Győzelmi gyászjelentés

2016-04-19 12:17:29

Bán Károly
Magyar Hírlap
Ha az Európai Unió schengeni határain is túlmerészkedik a hazai igazságszolgáltatás, félő, úgy járunk mint labdarúgócsapataink a nemzetközi kupákban.

„A múlt hét második felében tette közzé az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának eredménytábláját. Ennek kapcsán az Országos Bírósági Hivatal honlapján lelkendező győzelmi jelentés jelent meg »A magyar igazságszolgáltatás Európa élvonalában címmel«. Kiemelik benne, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon az ügyhátralék tekintetében a mienk a második legjobb mutató, az elsőfokú és gazdasági perek intézésében pedig hatodik helyezettek vagyunk. Az ügytípusok összességét nézve a magyaroknál a negyedik legkisebb az ügyhátralék.

A győzelmi jelentés itt nagyjából véget is ér. Olyan apróságokra, mint a lakosság, illetve az üzleti szféra megítélése a bíróságok függetlenségének kérdésében, nem terjed ki a beszámoló. Maga az országos hírügynökség is a fent jelzett, Európa csúcsait ostromló hangvétellel számolt be az eredményekről, amely hazai adatszolgáltatás és nemzetközi felmérések alapján készült, kétévi rendszerességgel.

(…)

Ha az Európai Unió schengeni határain is túlmerészkedik a hazai igazságszolgáltatás, félő, úgy járunk mint labdarúgócsapataink a nemzetközi kupákban. Mire a legtöbb ország klubjainak játékosai visszatérnek a nyári szabadságukról, addigra a mi együtteseink már be is fejezik a »megmérettetést«, augusztusra egy sem marad állva közülük. Nos, az igazságszolgáltatás világporondján történetesen hetvenkilencedikek vagyunk a százötven induló között – erről mondják, hogy Európa élvonala.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.