Namíbia beperli Németországot népirtás miatt

2017. március 18. 11:57
Namíbia kormánya döntött: harmincmilliárd dolláros kártérítésért perlik Németországot a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt az 1904 és 1907 közötti hereroi felkelés véres leverése miatt, amelynek során több mint 65 ezer embert öltek meg. A délnyugat-afrikai ország akkoriban német gyarmat volt.

Népirtásra hivatkozva harmincmilliárd dolláros kártérítést követel Namíbia Németországtól az 1904 és 1907 közötti hereroi felkelés leverése miatt. A német gyarmatosítók ekkor több mint 65 ezer helyit öltek meg. A The Namibian azt írja: a délnyugat-afrikai ország kormánya úgy döntött, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt indítanak pert Németország ellen az ügyben. A kereseten már dolgozik is nemzetközi jogászok egy csapata – erősítette meg az AFP-nek Sacky Shangala igazságügyi miniszter.

A The Namibian forrásai szerint nem csak népirtásra, hanem kényszermunkára, emberkereskedelemre és a nemzeti önrendelkezés elvonására is hivatkoznának az egykori gyarmatosítóval szemben.

Eddig Namíbia nem kért kártérítést az ügyben, azonban az áldozatok leszármazottai az USA-ban indítottak egy pert korábban, ezt követően döntött így a namíbiai kormány is – emlékeztet a FAZ

A német kormány pár hónapja már tárgyal Namíbiával az ügyben: a hereroi felkelés leverését a németek is népirtásnak tartják, de kártérítést fizetni nem akarnak. Emiatt kapott is a német kormány kritikákat az ENSZ illetékes szakértői bizottságától. 

Kép forrása: Ullstein Bilderdienst, Berlin

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztán meg Mongóliát.

Remélem, Németország bekeményít és soha többet nem fizet senkinek.

Az örmények beperelik a törököket az I. vh. alatti népirtásért, mi meg a jugókat (szerbeket) a bácskai partizánvérengzésekért (kb. 40 ezer ember..), ők meg jönnének Újvidékkel ( kb. 3500 ember) de a románokat is lehetne (vasgárdisták) a magyarok elleni bűneikért, a szerbek a horvátokat és vissza, a bosnyákok a szerbeket, a lengyelek az oroszokat (Katyn). Afrikánál maradva meg jöhetnének még a zuluk perei az angolok ellen etc. etc. Ezek fájó sebek, de ennyi idő után már nem enyhíthetők pénzzel.

Hosszú sorozat kezdődhet. Sok eseményről kell megállapítani, hogy túllépték-e a háborús szükségszerűséget: Drezda, Hirosima, Belga-Kongó...

Egye fene, amennyi esze van a németeknek mostanában, megérdemlik, hogy fizessenek. Ha ezzel elérik, hogy a namíbiaiak ne akarjanak Európába jönni, részemről OK. A probléma ott van, hogy szerintem amit a németek fizetnek, azt egy korrupt afrikai vezető réteg fogja zsebre vágni, már ahogy az történni is szokott.

A kecskeb*ós Erdogan dal után még az sem mondható, hogy átestek a ló túlsó oldalára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés