„Szakértők” fogságában

2023. április 26. 12:06

Az országokat ugyanúgy kell vezetni, mint a vállalatokat – ez a neoliberális dogma vezetett a multinacionális üzleti tanácsadó cégek felemelkedéséhez. A nyugati kormányok leépítették belső innovációs képességüket, s inkább kiszervezik a szellemi munkát. A modell azonban megbukott – állítja a világ leghangosabb közgazdásza.

2023. április 26. 12:06
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az olasz–amerikai Mariana Mazzucato írásainak, előadásainak fő üzenete, hogy a piaci fundamentalizmus téveszméje után vissza kell térni a kezdeményező, ambiciózus állam koncepciójához, és nagyszabású közszolgálati projekteket kell indítani a jövő kihívásainak meg­oldására a vízválságtól az egészség­ügyi ellátás reformjáig.

Mazzucato és tanítványa, Rosie Collington úgy vélik, hogy ennek legnagyobb akadályai azok a tanácsadó cégek, amelyek világszerte „infantilizálják” a kormányokat. Új könyvük a Magyarországon is régóta aktív McKinsey, BCG, Deloitte, Ernst & Young, KPMG és PwC tevékenységét, a nemzetállamok teljesítményére gyakorolt hatását veszi górcső alá. A tanácsadó cégek már az 1980-as években megjelentek a világ kormányzati rendszereiben. Sikerük titka a neoliberális dogmák és a „menedzsmentkultusz” térnyerése volt a nyugati politikában, amely szerint az országokat ugyanúgy kell működtetni, mint a vállalatokat. A tanácsadói iparág üzenete, hogy „a tudás ugyanúgy meg­vásárolható, mint ha egy polcról emelnénk le”. Szerzőpárosunk szerint befolyásuk mostanra elviselhetetlenné vált, és az energetikától az egészségügyön át a klímapolitikáig függővé tették az állami hivatalokat.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!