt magyar demokrácia nyomokban még fellelhető elemeit és szellemét képviselő szereplők elleni támadásról. Amikor a kormánypárt illetékese a kritikus szervezetek eltakarításáról beszél, valójában a demokratikus köztársaság maradványait akarja eltüntetni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Transzparencia.

A nagyon független civil szervezetek miért nem észlelték anno az OLAF által felfedett 4-es metró beruházás során tapasztalható csalást?
Akkor miért nem kérték a szerződéseket?

A nagyon független civil szervezetek vajon miért nem szorgalmazzák, hogy a 4-es metró beruházás kapcsán az OLAF által felfedett csalás sorozatban résztvevők nevét tegyék nyilvánossá?
Miért nem követelik, hogy anyagilag vonják őket felelősségre?

„A jogvédő szervezetek gazdálkodásának átláthatósága konszolidált viszonyok között ésszerűen megvitatható kérdés. Erre most nincs lehetőség."

Erős kezdés. Rögtön leszögezi, hogy a jogvédő szervezetek kvázi szent tehenek, gazdálkodásuk átláthatóvá tételére nincs lehetőség (sic!). Az indok egyszerű, mint a faék: nem konszolidáltak a viszonyok. Gondolom ezen azt kell érteni, hogy nem baráti, "demokrata" és "haladó" kormány van hatalmon. Jó taktika: kinyilatkoztatni, hogy "önkény" van, ami mentesíti a mondott szervezeteket még az átláthatóság kritériuma alól is.

Ez viszont érdekes: "... a mostani támadások nem ezekről, hanem a magyar közélet néhány markáns véleményt képviselő szereplőjének ellehetetlenítéséről szólnak."

Tehát nem "a" civilek, a civil szféra elleni támadásról vizionál még a kormánypártisággal nemigen vádolható Eötvös Intézet sem. És valóban: egy jól körülhatárolható társaságról van szó csupán.

Mit jelent a kifejezés, hogy civil szervezet? Kell-e hozzá tagság, tömeg ( critical mass ), vagy elég egy iroda?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés