Áder János visszaadhatja a jogi diplomáját

2017. április 11. 10:09

Írta: Bakó Beáta
Csaknem egy hétig kellett gondolkodnia Áder Jánosnak, hogy kimagyarázza a védhetetlen CEU-törvényt.

Csaknem egy hétig kellett gondolkodnia Áder Jánosnak, hogy kimagyarázza a védhetetlen CEU-törvényt, de azért csak sikerült neki – mondjuk elég gyengén: egy másodéves joghallgatót is kapásból kivágnának az alkotmányjog vizsgáról, ha ilyen szövegekkel próbálkozna.

Áder ugyanis megállapította, hogy a lex CEU nem sérti az Alaptörvény X. cikkét, ami az oktatás, a tanulás és a tudományos kutatás szabadságát biztosítja. Ennyi. Indokolást ne is keressünk, hogy miért nem, az Alaptörvény más rendelkezéseinek esetleges sérelmére való utalást meg pláne ne. 

Indokolás helyett a cinizmus csimborasszóját olvashatjuk a köztársasági elnök közleményében: 

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében. Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható.

Igazán nevetnem kell, amikor a „kölcsönös jószándék” és a „közös akarat” kifejezéseket olvasom arra a kormányra vonatkoztatva,

amely rendre az érintettek feje fölött, ötletszerűen hoz döntéseket minimális konzultáció, vagy akár logikus mérlegelés nélkül.

*

Áder János mindenesetre olyannyira biztos a dolgában a lex CEU alkotmányossága felől, hogy még a biztonság kedvéért sem kérdezné meg, véletlenül sem az Alkotmánybíróságot az ügyről. Na nem mintha az elfideszesedett testület bármire is garancia lenne, de azért remélem, hogy magát komolyan vevő alkotmányjogász nem sütné rá az alkotmányosság kóserpecsétjét egy ilyen számos sebből vérző, diszkriminatív, törvénynek álcázott önkényes határozatra. Még akkor se, ha fideszes.

A köztársasági elnök nagyvonalúan, ex cathedra kinyilatkoztatta, hogy a lex CEU rendben van, és inkább nem ment bele, hogy megindokolja ezt a döntést. Hiszen akkor kénytelen lett volna észrevenni, hogy a törvény a nemzetközi megállapodás megkövetelésével gyakorlatilag kormányok kényétől-kedvétől teszi függővé egy egyetem működését. 

Miközben az oktatás, tanulás és kutatás szabadsága azt jelenti, hogy mindenki azt és úgy kutat, tanul, amit és ahogy akar – legfeljebb az állam nem ismeri el akkreditációval, ha komolytalannak tartja. A CEU esetében ez mondjuk nem igazán merülhet fel; de még ha meg is vonnák tőle az akkreditációt, azon legfeljebb jót röhögnének: úgyis a piac árazza be a diplomát, nem a Németh Szilárdok, Kósa Lajosok és Rétvári Bencék. Ezt nyilván ők is tudják, ezért is nyúltak komolyabb eszközhöz annál, mint hogy az akkreditációval operáljanak.

Áder még említésszinten sem hivatkozik az Alaptörvény jogállamiságról szóló B) cikkére, sem a diszkriminációtilalomra. Bár már sokszor tapasztaltuk, hogy a rendszerváltó fideszes generáció elfelejtette, mit jelent az egykor oly sokra tartott jogállam, azért próbáljuk meg felfrissíteni az emlékezetüket.

*

Jogállamban a törvények lényege az lenne (bár a Fidesz-rendszerben már rég nem az), hogy általánosan, mindenkire vonatkoznak, az egyedi ügyekben pedig a bíróságok alkalmazzák őket. Az, hogy éppen miként vonatkozik egy törvény egy jogalanyra, jogállamban nem a kormány jóindulatától függ (vagy általa megkötött nemzetközi szerződéstől, kivételező kormányhatározattól, hogy csak a legfrissebb példákat említsük). 

Jogállamban nincs olyan törvény, aminek egy, kettő, vagy akár pontosan huszonhét címzettje van.

A törvények ugyanis a jogalanyok előre meg nem határozható számára vonatkoznak – ezen általánosság hiányában nem törvények, hanem kiváltságokat vagy épp extra hátrányokat osztogató önkényes hatalmi aktusok. 

Persze bőven nem ez az első olyan személyre szabott jogalkotás, amit a Fidesz végigvert a parlamenten, Áder pedig aláírt, úgyhogy bizonyára nem kell a gyakorlatot az elnök úrnak bemutatni. Azért kíváncsi vagyok, hogy egy olyan törvényt is aláírna-e, amely a lex CEU-hoz hasonlóan „igazságosan” és „általánosan” arról rendelkezne: be kell zárni azt az egyetemet, ahol Orbán Viktor és Áder János a jogi végzettségét szerezte, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy teljesen hasznavehetetlen diplomát osztogatnak ott.

Összesen 220 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztelt nemzetközi jogtudós, alkotmányjogász, ítész Bakó Bea!!

Tudta?

"A CEU versenyelőnyben volt a többi hazai egyetemmel szemben

A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen (DE) tanul a legtöbb, csaknem 4500 külföldi diák, de a magyar és angol nyelvű diplomájukat minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell, hogy elfogadják – ezt még múlt pénteken mondta a DE oktatási rektorhelyettese a felsőoktatási törvény tervezett változtatásával összefüggésben. Bartha Elek ennek kapcsán azt is elmondta, végzőseiknek több országban minősítő vizsgát kell tenniük diplomájuk elfogadtatása érdekében, amit – a tapasztalatok szerint – jó eredménnyel meg is tesznek. A jelentkezések alapján idén is dobogós helyezést elérő Debreceni Egyetem kancellárja, Bács Zoltán kifejtette, meglepődve értesültek, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Debreceni Egyetem, illetve a University of Debrecen ugyanaz a jogi személy, a magyar költségvetési szabályok szerint működik.

A professzor hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem oktatói jó kapcsolatokat ápolnak a Közép-európai Egyetemmel és annak több oktatójával -, azt tartja korrektnek, hogy egyenlő feltételekkel jelenhessen meg mindenki a piacon, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért. Bartha Elek rektorhelyettes megjegyezte: a valóságban debreceni székhellyel működő egyetemüknek van külföldi képzése többek között Nagyváradon és Beregszászon is, ahol az adott ország törvényi előírásaihoz kell alkalmazkodniuk, akkor is, amikor azok változnak, és ilyenre volt példa az elmúlt tíz évben. Egyébként a Debreceni Egyetemnek is vannak kettős diplomái, közös képzései, létező külföldi egyetemekkel, közös programok alapján."
Forrás: http://pestisracok.hu/bomlaszt..

Olvasta? Értis is?

A mai napon a Magyar Közlönyben megjelent a 2017. évi XXV. törvény a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló törvény. Így a holnapi naptól joghatályos.

Többek között a következőket tartalmazza:
„(1) Az Nftv. 115. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(7) E törvénynek – a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló 2017. évi XXV. törvénnyel (a továbbiakban: Módtv2.) megállapított – 9. § (2a) és (2b) bekezdésében, 76. § (1) és
(1a) bekezdésében meghatározott feltételeket – föderatív állam esetében annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodás kivételével – a 2017. szeptember 1-jén magyarországi működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézménynek 2018. január 1-jéig kell teljesíteni. Föderatív állam esetén az ennek alapjául szolgáló előzetes megállapodást a Módtv2. hatálybalépését követő hat hónapon belül kell megkötni. A feltételeket nem teljesítő külföldi felsőoktatási intézmény működési engedélyét az oktatási hivatal visszavonja és 2018. január 1-jét követően a külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi képzésének első évfolyamára hallgató nem vehető fel azzal, hogy a 2018. január 1-jén már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételek mellett kifutó rendszerben – de legfeljebb a 2020/2021-es tanévben – fejezhetők be.”
(2) Az Nftv. 115. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:
„(8) E törvénynek – a Módtv2-vel megállapított – 77. § (4) bekezdésében foglaltakat első alkalommal a 2018/2019. tanévben indított képzések tekintetében kell alkalmazni, azzal, hogy a már megkezdett képzések változatlan feltételek mellett kifutó rendszerben – de legfeljebb a 2020/2021-es tanévben – fejezhetők be.”

HOL VAN EBBE, HOGY NewYork Államban BEJEGYZETT EGYETEMET, VAGY A KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEMET AMELY MAGYARORSZÁGON VAN BEJEGYEZVE BE KELL ZÁRNI?

SEHOL!!!!!!
A gyengébb felfogásúaknak, a PISA teszten megbukóknak ismételten: SEHOL!

Továbbá.

Tisztelt Bakó Bea!

Ön firkász társával riportot készített az egyetemmel kapcsolatban.
Az egyetem Alapítói Okiratának preambulumában olvashat: " Magyar Köztársaság és New York Állam kormányai közötti együttműködésre vonatkozó 2004. április 5-i keltezésű Együttes Nyilatkozat szerint".

Olvasta Ön az Alapítói Okiratot? Elolvasta a hivatkozott Nyilatkozatot? Mi van a nyilatkozatban és miképpen felel meg a jogi követelményeknek? Miért nem teszi közé a Nyilatkozat tartalmát és az aláírókat?

Ameddig ezt nem teszi meg az írása, megállapítása, állítása mellőzi a valóságot és félrevezeti az olvasót.

Ha valamivel nem vagy tisztában, akkor először nézzél utána és azután tegyél állításokat.
Az akkreditáció a működésre vonatkozik és nem a diploma más országba történő kibocsájtására vonatkozik.
A más országban lévő diploma elfogadása kétféleképpen történhet: honosítással, és államközi szerződéssel.
A New York Államban bejegyzett CEU esetében azonban egyik feltétel sem áll fenn.

"egyetemet önkényesen nem zárunk be."

Hol olvasható a törvényben, hogy bármelyik egyetemet be kell zárni?
Sehol.

Bakó Beának és az őt méltatóknak figyelmébe ajánlom a következő linken megjelenő írást, melynek címe az is lehetne:
Egy magyar orvos viszontagsága a demokrácia "őshazájában".

"A magyar orvosnak nincs kolbászból a kerítés az USA-ban"
http://www.weborvos.hu/hirek/a..

Bezzeg a Soros által New York Államban bejegyzett és nem működő CEU-nak a kerítés is kolbászból van.

Ez már színtiszta ballib tempó.
(Ha másnap írta volna alá, akkor meg azért kellene visszaadnia a jogi diplomáját...)

Ez a cikk a 444-en is megjelenhetett volna.

Kritika és kritika között van némi különbség.

Az olvasatomban az a kritika, amelyik nem mellőzi az érvelést, a bizonyítást, a cáfolatot. Bakó Bea jelen írása nem ilyen.
Az ilyen nem kritika, hanem kinyilatkoztatás.

Bakó Beát nem nevezném újságírónak. Apropó. a Zeman interjú már olvasható a Mandineren? Úgy vélem a cseh köztársasági elnök gondolatai elég relevánsak ez ügyben.

Lehetne még hely az mno-nál kisbence mellett a Bea részére.

A rektor úr írása tele van csúsztatással. Jobban tenné, ha az Alapítói Okiratban hivatkozott Nyilatkozat tartalmát és aláíróit tenné közzé.

Academic Freedom, Under Threat in Europe

By MICHAEL IGNATIEFF APRIL 2, 2017

https://www.nytimes.com/2017/0..

Ha hozzáadod az áthallásosokat, még több.......

"Miközben az oktatás, tanulás és kutatás szabadsága azt jelenti, hogy mindenki azt és úgy kutat, tanul, amit és ahogy akar – legfeljebb az állam nem ismeri el akkreditációval, ha komolytalannak tartja. "

LoL

Ez továbbra is így marad.
A CEU bármikor szervezhet tanfolyamot, önképzőkört, vagy nyári egyetemet, amire mindenki jelentkezhet és befizethet, ha akar.
Vagy esetleg teljesíti a törvény feltételeit és megmarad az akkreditációja.
Vagy nem felel meg és csak amerikai diplomát osztogat. Mondjuk távoktatásban.

Nem.
A probléma az, hogy a két állam kötött nem volt arról megállapodás, hogy a Magyarországon szerzett diplomát az USA államában is elfogadják.
Mivel ilyen megállapodás nem volt, ezért honosításra volt szükség.

A NewYork Államban bejegyzett CEU nem folytat oktatási tevékenységet. Ezt a Magyarországi KEE végzi. Az amerikai diploma kibocsájtására nincs államközi megállapodás Magyarország és New York Állam, USA viszonylatában. Ez nem zárja ki a KEE működését és a NewYork Államban bejegyzett CEU működését sem.
Így az állításod e tekintetben valótlan.

"2004. évi LXI. törvény
a Közép-európai Egyetem állami elismeréséről" a következőket tartalmazza

Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, valamint New York állam kormányzója által 2004. április hó 5. napján kiadott közös nyilatkozatban foglalt célok megvalósítása érdekében, a New York államban (Amerikai Egyesült Államok) elismert Közép-európai Egyetem (Central European University) magyar, nem állami egyetemként történő elismerése érdekében, a hazai felsőoktatás nemzetközi jellegének erősítése, a külföldi tapasztalatok meghonosítása, valamint az idegen nyelven megszerezhető felsőfokú szaktudás bővítésének céljából - figyelemmel a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 4. §-ának (3) bekezdésére, valamint 6. §-ának (1) bekezdésére - a következő törvényt alkotja.
1. § (1) A Közép-európai Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) felsőoktatási intézmény, amelyet a New York-i székhelyű Central European University nonprofit társaság és a Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány együttesen működtet és tart fenn.
(2) Az Egyetem alapképzést nem folytat, egyebekben a nem állami egyetemekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint működik.
2. § Az Egyetem jogosult használni az egyetem elnevezést, valamint ennek idegen nyelvű megfelelőit, amennyiben legalább egy tudományterületen, több szakon képes és alkalmas szakirányú továbbképzésre.
3. § (1) E törvény a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 76. § (3) bekezdésének a) pontjában, valamint 81. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel teljesülését követő 8. napon lép hatályba.2
(2) A törvény hatálybalépésével egyidejűleg az Ftv. 1. számú mellékletének I. részének, B) „Nem állami egyetemek” főcíme, b) „Magán, illetve alapítványi egyetemek” pontja a magyar ábécé által meghatározott felsorolás rendje szerint „Közép-európai Egyetem, Budapest” szövegrésszel egészül ki.
https://mkogy.jogtar.hu/?page=..

Ez a törvény a működésről szól , és nem tartalmazza az amerikai diploma elismerését, ennek kibocsájtásának lehetőségét. Így az amerikai diploma kibocsájtására nincs államközi szerződés. Valószínűsíthető, hogy a KEE Alapítói Okiratának preambuluma is erre hivatkozik. Ez azonban csak a működésre és nem a diploma kibocsájtására vonatkozik.

A megoldás az lehetne, ha New York Állam, vagy az USA és Magyarország között létrejönne egy államközi szerződés, amelyben kölcsönösen elismernék a magyarországi egyetem , a KEE által kibocsájtott diplomát amerikai diplomának is. Ez küszöbölné ki a honosítás szükségességét.

Összegezve: A törvény nem a működéssel kapcsolatban tartalmaz előírást, hanem a diploma kibocsátásával. Ebből eredően a KEE és a New York Államban bejegyzett egyetem működését semmi sem akadályozza.

Nos igen.
Van azonban más is.
Valószínű, hogy a két egyetem szimbiózisban működik. A KEE lényegében vállalkozási tevékenységet végez, amikor díj ellenében oktat. Ezt a díjat azonban úgy néz ki, hogy a New York Államban bejegyzett CEU szedi be és átadja az alapítványnak.
Szerintem ennek az összegnek a nagyobb része vállalkozási tevékenységből ered, így a bevételnél az Értékesítés nettó bevételnél kellene kimutatni.

Ha már jog!

A kérdés;y Van e jogalapja a KEE-nak, a New York Államban bejegyzett CEU-nak arra, hogy amerikai diplomát adjon? Mi tartalmazza ezt?
Amennyiben ilyen nincs, akkor jogalap nélkül bocsájtott ki amerikai diplomát és a díjat fizetők részéről perbe hívható, melynek során kártérítés kérhető.

Már én is kezdek egyre sűrűbben átnézni a pestisracok.hu-ra. Elegem van már ezekből a provokációból, meg a tonnányi baller trollból.

Kedves Bea!
Önnek nem tesz jót ez a gondolkodás nélkül való "beleállás"!
Ön tehetséges, de Juhász Péter szintre emeli önmagát.

"De ezt eldönteni jó lenne pontosan ismerni a CEU-t elismerő törvény meghozatalakor érvényes FTv-szöveget. Ezt én nem találtam meg sehol online, csak megigényelni lehet."

1993. évi LXXX. törvény a felsőoktatásról
https://mkogy.jogtar.hu/?page=..

2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról
https://mkogy.jogtar.hu/?page=..

Összekevered a KEE nevét az angol név rövidítéssel, ami ugyancsak CEU.

Azonban nem erről van szó hanem erről:
CEU NY (U.S.A.-beli székhelye: 400 West 59th Street, New York, N.Y. 10019 U.S.A. a NewYork Államban (USA) bejegyzett, és a New York Állami (USA) törvények alapján „Absolute Charter”-t nyert non-profit felsőoktatási intézmény.
"CEU holds an absolute charter from the Board of Regents of the University of the State of New York, for and on behalf of the New York State Education Department. In the United States, CEU is accredited by the Middle States Commission on Higher Education (address: 3624 Market Street, Philadelphia, PA 19104, United States, phone: (1 215) 662 5606)."


Ez az egyetem azonban ténylegesen nem működik.

Bea! Te vagy az a "kis okos"-kodó, aki azt mondta Orbánnak, hogy "tegyünk tiszta vizet a pohárba"?

Szerinted a törvények hol kerülnek kihirdetésre?

Bea! Ezt rólad, rólatok írta egy ÚJSÁGÍRÓ! Olvasd el még egyszer.
Tudod: Ismétlés a tudás anyja.

http://szegyenvagy.blog.hu/201..

Egyébként hol mondta Áder, hogy "be kell zárni"? Vagy, hol írt alá ilyen törvényt!? Ha valamilyen bizonyítékkal szolgálnál... nem lennél hazug!

"Azért kíváncsi vagyok, hogy egy olyan törvényt is aláírna-e, amely a lex CEU-hoz hasonlóan „igazságosan” és „általánosan” arról rendelkezne: be kell zárni azt az egyetemet,..."

Nem lehetne úgy, hogy a mandiner szerkesztősége, újságírói, elmagyaráznák a cikkeikben, hogy miért téved az ellenzék, és mit akar a kormány?
Ugyanis ellenkező hangvételű cikkeket olvashatunk itt a "jobb oldali" mandin.
Ha viszont ilyenekre vagyok kíváncsi, inkább a hvg.hu-ra megyek át és ott legalább tudom, hogy hol vagyok. Ott viszont nincsenek olyan cikkek, amelyek a kormány állásfoglalását védenék, mivel ellenzéki lap.
Úgy tudtam eddig, hogy a mandi kormányközeli, bár ennek ellenkezőjéről számtalanszor megbizonyosodhattunk mostanában.

A 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény
76. § (1)333 Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül és az általa Magyarország területén folytatni kívánt képzés és az arra tekintettel kiállított oklevél államilag elismert felsőoktatási fokozatot adó képzésnek (oklevélnek) felel meg és a működését az oktatási hivatal engedélyezte. Az oktatási hivatal a működési engedélyre vonatkozó határozatát visszavonja, amennyiben a felsőoktatási intézmény, vagy a képzés e feltételeknek utóbb nem felel meg.

A CEU NY (U.S.A.-beli székhelye: 400 West 59th Street, New York, N.Y. 10019 U.S.A. a NewYork Államban (USA) bejegyzett, és a New York Állami (USA) törvények alapján „Absolute Charter”-t nyert non-profit felsőoktatási intézmény ennek nem felel meg. Akkreditáció sem Magyarországon van.

A mostani törvény csak pontosítja, kiegészíti a 2011. évi törvényt. 5 év ideje volt a KEE intézménynek felkészülnie, mint ahogy a CEU NY-nek is.

Gondolod? És amikor Kövérrel szenyózott? Akkor is elmagyarázták neki?

A 2005. évi felsőoktatási törvénynek sem felel meg.

116. § (1) A Magyar Köztársaság területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor működhet, illetve akkor adhat ki külföldi oklevelet, ha abban az államban, ahonnan származik, az intézményt felsőoktatási intézménynek, az általa kiadott oklevelet pedig az ilyen felsőoktatási intézménynek megfelelő oklevélnek jogszerűen elismerik, s az elismerést hitelt érdemlően bizonyították, továbbá a működés megkezdéséhez szükséges engedélyt a regisztrációs központ kiadta. Ha törvény eltérően nem rendelkezik, a külföldi felsőoktatási intézmény alapítására, az intézményben folyó oktató és kutató munkára, valamint annak ellenőrzésére, az intézmény működésére, a felvételi feltételek meghatározására annak az államnak az előírásait kell alkalmazni, amelyik a felsőoktatási intézményt sajátjának elismerte.

A CEU NY New York Államban korábban és most sem működik.
A KEE pedig nem a CEU NY egyeteme, hanem magyar egyetem.
A CEU NY csak az egyik fenntartó. Ezt tartalmazza az Alapítói Okirat.

Hogyan létezik, hogy nem tudod felfogni?

A KEE angol nevének rövidítése CEU. Magyarországon van bejegyezve és Magyarországon van az akkreditációja. A működése során magyar diploma kibocsátására jogosult.

A másik egyetem lenne a New York Államban bejegyzett és New York Államban akkreditált CEU NY. Ennek a működése Magyarországon is lehetséges lenne A Magyarország területén engedéllyel működő külföldi felsőoktatási intézmények nyilvántartása szerint

Central European University, New York
Székhely címe: 400 West 59th Street, 10019 New York, Amerikai Egyesült Államok
Elérhetőség: Közép-európai Egyetem (1051 Budapest Nádor u. 9.)
A magyarországi működésre feljogosító engedély érvényes: határozatlan

Ez az egyetem azonban New York államban és Magyarországon sem működik.

A gyakorlatban azt mondják, hogy a KEE egyszer egy magyar egyetem és CEU NY is. Egy intézmény viszont nem lehet két intézmény. Vagy egyik vagy másik.

Ezért már a nyilvántartás és az engedély is félrevezető. A két egyetemet működés szempontjából szét kellene választani és az amerikai diploma kiadásának szabályozását ennek megfelelően kellene jogilag rendezni.

A CEU NY székhelye New York-ban van, de ott nem működik, mint ahogy Magyarországon sem.
Akkor folytathatna közös integrált képzést, ha New York államban működő egyetem lenne. Azonban ott nem működik.
Ez a szimbiózis pedig ebben a formájában jogellenes.

Mondjáél egy olyan külföldi egyetem, amely ehhez hasonlóan működik. Nem tudsz ilyent mondani.

Válaszok:
Berecskereki | 2017. április 11. 14:52

Egyik sem azonos a KEE-val, vagy a CEU NY-el.

Mindegyiknél létezik a kétdalú megállapodás, amit a KEE-nél és a CEU NY-nél nincs meg.

Szerintem azért nem kell államközi szerződést kötni, mert megvan az amit a felvezetőben írsz és ezt mindkét állam elismeri.
A CEU NY és a KEE-nél azonban ilyen nincs.

Az általad felsoroltakat tanulmányozhatod a wikin, ahol választ kapsz a kérdésedre.

A 2004.évi nyilatkozat a működéssel kapcsolatos és nem az amerikai diploma kiadásával.
Erről szól a

2004. évi LXI. törvény
a Közép-európai Egyetem állami elismeréséről

Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, valamint New York állam kormányzója által 2004. április hó 5. napján kiadott közös nyilatkozatban foglalt célok megvalósítása érdekében, a New York államban (Amerikai Egyesült Államok) elismert Közép-európai Egyetem (Central European University) magyar, nem állami egyetemként történő elismerése érdekében, a hazai felsőoktatás nemzetközi jellegének erősítése, a külföldi tapasztalatok meghonosítása, valamint az idegen nyelven megszerezhető felsőfokú szaktudás bővítésének céljából - figyelemmel a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 4. §-ának (3) bekezdésére, valamint 6. §-ának (1) bekezdésére - a következő törvényt alkotja.

1. § (1) A Közép-európai Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) felsőoktatási intézmény, amelyet a New York-i székhelyű Central European University nonprofit társaság és a Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány együttesen működtet és tart fenn.

(2) Az Egyetem alapképzést nem folytat, egyebekben a nem állami egyetemekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint működik.

2. § Az Egyetem jogosult használni az egyetem elnevezést, valamint ennek idegen nyelvű megfelelőit, amennyiben legalább egy tudományterületen, több szakon képes és alkalmas szakirányú továbbképzésre.

3. § (1) E törvény a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 76. § (3) bekezdésének a) pontjában, valamint 81. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel teljesülését követő 8. napon lép hatályba.2

(2) A törvény hatálybalépésével egyidejűleg az Ftv. 1. számú mellékletének I. részének, B) „Nem állami egyetemek” főcíme, b) „Magán, illetve alapítványi egyetemek” pontja a magyar ábécé által meghatározott felsorolás rendje szerint „Közép-európai Egyetem, Budapest” szövegrésszel egészül ki.
https://mkogy.jogtar.hu/?page=..

Ezzel kapcsolatos Soros György levele Magyar Bálintnak.

Feltételezem, hogy az amerikai diplomát a New York Államban bejegyzett egyetem bocsájtja ki, a magyar diplomát pedig a Magyarországon bejegyzett KEE.

A KEE ebben a formában úgy néz ki, hogyha akarom akkor amerikai New Yorki magánegyetem, ha úgy akarom akkor magyarországi egyetem. Így lesz fából vaskarika soros módra.

The American University of Paris (AUP) is a private, independent, and accredited liberal arts and sciences university in Paris, France. Founded in 1962, the university is one of the oldest American institutions of higher education in Europe. The university campus consists of ten buildings, centrally located in the 7th arrondissement of Paris, on the Left Bank near the Eiffel Tower, Les Invalides, and the Seine.[3]

The university's language of instruction is English, although students must prove a level of proficiency in French prior to graduation.[4] The university has over 1100 students, representing 108 nationalities, with an average student-to-faculty ratio of twelve to one. The university's faculty members represent thirty nationalities, with 69% holding doctoral degrees and close to 70% speaking three or more languages.[2]

The university sponsors more than 200 lectures and seminars every year. Past lecturers at AUP have included David Lynch, Martha Nussbaum, Jane Goodall, J.M. Coetzee, National Geographic photojournalist Reza, Calvin Klein, and Jean-Pierre Jeunet. Additionally, the university has hosted numerous international conferences, inviting an aggregate of over a thousand scholars, including Gary Becker, Nobel Prize-recipient of Economics in 1992 and Valéry Giscard d'Estaing, former Predident of France and Michel Rocard, former Prime Minister of France.[5]

The university has been awarding honorary degrees since 1984. Amongst the recipients are scholars, writers, artists, political figures and researches, including Gene Kelly, Olivia de Havilland, Leslie Caron, Robert Wilson, Pierre Salinger, Jessye Norman, I.M. Pei, William Styron, Simon Weisenthal, Pamela Harriman, Simone Veil, Sargent Shriver, James Ivory, Bernard Kouchner, Michel Rocard, Christine Lagarde, Christiane Amanpour, Daw Aung San Suu Kyi, Tzvetan Todorov, Muriel Spark, Mavis Gallant, J.M. Coetzee, Eugene Lang, Paul Muldoon, Jane Goodall, Archie Shepp, David McCullough, Christine Lagarde,

Academics
Undergraduate programs

All undergraduate students must complete the general education requirements as part of the liberal arts curriculum at AUP. The requirements include the demonstration of knowledge in Science, English, French, Mathematics, and the completion of FirstBridge, an interdisciplinary first-year learning community.

The university offers 24 majors and 38 minors in its undergraduate program, along with courses covering a variety of other subjects, including Anthropology, Art History, Drama, Fine Arts, Environmental Science, Gender Studies, Mathematics and languages, including Arabic, Italian, Spanish, French, Latin and Ancient Greek.
https://en.wikipedia.org/wiki/..

Gajdics és Kósa mióta a nandi újságírója?

Megírtam hol találhatod meg.
Az amerikai egyetem is csak akkor adhatnak ki más országban működtetett egyetemen amerikai diplomát, ha az Egyesült államokban akkreditálva van és az egyetem működik.
New York Államban a CEU NY van akkreditálva, de nem működik. A KEE pedig az USA-ban nincs akkreditálva, hanem Magyarországon. A CEU NY Soros György csak mögé tolta a KEE-nek azt a látszatot keltve, mintha amerikai magánegyetem lenne.

Mondd meg, hogy a manditól hol olvastál saját írást, erről a helyzetelemzésről.

És?
Szerintem te nem értesz semmit. Azt sem amit bemásolsz.

Csakhogy mi nem erről beszélünk. Igen átvesz, ez rendben is van, de a saját újságíróit miért tartja, ha csak szemléz?
Arról van szó, hogy a saját újságírói írnak kormányellenes cikkeket. Pl. a Brigitta. Milyen ellenséges hülyeségeket írt múltkor is. Ilyen sosem fordulhat elő a hvg.hu-n. Láttál te már ott Orbán párti írást mondjuk a Tótavétól? Elárulom neked, hogy nem is fogsz.

Pont ez az, hogy szeretném olvasni a kormányközeli politológusok véleményét is.

A CEU a KEE angol nevének a rövidítése. Ez nincs Amerikában akkreditálva.

A CEU NY van az USA egyik államában (New York Államban) akkreditálva, de ott nem működik és Magyarországon sem működik.

Az általad felsorolt egyetemeknél más a helyzet, mert azoknál nincs közbeiktatott intézmény.

A wikin lévő leírásból azért nem találod azt amire szükség van, mert fogalmad sincs mit kell keresni.

A téma lezárva. Trollal nem polemizálok. Már ez is túl sok volt. Nem is miattad tettem, hanem azok miatt akik a sületlenségeidet olvassák.

Na én is erről beszélek! Nincs kormányközeli cikk, ahol elmagyaráznák az ellenzéknek a tényállást. Aztán persze írják a tévedéseiket.

