NAIH: Nem lehet mindenkit körbefotózni a momentumos fórumon

2017. március 2. 21:40
A Momentum Mozgalom adatvédelmi hatósági eljárást kezdeményezett, miután egy komáromi fórumukon egy helyi fideszes önkormányzati tanácsadó egyenként lefotózta a megjelenteket. A NAIH szerint ez jogszerűtlen, ezért meg kell semmisíteni a képeket. Ha ennek nem tesz eleget a tanácsadó, akkor a hatóság bírságot is kiszabhat.

A múlt héten egy komáromi momentumos rendezvényen a helyi fideszes önkormányzati főtanácsadó, Radics Gábor egyenként lefotózta a megjelenteket. A fórumot tartó momentumosok hiába kérték, hogy hagyja abba.

A mozgalom az adatvédelmi hatósághoz fordult az ügyben. Péterfalvi Attila NAIH-elnök állásfoglalása szerint jogszerűtlen volt Radics eljárása, mert engedélyt kellett volna kérnie az érintettektől a fotózáshoz. A sajtó is csak tömegfelvételt készíthet nyilvános rendezvényekről, de egyénileg nem emelhet ki senkit a tömegből a hozzájárulása nélkül. A politikai rendezvényen való megjelenés ráadásul szenzitív személyes adat, mert pártszimpátiát fejez ki – írja Péterfalvi, aki szerint így Radics megfelelő jogalap nélkül kezel személyes adatokat.

A hatóság felszólította a tanácsadót a felvételek törlésére: ezt közjegyző előtt kell megtennie. Amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, a NAIH adatvédelmi eljárást indít, aminek a vége bírság is lehet – áll a Momentum közleményében.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mimózák. Mint a Jobbik. Egy darabig keménykedtek, de amikor rájuk szállt a Fidesz, elkezdtek rinyálni, hogy jajbáncsa őket a csúnya fideszpolitika.

Addig mindenki mennyire tökös odamondogató, amíg arról van szó, hogy bohóckodni kell a kamera előtt, meg Orbánt elküldeni a búsba. Amint rájuk mozdul a fideszes médiagépezet, elkezdenek rinyálni, mint a fürdőskurvák. Ti akartok politizálni? Ti akartok rendszert váltani? Ahhoz előbb tököt kéne növeszteni.

Még szerencse, hogy ezen monyókok a politika fölött állnak és nem a megosztásban utaznak.

Ez a NOlimpia projekt óta tudható.

No igen, de az érvényes aláírások száma már elérte a 150 ezret...

Nem kell ezekkel a vitatható akciókkal mártírokat csinálni a Momentumosokból .

Dr. Péterfalvi Attila Radics Gábornak írtakban a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
rendelkezésre hivatkozik Ugyanakkor a 2. bek. a következőket tartalmazza:

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

A 2. bek.-hez kapcsolóható a http://www.szellemkeponline.hu.. linken megjelenő írás.

Dr. Péterfalvi Attila továbbá a 2011. évi CXII. törvényben (Info. törvény) foglaltakra is hivatkozik. A törvény azonban a kezeléssel, nyilvánosságra hozatallal foglalkozik. Dr. Péterfalvi Attila ugyan akkor azt állítja, hogy „a rendezvényen részt vevő személyek politikai nézetei miatt készített róluk felvételt”, de nem rögzíti, hogy ennek mi az objektív bizonyítéka.

Szerintem a 2.bek. foglaltak figyelmen kívül hagyását is indokolni kellene, mivel a megjelent információk alapján nem egyenként, hanem asztaloknál ülőkről készített fotót. A tájékoztatókból pedig arra lehet következtetni, hogy a rendezvény nyilvános volt.

Mindezek ellenére az ilyen módon végzett fotózást, adatgyűjtést szükségtelennek, provokatívnak és visszaélésre alkalmasnak tartom. Ugyanakkor azt is elítélem amikor sállal akasztással fenyegetnek.
„Szórólapokkal tiltakoztak civilek az „álomgyilkos” új SZDSZ szegedi bemutatkozó estjén. „Nekik csak eszköz, ami sokunknak szent” – többek között ezt üzenték, és értetlenkednek, mit keres vidéken, aki lenézi a vidékieket. Felszólalásaikat hangos pfújolással fogadta a Momentum-szimpatizáns közönség, elhangzott Fidesz-bérencezés is, egy fiatal hölgyet pedig megfenyegettek, a sálánál fogva kötik fel, ha nem hallgat el.” – olvasható a http://szegedma.hu/hir/szeged/.. linken.

Úgye emlékszünk még a Kövér László „köteles” beszédének a tálalására, melyről az MNO-n - http://mno.hu/migr/gyurcsany-v.. - a következő olvasható: „Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés – mondja Gyurcsány Ferenc”

Akkor most a sállal való akasztás kijelentést miért sumákolják el?

"meg kellene már mondani ezeknek a túlmozgásos fideszes önkormányzati "tanácsadóknak" is, hogy menjenek a picsába, és szakmai hozzánemértésüket ne azzal próbálják kompenzálni, hogy ávóst játszanak, hanem hogy értelmes és hasznos munkával utólag kiérdemlik azt a pozíciót, ahova uram-bátyám alapon odahelyezték őket."

A megfogalmazásával akár egyet is lehetne érteni. Azonban a történtben ez egy következmény. A történeteket mindig ok-okozati összefüggésben kell értékelni, mert ennek elhagyása a következtetés hibás lesz. Az "ahova uram-bátyám alapon odahelyezték őket" szubjektív feltételezés, így hiányzik az objektív bizonyíték.
Ilyen alapon önről is fel lehetne tételezni, hogy a valóságban nem is jobboldali, hanem baloldali liberális és SZDsZ-es szimpatizáns.

Kun Béláékat is lehetett fotózni...akkor a maiakat miért nem lehet?

Hogy ezzel az egyenként, pofába bele fényképezéssel mi a gond, azt csak az nem érti aki nem akarja érteni.
Ha mégsem így van -akarja, csak nem tudja- akkor gondoljon bele az ellenkező szituba, akkor menni fog.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés