Milliárdos károkat okoztak a pénztárak

2011. június 06. 08:51

Saját cégcsoportjához tartozó alapkezelővel vásároltatott értékpapírokat négy nyugdíjpénztár. A PSZÁF szerint indokolatlan közvetett befektetések történtek.

2011. június 06. 08:51

Négy magánnyugdíjpénztárnál merült fel, hogy megkárosította tagjait, mert  saját cégcsoportjukban lévő alapkezelőt bíztak meg értékpapír-vásárlással. A szolgáltatásért fizettek is az érdekeltségükbe tartozó cégeknek, így a tagok a szükségesnél drágábban jutottak a részvényekhez - írja a Magyar Nemzet Binder Istvánra, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivőjére hivatkozva.

A Napi Gazdaság információi szerint a hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája, amelyeknél a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte. A lap szerint a PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak olyan indokolatlan közvetett befektetéseket hajtottak végre, amelyek jelentős többletköltségeket okoztak. A pénztáraknak a felügyelet előírta, hogy mutassák ki a többletköltséget, és azt utalják vissza a pénztártagoknak.

Az Aegonnál a közölték, a cég tudomásul vette a felügyelet megállapítását, és a kérdéses összeget jóváírta a tagok számláján. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kifogásolt költséglevonás az összvagyon töredékét érintette, és szerintük a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak. Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség. Az OTP magánnyugdíjpénztára bírósági felülvizsgálatot kért, az ügyben jogerős döntés még nem született. Az ING nem nyilatkozott a lapnak.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. június 08. 11:22
Bocsika, hogy megint előrántom a témát, de: "Egy nehezen megfogható rendelkezés alapján állapította meg milliárdos hátrány okozását a pénzügyi felügyelet több magánnyugdíjpénztárnál. A felügyelet szerint azon folyt el a pénz, hogy a pénztárak közvetítőket alkalmaztak, a cégek azonban állítják, hogy ebből senkinek nem származott kára, sőt, még nyerhettek is rajta az ügyfelek. ... "Felvetődik a gyanú, hogy sok milliárd forint tűnt el, valaki hazudik, valaki manipulálja az adatokat" - jelentette ki Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja " Lehet, hogy te vagy az, aki hazudik, cica?
liberálzöld.
2011. június 07. 15:21
Jól hallom? Az OTP nyugdíjpénztár beperlis a PSZÁF-ot hazudozás miatt? Baj lesz abból Viktor, ha belerúgsz a Csányiba! Nem lesz ingyenmerzsó golyóálló üveggel!
Honfi-fi
2011. június 06. 13:18
Emellett a magánnyugdíj pénztárak rendszeresen vettek (az anyacég utasítására) olyan részvényeket, befektetési portfóliókat az anyacégtől ami vagy eleve rossz befektetés volt, és erre rájött az anyacég, ezért így szabadult meg tőlük a piaci ár fölött. kulcsó:(az anyacég utasítására) --------------------------------- És tovább gondolva, hogy olyan részvényekről van szó, amik a haveri kör érdekeltségéből eredeztethetőek, de szabadulni kellett tőle, lehetőleg úgy hogy a leértékelődött papírok buktáját , ne az igazi tulaj(részvényes) vigyel.
diotoro10
2011. június 06. 12:17
gyurcsany-bajnai, elmultnyócév, senki nem kap egy fillért sem: http://www.fn.hu/belfold/20110606/nem_lesz_kasza_kasszaknal/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!