Földindulás jöhet az uniós jogban

2021. szeptember 08. 12:20

Több olyan ügy hever a lengyel alkotmánybíróság asztalán, amelyek közül ha egyet is a tagállami alaptörvény javára dönt el, azzal alapjaiban rengetheti meg az uniós jog elsőbbségének elvét. Ez új dimenziókba helyezheti a Lengyelország és az EU közötti értékvitát.

2021. szeptember 08. 12:20
null

Dobozi Gergely és Joób Kristóf írása a Mandiner hetilapban.

Emberpróbáló kihívás lehet manapság Lengyelországban alkotmánybírónak lenni. Előbb vagy utóbb ugyanis a testületnek választ kell adnia arra a kérdésre, hogy mi a teendő akkor, ha az uniós szerződésekből fakadó kötelezettségek teljesítése az alkotmányellenes kormányzás veszélyével fenyeget.

Legutóbb éppen Mateusz Morawiecki miniszterelnök az Európai Unióról szóló szerződés egyes rendelkezéseinek a lengyel alkotmányos berendezkedéshez fűződő viszonyát kérte vizsgálni indítványában, egész pontosan azt, hogy a lengyel alkotmány az uniós jog felett áll-e. Végleges döntést augusztus 31-én hoztak volna az ügyben, aznap azonban – gyaníthatóan visszaélésszerűen előterjesztett indítványok egész sora miatt – nem sikerült ezt megtenni, előbb ugyanis ezeket az indítványokat kell elbírálni. Majd talán szeptember 22-én…

Korábban már született olyan döntés a lengyel alkotmánybíróságon, amely megkérdőjelezi az Európai Unió Bírósága tekintélyét. Ekkor Varsó még csak egyetlen eljárási cselekmény, az úgynevezett ideiglenes intézkedés kapcsán mondta ki, hogy a luxemburgi fórum a lengyel igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban nem terjeszkedhet túl a szerződésekben foglalt hatáskörein.

Tévedés, hogy Lengyelország alkotmánybírósága tabukat döntögetne”

Az Európai Unió és a közép-európai ország közötti párbaj ezzel még nem ért véget, sőt reális esélye van annak, hogy a felek egyre „veszedelmesebb fegyverekhez” folyamodnak. Brüsszel eszköztárát részben már Magyarország is megismerte: az Európai Bizottság a labdát kötelezettségszegési eljárást indítva feladja, hogy előbb vagy utóbb az Európai Unió Bírósága ítéletével csapja le. A lengyel alkotmánybíróság azonban most alapvető változást indíthat el. Sok jel mutat arra, hogy rövidesen olyan tartalmú határozatot hozhat, amely a lengyelek jogkövetését érdemben befolyásolhatja a későbbiekre nézve. Tévednek azonban, akik úgy igyekeznek bemutatni a fejleményeket, mintha Lengyelország alkotmánybírósága tabukat döntögetne. Több tagállamban is született hasonló tartalmú határozat.

Elveszítheti elsőbbségét az uniós jog
Az alapul szolgáló konfliktust az okozza, hogy a lengyel igazságszolgáltatási reform az Európai Bizottság és az Európai Unió Bírósága alkotta tandem szerint nem egyeztethető össze az EU jogrendjével. Értelmezésük szerint a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi tanács működése esetlegesen politikai nyomás alá helyezheti a bírákat.

A jogalkotó és a kormány figyelmen kívül hagyhatna minden olyan uniós bírósági ítéletet, amely a lengyel igazságszolgáltatással kapcsolatban indult”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2021. szeptember 15. 23:38
Kicsit üresnek érzem a cikket, mintha hiányozna belőle valami konklúzió, nem tudom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!