Nekem is pont ez a véleményem. A kormányt akarják - külső-belső segítséggel - megdönteni, a többi csak ürügy.
Látod, az amerikaiak egyből összezárnak, hiába utálja a Trump adminisztráció, Sorost. Mi pedig kimegyünk az utcára tüntetni magunk ellen. Illetve képtelenek vagyunk összezárni, ha "bántják" Magyarországot.

Tudod, minden újságnál van szerkesztőségi értekezlet. Ott a főszerkesztő megszabja az irányvonalat.
Az ellenzéki lapoknál láthatod, hogy mi az irányvonal. Mivel szinte csak ezt olvashatjuk, mert a mandi is ezeket szemlézi, jó lenne egy jobboldali elemzőtől is olvasni. Még szerencse, hogy egyes hírcsatornákon hallhatunk Fidesz közeli politológusokat.
Nem elég a baloldalt hallani, mert csak azt hajtogatják, hogy "kormányváltást".

A jelenlegi állás szerint az USA külügye nem foglalkozik a témával. Szerintük a magyar kormánynak és a KEE-nek kell megállapodnia.

Szerintem a megfoldás egyszerű. A KEE megkéri Amerikában az akkreditációt és megállapodás jön létre, hogy a KEE kibocsájtott diplomát elfogadják amerikai diplomának.
Így nincs szükség a New York Államiban bejegyzett, akkreditált CEU NY-re. Ez nem zárja ki, hogy Soros György ne támogassa a KEE-met.

LOL

Te butább vagy, mint amilyennek eddig gondoltalak.
Az általam idézett szöveg és megadott link, pontosan azzal kapcsolatos szövegre íródott, amit ide bepötyögtél.

Néhány további idézet ugyanonnan.

"A CEU jogviszonyának tömegtámogatása is magánügy, nem értjük, hogy miért nem az a célja a petíció íróinak, hogy sokan támogassák a CEU ügyét, miért pedig az, hogy az egyetem vezetésének kelljen támogatóan nyilatkozni erről és békétlenséget próbáljanak kelteni az intézményen belül? Egyetemünkön sokan másképpen gondoljuk, mint a petíció írói, mégis az ő hangjuk hallatszik a médiában, őket tüntetik fel, mint egyetemi polgárságot."

"“mi azt gondoljuk és a magunk nevében azt kérjük, hogy az egyetem vezetése ne foglaljon állást a KEE/CEU ügyben, hiszen ma már úgy tűnik, hogy senki nem tudja, pontosan miről folyik a vita. Azt halljuk, hogy a Közép-európai Egyetemet senki nem kérdőjelezi meg, a CEU viszont valamiféle idegennek sejtetett árnyékképként vetül a KEE mögé, ami valójában érthetetlenül bonyolult az átlagember számára. A KEE/CEU tevékenysége eddig sem bántotta a Debreceni Egyetemet, sokaknak személyes kapcsolatai is vannak ott, sőt vannak, akik náluk és nálunk is tanítanak, így bízzunk benne, hogy megoldódik a körülöttük kialakult probléma és folytathatják tevékenységüket!“

Legyen az általuk kiadott diploma amerikai, vagy magyar, nekünk azon kell dolgoznunk, hogy a Debreceni Egyetem által kiadott diploma itthon és abban a több mint száz országban, ahonnan ide érkeznek a hallgatók továbbra is értékes maradjon, sőt egyre értékesebbé váljon!

Ezért kérik az egyetem vezetését, hogy a Debreceni Egyetem ügyeivel foglalkozzon, azt koordinálja, annak eredményeiről, problémáiról számoljon be, az ilyen átláthatatlan és az egyetemet közvetetten érintő ügyekben érintőlegesen se nyilvánítson véleményt."

Már értelmezni sem tudsz? Nem ítélkeztem, hanem ídéztem, amellyel cáfoltam a szerző által megfogalmazottakat.
Te viszont ítélkezel és semmit sem cáfolsz. Olyan vagy, mint a kis elefánt. Semmit sem tanulsz, mindent elfelejtesz.

Mandi, ezennel szakítok veled. Ha ilyeneket akarok olvasni, akkor megyek a 444-re, vagy az Indexre. Kár értetek.

Igen, én is pont ezt akartam kérdezni. Ennek már semmi köze az értékrendemhez. Ahogy a belbudai értelmiségnek se...
Ez egy szemét balos honlap.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés