Hibás lehet a tolvajüldöző nő ítéletének súlyosítása

2017. január 20. 21:30

A törvényszéki álláspont többszöri áttekintés után is súlyos tévedésnek tűnik.

2017. január 20. 21:30
Lándori Tamás
Magyar Nemzet

Másodfokon súlyosították annak a nőnek a büntetését, aki a táskáját eltulajdonító tolvajok után eredt. A rövid hajsza révén kialakult közlekedési balesetben az egyik bűnöző meghalt. (…)

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a korábbi döntést megváltoztatva pénteken úgy határozott, hogy K. Andreának a halott motoros életéért is felelnie kell – halált okozó közúti veszélyeztetést állapítottak meg. A büntetést ezért kétszeresére emelték, továbbra is felfüggesztve. Barabásné Birinyi Andrea tanácsvezető bíró szóbeli indoklásában kifejtette, a lopás bűntette abban a pillanatban befejezetté vált, amikor a tolvajok a kiemelt táskával elhagyták a helyszínt, így tehát ettől kezdve a jogos védelemre nyitva álló idő elmúlt.

A törvényszéki álláspont többszöri áttekintés után is súlyos tévedésnek tűnik. Az egyik legelterjedtebb büntetőjogi tankönyvben is azt olvashatjuk, hogy a lopás tényállásában szereplő »elvételnek« két mozzanata van:

1.) amikor a tárgy kikerül a jogos birtokos uralma alól;

2.) amikor a tolvaj uralma alá úgy kerül át, hogy az eredeti birtok visszaállításának reális lehetősége már nem áll fenn.

Klasszikus példaként szokták emlegetni, hogy amíg a pénztárcával menekülő zsebtolvaj után futva a sértett nyomon követi az erszényét, addig a második mozzanat nem ment végbe, tehát nem befejezett a lopás, és a jogos védelemnek helye van. K. Andrea autóval ugyanezt tette.

Aggályainkkal megkerestük Gellér Balázst, aki az ELTE jogi karának büntetőjogi tanszékét vezeti. A professzor mindenekelőtt jelezte, a konkrét ügyben nem kíván állást foglalni, tekintettel arra hogy nem ismeri behatóan. A jogos védelem intézményéről, időbeli korlátjáról azonban általánosságban elmondta, álláspontja szerint lopásnál mindaddig nyitott a lehetőség a jogos védelemre, amíg a meglovasított dolog nem kerül ki a sértett azon hatóköréből, ahol még – így vagy úgy – vissza tudja szerezni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marslaki
2020. július 13. 00:14
"A 68 éves kesznyéteni férfi - akit a rendőrök őrizetbe vettek - alumínium drótfonattal körbehúzta a kertjét, majd 220 voltot táplált a szerkezetbe. Úgy gondolta, ez törvényes, hiszen a magántulajdonát védi. Minden este 10 órakor bekapcsolta, reggel hat órakor pedig áramtalanította a rendszert." http://vastagbor.blog.hu/2008/07/02/gyilkos_e_az_uborkatermeszto_nyugdijas
Harangláb
2020. július 13. 00:14
"A reális visszaszerzés lehetősége abban a pillanatban meg is szünt, hogy a kresz szabályait megszegve, megkülönböztető jelzés nélkül száguldozott a forgalomban. " ...Ha már ebből indulunk ki, akkor a reális visszaszerzés lehetősége már abban a pillanatban megszűnt, hogy motoros suhancok kitépték egy gyenge nő kezéből a táskát...Szóval az az üzenet, hogy a gyengébb eleve kudarcra van ítélve...vagy majd megvédi őt az igazságszolgáltatás?...Nevetséges! A motoros ráfaragott, a nőnek gratulálok a rátermettségéért, a bíróságról meg inkább nem mondok semmit...
Harangláb
2020. július 13. 00:14
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd ne tessék csodálkozni, ha ő a tárgyaláson igen súlyos büntetést kér. Pelikán József: Kicsoda? A védőügyvéd? Pelikán lánya: Igen, mert ha apuka kulák volna, azokból most sok van, de mert apuka párttag, ő meg párton kívüli, hát szóval szocialista jog, meg minden. Pelikán József: Mi van a szocialista joggal? Gondolkozz csak! Pelikán lánya: Hát a statuálás a lényeg. És hogy ne tessék idegeskedni...
matykox
2020. július 13. 00:13
Abszolút így van, ez a jogi gondolkodás teljesen elszakadt a valóságtól, és erőltetett, álhumanista ideológiák foglya már régóta. Ideje lenne fenéken rúgni ennek a jog mindenekfölöttiségét és mindenhatóságát hirdető aufklérista ostoba ideológiát. Na és ezek a "jogi nyelvújítások - a hülye "súlyosítás" szóra gondolok: a marha, aki ezt kitalálta, az biztos ugyanolyan a nyelvzseni volt, mint aki a buziból "meleget", a smartphone-ból meg "okos" telefont csinált...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik