Lichteinstein az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadja meg a Benes-dekrétumok egyes rendelkezéseit

2020. augusztus 26. 09:27

Lichtenstein Csehországgal szemben a Benes-dekrétumok miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Az alkotmányos monarchia egy, a második világháború után Csehországhoz csatolt terület kapcsán kéri a strasbourgi bíróságtól a tulajdonhoz fűződő alapjogi sérelmek megállapítását.

2020. augusztus 26. 09:27
null

A keresetben az Lichtenstein-házon kívül még 38 további lichtensteini állampolgár is szerepel. Csehszlovákia ugyanis 1945-ben a Benes-dekrétumok egyikében a monarchiát most is vezető Lichtenstein-házat, illetve a többi, közel három tucat családot német nemzetiségűnek nyilvánította, amivel a kollektív bűnösség hatálya alá kerültek.

A dekrétumok a kollektív bűnösnek nyilvánított nemzetiségek, így németek és a magyarok esetében, megengedik a magántulajdon kompenzáció nélküli kisajátítását. Így történhetett meg, hogy a családok birtokában lévő mintegy 500 ezer hektáros terület, illetve az ezen található számtalan nagy értékű történelmi kastély és termőföld Csehszlovákiához került, miközben ezért az uralkodócsalád semmiféle kárpótlást sem kapott.

A kérdéses terület nagy része több mint 700 évig a Lichtenstein-ház tulajdonában volt. Lichteinstein külügyminisztere, Katrin Eggenberger szerint bár az ügy a szuverenitás alapvető kérdését feszegeti, egy kis országnak minden lehetőséget meg kell ragadnia érdekei érvényesítésére. Martin Smolek cseh külügyi miniszterhelyettes – bár a kormány hivatalos álláspontját nem közölte az ügyben – furcsának találta, hogy Lichtenstein épp az emberi jogok európai egyezményére hivatkozik, amikor az a Benes-dekrétumok születésekor még nem volt hatályban.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2020. november 03. 19:27
Lichtenstein egy tökös kis ország, hosszú ideig blokkolta Csehország és Szlovákia uniós csatlakozását is
Nehidd El
2020. szeptember 30. 21:42
Ha ez átmenne, olyan precedenst teremtene a magyaroknak, hogy szerintem Soros az összes ügynökét kötelezni fogja most azonnal, hogy tegyenek meg mindent, hogy elkaszálják az indítványt. Várom a Momentum megszólalását, ahogy elítélik az emberi jogokat.
Gintonic68
2020. szeptember 13. 23:49
Ezek eddig hol szunyókáltak?
balbako_
2020. szeptember 08. 19:35
Soros csicskásai ücsörögnek ott is. https://ripost.hu/politik/harcel/rettegnek-strasbourgban-a-lomnici-nevtol-2567458/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik