Trócsányi: Nincs egyetértés az uniós ügyészségről

2017. január 27. 17:55
Trócsányi László nincs egyetértés az európai uniós tagállamok között az európai ügyészség létrehozásának kérdésében. Az európai uniós állam- és kormányfők várhatóan márciusi ülésén megvitatják, hogy a tagállamok egy része közötti, úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrejöjjön-e az új intézmény.

Továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagállamok között az európai ügyészség létrehozásának kérdésében, az uniós állam- és kormányfők megerősített együttműködésről dönthetnek márciusban – mondta el az uniós igazságügyminiszterek pénteki máltai informális tanácskozásán tartózkodó Trócsányi László az MTI-nek telefonon.

A miniszter elmondta: miután továbbra sincs egyhangú támogatottsága az európai ügyészség (EPPO) létrehozására irányuló kezdeményezésnek, a máltai tanácskozáson eldőlt, hogy az európai uniós állam- és kormányfők várhatóan márciusi ülésén megvitatják, hogy a tagállamok egy része közötti, úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrejöjjön-e az új intézmény.

Trócsányi László hozzátette: Svédország, Hollandia, Lengyelország és Magyarország jelezte, hogy a jelenlegi formájában nem támogatja az európai ügyészség létrehozásáról szóló jogszabály-tervezetet. Több másik ország még nem döntött arról, hogy részt venne-e a megerősített együttműködésben, Nagy-Britannia, Dánia és Írország pedig jelenleg sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén.

Magyarország elkötelezett az Eurojust működésének fenntartása mellett

A miniszter aláhúzta: Magyarország elkötelezett az Eurojust működésének fenntartása és erősítése mellett és aggályosnak tartja, hogy egy új intézmény felállítása a meglévő európai uniós bűnüldözési intézményeket, így az Eurojustot és az Európai Csaláselleni Hivatalt (OLAF) gyengítené, noha ezek nagyon komoly eredményeket érnek el. Amennyiben európai ügyészséget szeretnének létrehozni, akkor az Eurojust szervezeti alapjain kell azt létrehozni – mondta Trócsányi László.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország egyetért azzal, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ellen fel kell lépni, de ez az Eurojust feladatai között is szerepel. Magyarország elkötelezett a korrupció elleni harc mellett európai és nemzeti szinten egyaránt, ám az európai ügyészségről szóló kezdeményezést a jelenlegi formájában nem tudja támogatni – mondta.

Nincs egyetértés a tagállamok között az esetleges ügyészségi hatáskörök szabályozásának kérdésében sem. Magyarország úgy gondolja, hogy egy európai ügyészség hatásköreinek szabályozásakor csak egyhangú döntés fogadható el, mások minősített többséggel is lehetségesnek tartják azt. Az igazságügy-miniszterek tanácskozásának napirendjén szerepel a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés és a fizetésképtelenségi uniós irányelv is.

A kommunista rezsimek bűneit is vizsgálnák

A miniszter elmondta, hogy a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés terén egyöntetű a támogatás a miniszterek részéről Magyarország támogatja a fizetésképtelenség szabályozásával kapcsolatos uniós irányelv tervezetét, amely a tagállami szabályozások közötti minimális közös szabályokat tartalmazza.

A tanácskozás margóján Észtország kezdeményezést tett a volt szocialista országok felé a kommunista rezsimek bűncselekményeit vizsgáló – nemzetközi szervezet megvalósítására. Észtország szeretné hamarosan megkezdeni az előkészítő munkálatokat szakértői szinten. Trócsányi László elmondta: felhívta a figyelmet arra, hogy Prágában központtal már megalakult az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja, de hangsúlyozta az is, hogy Magyarország elkötelezett a kommunista rezsimek bűncselekményeinek kivizsgálása mellett.

„Ez történelmi kötelezettség is” – jelentette ki. Nagyon fontos a téma megismertetése a fiatalokkal, ha pedig újabb bűncselekmények kerülnek napvilágra, azokat ki kell vizsgálni - fejtette ki. Az együttműködésbe Észtország a másik két balti államot (Litvániát és Lettországot), a visegrádi országokat (Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot), valamint Bulgáriát és Romániát hívta meg.

(MTI)

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már megint az Európai Egyesült Államok felépítményt erőszakolják. Ennek érdekében egy új intézményt akarnak létrehozni. Semmi szükség sincs rá. Az Eurojustot és az Európai Csaláselleni Hivatal bőven elég, sőt még sok is. E két intézménynek kellene javítani a kapcsolatát a tagállamok bűnügyi szerveivel. Az OLAF pedig ne csak a tagországok tekintetében vizsgálódjon, hanem az EU intézményei és vezetői tekintetében is.

"Sok a dohány az EU-ban. Kellenek a bürokrata állások a családtagoknak."

Szerintem ennél sokkal többről van szó.

Az EU elődjét gazdasági szövetség céljából hozták létre, azzal az indoklással, hogy a gazdasági célzatú háborúkat megelőzzék Európában és tárgyalásos alapon rendezzék. Ugyanakkor már a kezdetkor az asztalfiókban ott volt az Európai föderatív (Birodalmi) államszervezet terve, amely sok hasonlóságot tartalmaz Hitler tervében foglaltakkal. Utána lehet nézni az interneten ahol találhatók erre vonatkozó írások. Ezt azonban altatták és szép fokozatosan nekiláttak a lépcsők kiépítéséhez. Ennek egyik lépcsője az EP létrehozása. Az elmúlt években pedig bizonyságot nyert, hogy az EP nem a tagországok gazdasági előmenetelét segíti, hanem a tagországok pártjainak a harci színtere. Ezért került válságba az Európai Unió. Így az orvoslást is itt kell kezdeni.

Még mindig jobb Polt Péter, mint a pártod az SZDSZ ideológiája, mely szerint; A békákat sem kérdezik meg amikor a mocsarat lecsapolják. Annál is jobb, mint a nászágyban fekvő MSZP akik szerint; Majd megunják oszt hazamennek.

Az eredménye; Az egyik kibukott, a másik meg megbukott. Most meg sivalkodnak reggel, délben, meg éjszaka.

"A magyarok persze hogy ellenzik mert a fél Fidesz frakció (s akkor még pesszimista voltam) menne a sittre."

No, no!
Várjuk csak ki türelmesen a 4-es metróval kapcsolatos csalás eredményét. Még az is lehet, hogy egy új börtönt kell építeni.

Jut eszembe!

Szeded rendszeresen a kuncze tablettát?
Egyre rosszabb az állapotod.

Fahrenheit 451 börtönszámos!

Ne küzdj, mint malac a jégen, mert a trolltartóba vagy. Bár az OPNI-ban lenne a helyed, de azt az elvbarátaid bezárták.

Egyetértés? Kikkel? Az egész EU működésképtelen.

Theresa May ma látogatott Washingtonba, s ezen alkalommal Trump kijelentette, hogy az EU szétesőben van.

Hollande egyből replikázott, de ki az a Hollande? Ugyan holnap telefonon beszél vele Trump, Merkel és Putyin rajta szerepel a holnapi híváslistám.

Mit akarhat egy korrupciótól, az iszlám egyre nagyobb dominanciájától szétesett Franciaország?

Mindenféle idiótákat -Ujhelyi, Momentum,stb.- szemléz a mandiner -miközben a világ arra figyel, hogy a kiszivárgott hírek szerint Trump adminisztrációja szövegezi azt a dekrétumot, amely egyoldalúan törölné amerikai részről az oroszok elleni szankciókat.

Mindenki ugrásra készen áll elvesztett orosz piacai visszaszerzésére, a magyar ugaron meg folyik az acsarkodás.

A fóbiáiddal ne tudok mit kezdeni, engem csak a tények ragadnak meg, amik Téged rendszerint idegesítenek. Nálad megakadt a tű a bakelit lemezen...van ez így, a korral jár, nem is szégyen.

Ne fényezd már magad, mintha te lennél az igazság egyetlen bajnoka. Aki a te szeretett, dogmatikus Uniódal valamiben nem ért egyet, az már mindjárt bűnöző?

Gajdics védené a svéd és holland bűnözőket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés