Trócsányi: Nincs egyetértés az uniós ügyészségről

2017. január 27. 17:55
Trócsányi László nincs egyetértés az európai uniós tagállamok között az európai ügyészség létrehozásának kérdésében. Az európai uniós állam- és kormányfők várhatóan márciusi ülésén megvitatják, hogy a tagállamok egy része közötti, úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrejöjjön-e az új intézmény.

Továbbra sincs egyetértés az európai uniós tagállamok között az európai ügyészség létrehozásának kérdésében, az uniós állam- és kormányfők megerősített együttműködésről dönthetnek márciusban – mondta el az uniós igazságügyminiszterek pénteki máltai informális tanácskozásán tartózkodó Trócsányi László az MTI-nek telefonon.

A miniszter elmondta: miután továbbra sincs egyhangú támogatottsága az európai ügyészség (EPPO) létrehozására irányuló kezdeményezésnek, a máltai tanácskozáson eldőlt, hogy az európai uniós állam- és kormányfők várhatóan márciusi ülésén megvitatják, hogy a tagállamok egy része közötti, úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrejöjjön-e az új intézmény.

Trócsányi László hozzátette: Svédország, Hollandia, Lengyelország és Magyarország jelezte, hogy a jelenlegi formájában nem támogatja az európai ügyészség létrehozásáról szóló jogszabály-tervezetet. Több másik ország még nem döntött arról, hogy részt venne-e a megerősített együttműködésben, Nagy-Britannia, Dánia és Írország pedig jelenleg sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén.

Magyarország elkötelezett az Eurojust működésének fenntartása mellett

A miniszter aláhúzta: Magyarország elkötelezett az Eurojust működésének fenntartása és erősítése mellett és aggályosnak tartja, hogy egy új intézmény felállítása a meglévő európai uniós bűnüldözési intézményeket, így az Eurojustot és az Európai Csaláselleni Hivatalt (OLAF) gyengítené, noha ezek nagyon komoly eredményeket érnek el. Amennyiben európai ügyészséget szeretnének létrehozni, akkor az Eurojust szervezeti alapjain kell azt létrehozni – mondta Trócsányi László.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország egyetért azzal, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ellen fel kell lépni, de ez az Eurojust feladatai között is szerepel. Magyarország elkötelezett a korrupció elleni harc mellett európai és nemzeti szinten egyaránt, ám az európai ügyészségről szóló kezdeményezést a jelenlegi formájában nem tudja támogatni – mondta.

Nincs egyetértés a tagállamok között az esetleges ügyészségi hatáskörök szabályozásának kérdésében sem. Magyarország úgy gondolja, hogy egy európai ügyészség hatásköreinek szabályozásakor csak egyhangú döntés fogadható el, mások minősített többséggel is lehetségesnek tartják azt. Az igazságügy-miniszterek tanácskozásának napirendjén szerepel a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés és a fizetésképtelenségi uniós irányelv is.

A kommunista rezsimek bűneit is vizsgálnák

A miniszter elmondta, hogy a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés terén egyöntetű a támogatás a miniszterek részéről Magyarország támogatja a fizetésképtelenség szabályozásával kapcsolatos uniós irányelv tervezetét, amely a tagállami szabályozások közötti minimális közös szabályokat tartalmazza.

A tanácskozás margóján Észtország kezdeményezést tett a volt szocialista országok felé a kommunista rezsimek bűncselekményeit vizsgáló – nemzetközi szervezet megvalósítására. Észtország szeretné hamarosan megkezdeni az előkészítő munkálatokat szakértői szinten. Trócsányi László elmondta: felhívta a figyelmet arra, hogy Prágában központtal már megalakult az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja, de hangsúlyozta az is, hogy Magyarország elkötelezett a kommunista rezsimek bűncselekményeinek kivizsgálása mellett.

„Ez történelmi kötelezettség is” – jelentette ki. Nagyon fontos a téma megismertetése a fiatalokkal, ha pedig újabb bűncselekmények kerülnek napvilágra, azokat ki kell vizsgálni - fejtette ki. Az együttműködésbe Észtország a másik két balti államot (Litvániát és Lettországot), a visegrádi országokat (Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot), valamint Bulgáriát és Romániát hívta meg.

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már megint az Európai Egyesült Államok felépítményt erőszakolják. Ennek érdekében egy új intézményt akarnak létrehozni. Semmi szükség sincs rá. Az Eurojustot és az Európai Csaláselleni Hivatal bőven elég, sőt még sok is. E két intézménynek kellene javítani a kapcsolatát a tagállamok bűnügyi szerveivel. Az OLAF pedig ne csak a tagországok tekintetében vizsgálódjon, hanem az EU intézményei és vezetői tekintetében is.

"Sok a dohány az EU-ban. Kellenek a bürokrata állások a családtagoknak."

Szerintem ennél sokkal többről van szó.

Az EU elődjét gazdasági szövetség céljából hozták létre, azzal az indoklással, hogy a gazdasági célzatú háborúkat megelőzzék Európában és tárgyalásos alapon rendezzék. Ugyanakkor már a kezdetkor az asztalfiókban ott volt az Európai föderatív (Birodalmi) államszervezet terve, amely sok hasonlóságot tartalmaz Hitler tervében foglaltakkal. Utána lehet nézni az interneten ahol találhatók erre vonatkozó írások. Ezt azonban altatták és szép fokozatosan nekiláttak a lépcsők kiépítéséhez. Ennek egyik lépcsője az EP létrehozása. Az elmúlt években pedig bizonyságot nyert, hogy az EP nem a tagországok gazdasági előmenetelét segíti, hanem a tagországok pártjainak a harci színtere. Ezért került válságba az Európai Unió. Így az orvoslást is itt kell kezdeni.

