Namíbia beperli Németországot népirtás miatt

2017-03-18 11:57:33
Namíbia kormánya döntött: harmincmilliárd dolláros kártérítésért perlik Németországot a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt az 1904 és 1907 közötti hereroi felkelés véres leverése miatt, amelynek során több mint 65 ezer embert öltek meg. A délnyugat-afrikai ország akkoriban német gyarmat volt.

Népirtásra hivatkozva harmincmilliárd dolláros kártérítést követel Namíbia Németországtól az 1904 és 1907 közötti hereroi felkelés leverése miatt. A német gyarmatosítók ekkor több mint 65 ezer helyit öltek meg. A The Namibian azt írja: a délnyugat-afrikai ország kormánya úgy döntött, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt indítanak pert Németország ellen az ügyben. A kereseten már dolgozik is nemzetközi jogászok egy csapata – erősítette meg az AFP-nek Sacky Shangala igazságügyi miniszter.

A The Namibian forrásai szerint nem csak népirtásra, hanem kényszermunkára, emberkereskedelemre és a nemzeti önrendelkezés elvonására is hivatkoznának az egykori gyarmatosítóval szemben.

Eddig Namíbia nem kért kártérítést az ügyben, azonban az áldozatok leszármazottai az USA-ban indítottak egy pert korábban, ezt követően döntött így a namíbiai kormány is – emlékeztet a FAZ

A német kormány pár hónapja már tárgyal Namíbiával az ügyben: a hereroi felkelés leverését a németek is népirtásnak tartják, de kártérítést fizetni nem akarnak. Emiatt kapott is a német kormány kritikákat az ENSZ illetékes szakértői bizottságától. 

Kép forrása: Ullstein Bilderdienst, Berlin