Első karakter
Közélet
Folytatódik a parlamenti ülésszak, Varju László mentelmi jogának felfüggesztése mellett Handó Tündéről és Polt Péterről is szavazott a törvényhozás. Lapunk ezúttal Oliver B. Szerdahelyit (24, Budapest, egyetemista) bízta meg azzal, hogy tudósítson az Országházból.
„Tesszük a dolgunkat, hogy megépítsük a magyar egészségügy zászlóshajóját” – mondja a dél-budai szuperkórház építéséért és üzemeltetéséért felelős miniszterelnöki megbízott. Bedros J. Róbert, hacsak nem kap más utasítást a kormányfőtől, meg fogja építeni a komplexumot.
Akár kétszer nagyobb oktatói fizetések, kiterjesztett tanulói ösztöndíjrendszer, biztos elhelyezkedés a munkaerőpiacon. A kormány szerint a mostani reform jelentősen javíthat a ma még több sebből vérző szakképzési rendszeren, a szakma egy része azonban szkeptikus.
A két édesanya név nélkül járult hozzá ahhoz, hogy abortuszuk történetét egy Pest megyei anyaotthonban meghallgassuk, és megírjuk. A nők és gyermekeik egy-másfél évnél tovább nem maradhatnak az otthonban. Ott-tartózkodásuk ideje alatt az intézmény védelme alatt állnak.
„Középkorú, heteroszexuális fehér férfiként lassan csak ahhoz marad jogom, hogy szégyelljem magamat” – fejtette ki nemrég egy ismerősöm. Korántsem gondolom, hogy ez az állítás igaz lenne, ám valóban vannak helyzetek, amelyekben a férfiak háttérbe szorulnak. Ilyen például az abortusz esete.
Ha az élni és élni hagyni liberális elvét a magzatokra alkalmazzuk, akkor hagyjuk élni a még meg nem született gyermeket! – fejti ki Rónán Mullen ír szenátor lapunknak. A konzervatív aktivistát az ír és északír abortuszviták kapcsán a nyugati társadalom változó értékrendjéről is kérdeztük.
A Fidesz a nagyvárosi, „polgári” szavazóbázisából veszített jelentős mennyiséget.
Magyarországnak nem a Nyugattal, nem is a Kelettel, hanem saját magával kell lennie.
Dönthetünk-e valaki életéről? Miért nem segítjük az anyákat válsághelyzetben? Hogyan készítsük fel a gyerekeket a szexuális életre? Frivaldszky Editet, az Emberi Méltóság Központ igazgatóját és Juhász Borbálát, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársát kérdeztük vitainterjúnkban.
Külhon
Egy korrupcióval vádolt román politikus, Dan Barna mellett állt ki a Momentum elnöke az ottani elnökválasztás kampányában. Vajon mennyire igazodnak el Fekete-Győr Andrásék a román politika útvesztőjében?
Külföld
Vigyázó szemét a német, az orosz és a török fővárosra veti a magyar kormány. Putyin és Erdoğan a minap külön-külön érkeztek Budapestre, de egymással is gyakran találkoznak. Bőven van közös témájuk a konfliktusoktól a vetélkedésen át az együttműködésig. Körképünk az orosz–török kapcsolatokról.
Regionális, szakadár erőből formált országos népmozgalmat Matteo Salvini. A mai olasz élet nagy játékosa ugyan épp kigolyózta magát a hatalomból, így is róla szól minden Itáliában. Most a régiókon keresztül indul Róma visszahódítására.
Az ENSZ-univerzum hanyatlása utat nyit újabb szerveződések és együttműködések – például a kisebb, regionális összefogások – előtt.
Precedens
Az állam ideológiai semlegességének elve a liberális demokráciák egyik alapköve. Az elv azonban már önmagában is ellentmondásos, hiszen a semlegesség elve maga sem értéksemleges, a semlegességet tekinti értéknek. Mindezek ellenére az ebből fakadó anomáliák csak a legutóbbi időkben váltak nyilvánvalóvá.
A közügyek megvitatása és a közéleti szereplők tevékenységének nyilvános bemutatása fontos érdek, de nem minden tekintetben erősebb magánéletük védelménél.
Makronóm
Egy autóbaleset vezetett ahhoz, hogy a felvidéki Gúta két gitárosa gitárkészítő manufaktúrát alapítson. A metálrajongók célja az európai ismertség, de akadálynak tartják, hogy nemcsak az amerikai, de még az európai vásárlók is a tengerentúli gitárokat választják legszívesebben – pedig szerintük nem csak nyugaton készülnek jó termékek.
Meta
50 könyv a jövőről
A tudomány és a média zömmel ma is a kormányok döntésein keresztül magyarázza a világban zajló folyamatokat. Pedig a 21. század a hálózatok befolyásának kora, s ennek belátásához nincs szükség összeesküvés-elméletre.
Feminens
Márai Sándornak sok mindenben igaza volt, de a borok és a nők kapcsolatában lehet, hogy tévedett. Cuk Somi Évánál jártunk, éppen túl a magyar határon, a szép szlovéniai borvidéken.
Budapesti történetek
Pest szívében máig megmaradt egy vívóterem kalandos idők tanújaként. Falai között egykor párbajokat is vívtak – s ki tudja, talán máig így megy ez.
Jegyzet
A természetes idő, a világ „normális” ritmusa nem tűnt el, csak száműzve lett. Visszaszorult a temetőkbe, a templomokba, az erdők mélyére, a hegyek csúcsaira.
Élet
Ha a rím – Kányádi Sándort idézve – a szegény ember winchestere, akkor a Kaláka a mezítlábas magyar líra szerverparkja, hiszen eddig megjelent harminc lemezéről lehívható a magyar költészet legnagyobbjainak verskincse  nyelven túli nyelven, zenében. 1969. november 26-án egy pesti kocsmából indultak, és bár gyerekeknek szóló dalok tették őket ismertté, a karon ülőtől a botra támaszkodóig többgenerációnyi közönségnek jelentenek közös nevezőt.
Utolsó Figyelmeztetés
A külföldről érkező szabad magyar adás az oxigén erejével ért fel. Rádiónak kellett volna maradnia, de annál több akart lenni.