Áder János visszaadhatja a jogi diplomáját

2017. április 11. 10:09

Írta: Bakó Beáta
Csaknem egy hétig kellett gondolkodnia Áder Jánosnak, hogy kimagyarázza a védhetetlen CEU-törvényt.

Csaknem egy hétig kellett gondolkodnia Áder Jánosnak, hogy kimagyarázza a védhetetlen CEU-törvényt, de azért csak sikerült neki – mondjuk elég gyengén: egy másodéves joghallgatót is kapásból kivágnának az alkotmányjog vizsgáról, ha ilyen szövegekkel próbálkozna.

Áder ugyanis megállapította, hogy a lex CEU nem sérti az Alaptörvény X. cikkét, ami az oktatás, a tanulás és a tudományos kutatás szabadságát biztosítja. Ennyi. Indokolást ne is keressünk, hogy miért nem, az Alaptörvény más rendelkezéseinek esetleges sérelmére való utalást meg pláne ne. 

Indokolás helyett a cinizmus csimborasszóját olvashatjuk a köztársasági elnök közleményében: 

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében. Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható.

Igazán nevetnem kell, amikor a „kölcsönös jószándék” és a „közös akarat” kifejezéseket olvasom arra a kormányra vonatkoztatva,

amely rendre az érintettek feje fölött, ötletszerűen hoz döntéseket minimális konzultáció, vagy akár logikus mérlegelés nélkül.

*

Áder János mindenesetre olyannyira biztos a dolgában a lex CEU alkotmányossága felől, hogy még a biztonság kedvéért sem kérdezné meg, véletlenül sem az Alkotmánybíróságot az ügyről. Na nem mintha az elfideszesedett testület bármire is garancia lenne, de azért remélem, hogy magát komolyan vevő alkotmányjogász nem sütné rá az alkotmányosság kóserpecsétjét egy ilyen számos sebből vérző, diszkriminatív, törvénynek álcázott önkényes határozatra. Még akkor se, ha fideszes.

A köztársasági elnök nagyvonalúan, ex cathedra kinyilatkoztatta, hogy a lex CEU rendben van, és inkább nem ment bele, hogy megindokolja ezt a döntést. Hiszen akkor kénytelen lett volna észrevenni, hogy a törvény a nemzetközi megállapodás megkövetelésével gyakorlatilag kormányok kényétől-kedvétől teszi függővé egy egyetem működését. 

Miközben az oktatás, tanulás és kutatás szabadsága azt jelenti, hogy mindenki azt és úgy kutat, tanul, amit és ahogy akar – legfeljebb az állam nem ismeri el akkreditációval, ha komolytalannak tartja. A CEU esetében ez mondjuk nem igazán merülhet fel; de még ha meg is vonnák tőle az akkreditációt, azon legfeljebb jót röhögnének: úgyis a piac árazza be a diplomát, nem a Németh Szilárdok, Kósa Lajosok és Rétvári Bencék. Ezt nyilván ők is tudják, ezért is nyúltak komolyabb eszközhöz annál, mint hogy az akkreditációval operáljanak.

Áder még említésszinten sem hivatkozik az Alaptörvény jogállamiságról szóló B) cikkére, sem a diszkriminációtilalomra. Bár már sokszor tapasztaltuk, hogy a rendszerváltó fideszes generáció elfelejtette, mit jelent az egykor oly sokra tartott jogállam, azért próbáljuk meg felfrissíteni az emlékezetüket.

*

Jogállamban a törvények lényege az lenne (bár a Fidesz-rendszerben már rég nem az), hogy általánosan, mindenkire vonatkoznak, az egyedi ügyekben pedig a bíróságok alkalmazzák őket. Az, hogy éppen miként vonatkozik egy törvény egy jogalanyra, jogállamban nem a kormány jóindulatától függ (vagy általa megkötött nemzetközi szerződéstől, kivételező kormányhatározattól, hogy csak a legfrissebb példákat említsük). 

Jogállamban nincs olyan törvény, aminek egy, kettő, vagy akár pontosan huszonhét címzettje van.

A törvények ugyanis a jogalanyok előre meg nem határozható számára vonatkoznak – ezen általánosság hiányában nem törvények, hanem kiváltságokat vagy épp extra hátrányokat osztogató önkényes hatalmi aktusok. 

Persze bőven nem ez az első olyan személyre szabott jogalkotás, amit a Fidesz végigvert a parlamenten, Áder pedig aláírt, úgyhogy bizonyára nem kell a gyakorlatot az elnök úrnak bemutatni. Azért kíváncsi vagyok, hogy egy olyan törvényt is aláírna-e, amely a lex CEU-hoz hasonlóan „igazságosan” és „általánosan” arról rendelkezne: be kell zárni azt az egyetemet, ahol Orbán Viktor és Áder János a jogi végzettségét szerezte, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy teljesen hasznavehetetlen diplomát osztogatnak ott.

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztelt nemzetközi jogtudós, alkotmányjogász, ítész Bakó Bea!!

Tudta?

"A CEU versenyelőnyben volt a többi hazai egyetemmel szemben

A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen (DE) tanul a legtöbb, csaknem 4500 külföldi diák, de a magyar és angol nyelvű diplomájukat minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell, hogy elfogadják – ezt még múlt pénteken mondta a DE oktatási rektorhelyettese a felsőoktatási törvény tervezett változtatásával összefüggésben. Bartha Elek ennek kapcsán azt is elmondta, végzőseiknek több országban minősítő vizsgát kell tenniük diplomájuk elfogadtatása érdekében, amit – a tapasztalatok szerint – jó eredménnyel meg is tesznek. A jelentkezések alapján idén is dobogós helyezést elérő Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán kifejtette, meglepődve értesültek, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Debreceni Egyetem, illetve a University of Debrecen ugyanaz a jogi személy, a magyar költségvetési szabályok szerint működik.

A professzor hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem oktatói jó kapcsolatokat ápolnak a Közép-európai Egyetemmel és annak több oktatójával -, azt tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért. Bartha Elek rektorhelyettes megjegyezte: a valóságban debreceni székhellyel működő egyetemüknek van külföldi képzése többek között Nagyváradon és Beregszászon is, ahol az adott ország törvényi előírásaihoz kell alkalmazkodniuk, akkor is, amikor azok változnak, és ilyenre volt példa az elmúlt tíz évben. Egyébként a Debreceni Egyetemnek is vannak kettős diplomái, közös képzései, létező külföldi egyetemekkel, közös programok alapján."
Forrás: http://pestisracok.hu/bomlaszt..

Olvasta? Értis is?

A mai napon a Magyar Közlönyben megjelent a 2017. évi XXV. törvény a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló törvény. Így a holnapi naptól joghatályos.

Többek között a következőket tartalmazza:
„(1) Az Nftv. 115. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(7) E törvénynek – a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló 2017. évi XXV. törvénnyel (a továbbiakban: Módtv2.) megállapított – 9. § (2a) és (2b) bekezdésében, 76. § (1) és
(1a) bekezdésében meghatározott feltételeket – föderatív állam esetében annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodás kivételével – a 2017. szeptember 1-jén magyarországi működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézménynek 2018. január 1-jéig kell teljesíteni. Föderatív állam esetén az ennek alapjául szolgáló előzetes megállapodást a Módtv2. hatálybalépését követő hat hónapon belül kell megkötni. A feltételeket nem teljesítő külföldi felsőoktatási intézmény működési engedélyét az oktatási hivatal visszavonja és 2018. január 1-jét követően a külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi képzésének első évfolyamára hallgató nem vehető fel azzal, hogy a 2018. január 1-jén már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételek mellett kifutó rendszerben – de legfeljebb a 2020/2021-es tanévben – fejezhetők be.”
(2) Az Nftv. 115. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:
„(8) E törvénynek – a Módtv2-vel megállapított – 77. § (4) bekezdésében foglaltakat első alkalommal a 2018/2019. tanévben indított képzések tekintetében kell alkalmazni, azzal, hogy a már megkezdett képzések változatlan feltételek mellett kifutó rendszerben – de legfeljebb a 2020/2021-es tanévben – fejezhetők be.”

HOL VAN EBBE, HOGY NewYork Államban BEJEGYZETT EGYETEMET, VAGY A KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEMET AMELY MAGYARORSZÁGON VAN BEJEGYEZVE BE KELL ZÁRNI?

SEHOL!!!!!!
A gyengébb felfogásúaknak, a PISA teszten megbukóknak ismételten: SEHOL!

Továbbá.

Tisztelt Bakó Bea!

Ön firkász társával riportot készített az egyetemmel kapcsolatban.
Az egyetem Alapítói Okiratának preambulumában olvashat: " Magyar Köztársaság és New York Állam kormányai közötti együttműködésre vonatkozó 2004. április 5-i keltezésű Együttes Nyilatkozat szerint".

Olvasta Ön az Alapítói Okiratot? Elolvasta a hivatkozott Nyilatkozatot? Mi van a nyilatkozatban és miképpen felel meg a jogi követelményeknek? Miért nem teszi közé a Nyilatkozat tartalmát és az aláírókat?

Ameddig ezt nem teszi meg az írása, megállapítása, állítása mellőzi a valóságot és félrevezeti az olvasót.

Ha valamivel nem vagy tisztában, akkor először nézzél utána és azután tegyél állításokat.
Az akkreditáció a működésre vonatkozik és nem a diploma más országba történő kibocsájtására vonatkozik.
A más országban lévő diploma elfogadása kétféleképpen történhet: honosítással, és államközi szerződéssel.
A New York Államban bejegyzett CEU esetében azonban egyik feltétel sem áll fenn.

"egyetemet önkényesen nem zárunk be."

Hol olvasható a törvényben, hogy bármelyik egyetemet be kell zárni?
Sehol.

Bakó Beának és az őt méltatóknak figyelmébe ajánlom a következő linken megjelenő írást, melynek címe az is lehetne:
Egy magyar orvos viszontagsága a demokrácia "őshazájában".

"A magyar orvosnak nincs kolbászból a kerítés az USA-ban"
http://www.weborvos.hu/hirek/a..

Bezzeg a Soros által New York Államban bejegyzett és nem működő CEU-nak a kerítés is kolbászból van.

Ez már színtiszta ballib tempó.
(Ha másnap írta volna alá, akkor meg azért kellene visszaadnia a jogi diplomáját...)

Ez a cikk a 444-en is megjelenhetett volna.

Kritika és kritika között van némi különbség.

Az olvasatomban az a kritika, amelyik nem mellőzi az érvelést, a bizonyítást, a cáfolatot. Bakó Bea jelen írása nem ilyen.
Az ilyen nem kritika, hanem kinyilatkoztatás.

Bakó Beát nem nevezném újságírónak. Apropó. a Zeman interjú már olvasható a Mandineren? Úgy vélem a cseh köztársasági elnök gondolatai elég relevánsak ez ügyben.

Lehetne még hely az mno-nál kisbence mellett a Bea részére.

A rektor úr írása tele van csúsztatással. Jobban tenné, ha az Alapítói Okiratban hivatkozott Nyilatkozat tartalmát és aláíróit tenné közzé.

Academic Freedom, Under Threat in Europe

By MICHAEL IGNATIEFF APRIL 2, 2017

https://www.nytimes.com/2017/0..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés