További 120 bíró áll szerdán munkába a szerb határon

2015-09-15 06:14:22
Megerősítik a határsértési ügyeket tárgyaló szegedi bíróságokat, 120 bíró érkezik fél évre, hogy bírják a dömpinget.

Négyszáz fővel, köztük 120 bíróval erősítik meg a szegedi bíróságokat, hogy ne okozzon gondot a várhatóan jelentősen megemelkedő ügyszám, miután éjféltől már bűncselekmény a tiltott határátlépés – számolt be a Tények. A bírák önként jelentkezhettek az országból, fél évet kellett vállalniuk Szegeden.

Felfüggesztett és kiutasítás

A tervek szerint gyorsított eljárásban, napokon belül bíróság elé viszik az elfogott menekülteket, a tárgyalás zárt láncú videóhálózaton keresztül zajlik majd. A határzár megsértői felfüggesztett szabadságvesztésre és kiutasításra számíthatnak – ha újra próbálkoznak, alighanem letöltendő vár rájuk. A menedékkérők a határ megfelelő pontjain jelentkezhetnek majd, ám ha Szerbiában nem kértek korábban menedéket, kérelmüket jó eséllyel elutasítják majd, mivel Magyarország biztonságos harmadik országnak minősítette az uniós tagjelölt országot.

A Mandiner.jog összefoglalta, hogyan változnak a határsértéssel foglalkozó büntető jogszabályok életbe szeptember 15-től, illetve arról is beszámolt, hogy Németországban is börtön járhat az illegális határátlépésért.