Nemzeti restauráció

2022. szeptember 21. 14:56

A magyar jobboldal célja a múltunkkal való folytonosság helyreállítása, egészséges nemzeti öntudatunk táplálása, az ország modernizációja és szépítése – és mozgásterünk tágítása. Mindezt a nemzet testi-lelki restaurációjának is nevezhetnénk, ami konfliktusokkal jár.

2022. szeptember 21. 14:56
null

Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

A magyar jobboldal a rendszerváltozás utáni húsz évben öt kormányzati ciklusból kettőt vitt, be­ékelődve a kommunista és a posztkommunista időszakok közé, harapófogóban. Az Antall József-féle rendszerváltó kormányzás a miniszterelnök szerint is kamikazeakció volt, a kabinet lehetőségeit a kommunista mélyállam, a baloldali média és értelmiség is korlátozta, de főleg az első. Az alapok lerakása és a tűzoltó munka elvégzése után visszatért a posztkommunista baloldal Horn Gyula vezetésével, az SZDSZ-szel kiegészülve kétharmados többséggel.

Az 1998–2002-es első Orbán-kormány továbbvitte Antallék elkezdett munkáját. A ciklus fő szakpolitikai intézkedései lényegében az 1996-os Bokros-csomag megszorításainak antitézisei voltak: gyermekek után járó adókedvezmény, alanyi jogon járó gyes, visszavezetett gyed, családi pótlék, ahhoz kapcsolt iskoláztatási támogatás. Eltörölték a tandíjat, bevezették a diákhitel lehetőségét. Megemelték a minimálbért, otthonteremtési támogatást vezettek be, szigorították a Büntető törvénykönyvet, és az 1998. júliusi, Aranykéz utcai robbantásban kulminálódó alvilági háború miatt maffiatörvényt is hoztak. Konfliktusokat vállalt a kormány a románokkal, a szlovákokkal és az EU-val is. A Széchenyi-terv már akkor egy harmadik utas „magyar gazdasági modellt” testesített meg, amely nem neoliberális, de kapitalista, egyben szociális, de nem segélyelvű. Szimbolikus aktus volt a Szent Koronának a Magyar Nemzeti Múzeumból az Országházba való ünnepélyes áthelyezése, ami a modern köztársaságnak a Magyar Királysággal való történelmi folytonosságát hangsúlyozza.

A baloldal a felsorolt intézkedések egyikét sem szavazta meg. Ennek a két jobboldali ciklusnak találó jellemzése: „kormányon voltunk, de nem uralmon”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. szeptember 25. 14:11
Jó meglátások. A "politika méltóságához" hozzátenném azt, ahogy én látom ezt a témakört: az állam és a közösségek egy térben léteznek, azaz ha erős a közösség, akkor nincs szükség erős államra (mert a közösség meg tudja oldani azokat a kihívásokat is, amelyek amúgy az állam feladatai lennének), illetve erős államnál meggyengülnek a közösségek (ezt láthatjuk napjainkban - visszafele sokkal nehezebb az út) Ebből kiindulva én pártolom a minimális méretű államot, viszont ennek feltétlen szükséglete az, hogy létezzen erős közösség (homogén, mindenki számára ugyanazt jelentő kultúrára épülő, azaz nincsenek párhuzamos társadalmak, mert az nagyon gyorsan széthullana) javarészt íratlan szabályokkal. Ennek az is az előnye lenne, hogy mindenki rá lenne kényszerítve arra, hogy ne az államtól várja a megoldást a saját problémáira. Természetesen a közösségtől okkal várná ugyanezt, de itt nem személytelen hivatalok intéznék a segítséget, hanem a közösség ismert arcai, akik okkal támasztanának feltételeket a segítséghez, aminek a legfőbb oka a valódi segítség lenne: hogy az egyén ne kerüljön még egyszer olyan helyzetbe, hogy segítségre szoruljon, képes legyen gondoskodni magáról, adott esetben ő segíteni másoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!