Az otthoni munkavégzés jogának bevezetését tervezi a német kormány

2020. április 28. 12:10

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton, mondta a tárca vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

2020. április 28. 12:10
null

A jogszabálytervezet ősszel kerül a kormány elé, és arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül, mondta Hubertus Heil a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.

Valamennyi munkakörben meg lehet majd követelni az otthoni munkavégzés (homeoffice) lehetőségét, amelyben nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre a vállalat telephelyén. A munkavállaló szabadon eldöntheti majd, hogy állandóan, vagy bizonyos napokon dolgozik otthonról.

Ugyanakkor méltányos, „fair szabályokkal megakadályozzuk, hogy az otthonról végzett munka túlságosan belefolyjon a magánéletbe” – mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy

A koronavírus-járvány kezdete óta az első óvatos becslések szerint 12 százalékról 25 százalékra emelkedett az otthonról dolgozó alkalmazottak aránya, ami azt jelenti, hogy nyolcmillióan végzik el a munkájukat hazulról. El kell érni, hogy ezt a járvány után is megtehessék – mondta Hubertus Heil.

A Bild am Sonntag összeállítása szerint az érvényes munkaügyi szabályok szerint az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és az alkalmazott külön megállapodásával lehetséges. A munkahelyi balesetekre vonatkozó biztosítás a homeoffice-ra nem érvényes, így nem számíthat kártérítésre az otthon dolgozó alkalmazott, ha a munkaidő alatt balesetet szenved a lakásában.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 04. 23:36
A munkáltató pedig szabadon eldöntheti, hogy kit alkalmaz és kit nem. A fene sem érti, de a követelőző munkavállalókat valahogyan kevésbé kedvelik.
ElBundi
2020. április 29. 06:24
A szociális kapcsolatok eddig sem voltak világrekord gyanusak a BRD-ben. Jó intézkedés, vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik