NAIH: Nem lehet mindenkit körbefotózni a momentumos fórumon

2017-03-02 21:40:27
A Momentum Mozgalom adatvédelmi hatósági eljárást kezdeményezett, miután egy komáromi fórumukon egy helyi fideszes önkormányzati tanácsadó egyenként lefotózta a megjelenteket. A NAIH szerint ez jogszerűtlen, ezért meg kell semmisíteni a képeket. Ha ennek nem tesz eleget a tanácsadó, akkor a hatóság bírságot is kiszabhat.

A múlt héten egy komáromi momentumos rendezvényen a helyi fideszes önkormányzati főtanácsadó, Radics Gábor egyenként lefotózta a megjelenteket. A fórumot tartó momentumosok hiába kérték, hogy hagyja abba.

A mozgalom az adatvédelmi hatósághoz fordult az ügyben. Péterfalvi Attila NAIH-elnök állásfoglalása szerint jogszerűtlen volt Radics eljárása, mert engedélyt kellett volna kérnie az érintettektől a fotózáshoz. A sajtó is csak tömegfelvételt készíthet nyilvános rendezvényekről, de egyénileg nem emelhet ki senkit a tömegből a hozzájárulása nélkül. A politikai rendezvényen való megjelenés ráadásul szenzitív személyes adat, mert pártszimpátiát fejez ki – írja Péterfalvi, aki szerint így Radics megfelelő jogalap nélkül kezel személyes adatokat.

A hatóság felszólította a tanácsadót a felvételek törlésére: ezt közjegyző előtt kell megtennie. Amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, a NAIH adatvédelmi eljárást indít, aminek a vége bírság is lehet – áll a Momentum közleményében.