Harc Budapestért: tájkép csata előtt

2019. szeptember 26. 05:25

Ugyan megszülettek az ellenzéki megállapodások a polgármesterjelöltekről, a pártok közti konfliktusok, a sértődött korábbi harcostársak és számos kormánypárti kerületvezető behozhatatlannak tűnő népszerűsége is nehezíti a fővárosi ellenzék dolgát az önkormányzati választáson.

2019. szeptember 26. 05:25
null
Pindroch Tamás
Pindroch Tamás

Minden kerületben megállapodott az ellenzék a Fidesz helyi kihívójának személyéről, ám több helyen is sértődött korábbi harcostársak és személyi konfliktusok nehezítik az amúgy is beágyazott kormánypárti jelöltek legyőzését. Cikkünkben Budapest várhatóan legélesebb küzdelmeit vettük górcső alá.

Óbudán Bús Balázs polgármesternek van esélye – emlékezetes mondat ez Molnár Zsolttól, az MSZP budapesti elnökétől, aki egy sajtó-háttérbeszélgetésen tette e pártja és szövetségesei számára meglehetősen kellemetlen kijelentést. A mondat az óbudai Fidesznek annyira megtetszett, hogy még saját kampányához is felhasználta. Tény, a fidesz–KDNP-s politikus 2006 óta mindig nagy fölénnyel tudott győzni a választásokon. A polgármester a Fidesz–KDNP és a Bús Balázs Óbudáért Egyesület közös jelöltje. Ellenfele a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP összefogás jelöltje, Kiss László volt kerületi országgyűlési képviselő lesz.

A szocialista Kiss 2014-ben egyéni parlamenti mandátumot nyert a kerületben, de tavaly épp az MSZP–Párbeszéd együttműködés miatt nem mérethette meg magát a választáson, hiszen kellett a hely Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének. A Jobbik is minden körzetben elindul, és a baloldal bosszúságára egy nemrég alakult szervezet, az Ellenzéki Összefogás Óbudáért jelöltjei is ringbe szállnak, ami potenciális szavazókat vehet el tőlük. Az újpesti fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt Búshoz hasonló eszközt alkalmaz a Wintermantellel Újpestért Egyesület elnevezésű szervezettel. A „civilkedés” oka itt is prózai: a politikus népszerűsége nagyobb a pártjáénál, így magával húzhatja a helyi jobboldali jelöltek népszerűségét.

Bácskai János (Fidesz), a IX. és Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület  polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén.<br>FOTÓ: MTI / BRUZÁK NOÉMI
Bácskai János (Fidesz), a IX. és Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén.
FOTÓ: MTI / BRUZÁK NOÉMI

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!