Még mindig jobb Polt Péter, mint a pártod az SZDSZ ideológiája, mely szerint; A békákat sem kérdezik meg amikor a mocsarat lecsapolják. Annál is jobb, mint a nászágyban fekvő MSZP akik szerint; Majd megunják oszt hazamennek.

Az eredménye; Az egyik kibukott, a másik meg megbukott. Most meg sivalkodnak reggel, délben, meg éjszaka.

"A magyarok persze hogy ellenzik mert a fél Fidesz frakció (s akkor még pesszimista voltam) menne a sittre."

No, no!
Várjuk csak ki türelmesen a 4-es metróval kapcsolatos csalás eredményét. Még az is lehet, hogy egy új börtönt kell építeni.

Jut eszembe!

Szeded rendszeresen a kuncze tablettát?
Egyre rosszabb az állapotod.

Fahrenheit 451 börtönszámos!

Ne küzdj, mint malac a jégen, mert a trolltartóba vagy. Bár az OPNI-ban lenne a helyed, de azt az elvbarátaid bezárták.

Egyetértés? Kikkel? Az egész EU működésképtelen.

Theresa May ma látogatott Washingtonba, s ezen alkalommal Trump kijelentette, hogy az EU szétesőben van.

Hollande egyből replikázott, de ki az a Hollande? Ugyan holnap telefonon beszél vele Trump, Merkel és Putyin rajta szerepel a holnapi híváslistám.

Mit akarhat egy korrupciótól, az iszlám egyre nagyobb dominanciájától szétesett Franciaország?

Mindenféle idiótákat -Ujhelyi, Momentum,stb.- szemléz a mandiner -miközben a világ arra figyel, hogy a kiszivárgott hírek szerint Trump adminisztrációja szövegezi azt a dekrétumot, amely egyoldalúan törölné amerikai részről az oroszok elleni szankciókat.

Mindenki ugrásra készen áll elvesztett orosz piacai visszaszerzésére, a magyar ugaron meg folyik az acsarkodás.

A fóbiáiddal ne tudok mit kezdeni, engem csak a tények ragadnak meg, amik Téged rendszerint idegesítenek. Nálad megakadt a tű a bakelit lemezen...van ez így, a korral jár, nem is szégyen.

Ne fényezd már magad, mintha te lennél az igazság egyetlen bajnoka. Aki a te szeretett, dogmatikus Uniódal valamiben nem ért egyet, az már mindjárt bűnöző?

Gajdics védené a svéd és holland bűnözőket?

Az uniós ügyészségről még nincs tiszta kép, mire is akarnák használni. Egy üres lapot íratnának alá a kormányokkal, ami fölé utána azt írhatnak, amit akarnak. Az egész EU vezetés már olyan szabályokat akar alkalmazni, amelyek a belépéskor még nem is léteztek.

Egyelőre az egész EU-t újra kéne tárgyalni a mai aktualitások jegyében. Például azt, hogy gazdasági, vagy ideológiai szerveződés? Ez utóbbinak nincs helye, mert gondolatrendőrségen nem alapulhatnak államközi kapcsolatok.

Mit kalkuláltak egyáltalán az EU-ban? Az euro egy alapjában elfuserált dolog, a gazdag országok keresnek rajta, a szegények veszítenek.

Az EU külpolitikai súlya a nullával egyenlő, a közel keleti válsághoz hozzá sem tud szólni, a közelébe sem engedik, de a következményeit, a migrációt viseli.

Erdogan kénye, kedvén múlik, mikor enged rá Európára pár millió migránst.

Az USA kiskutyájaként Európa belement az ukrajnai játszmába, és csak veszített rajta.

Az oroszokkal inkább együtt kéne működni, mint kötekedni velük, de ehhez Európának elég erősnek kéne lennie egy magában, nem pedig az amerikai védelemben bízni. Nem véletlenül mondta Trump, hogy ők nem akarják mások védelmét fizetni.

Szóval, mire jó az EU ez az elkényeztetett bamba óriáscsecsemő, amely a hülye ideológiáin kívül semmi értelmeset nem képes összehozni.?

És hogy lehet az, hogy egy szál Putyin le tudná nyomni a nagyszerű, fantasztikus EU-t? Mennyit ér ez a társulat, ha nem tudja megvédeni magát?

És akkor mi különbözteti meg egymástól azt, hogy amerikai megszállásról, vagy védelemről van szó?

Mennyit ér az egész szaros EU, amelyik hatalmaskodni akar a tagok felett, miközben nagyhatalmak közötti játékszer csupán?

De légy szíves, és az idézeten kívül válaszolj a többire is. Hogy Erdogan szórakozhat velünk, hogy a közel keleti helyzetbe nem szólhatunk bele.

Hogy mi közünk nekünk Ukrajnához, és hogy lehet olyan hülye az EU, hogy Líbia felségvizeinél felveszi és az olasz partokra viszi a migránsokat, ahelyett, hogy maradna az olasz felségvizeken belül, és aki Líbiából elindul, az magára vessen.

Röhejes az egész, önimádat, liberalizmus, és nagy fokú tehetetlenség.

Szóval, nincs több érved, kis haver? Pedig nagy szád szokott lenni, de most, hogy improvizálni kell, nem mennek a sablon válaszok, csak a bunkóság marad.

De jól példázod a liberális demokratákat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés