Sötétben bujkáló kommentforradalmár

2011. július 07. 11:09

Az internet megregulázása ugyan nem ördögtől való, csak éppen sziszifuszi feladat.

2011. július 07. 11:09
Papp Attila Zsolt

„A Népszava ellen egy (vagy több, fene se tudja) komment miatti, államtitkári szintről induló médiahatósági vizsgálódás egyenesen groteszk fejlemény, és nagyon könnyű úgy interpretálni, hogy ez a hatalom irracionális mértékben érzékeny az őt ért – szinte lényegtelen, mennyire ízléstelen – bírálatokra. A reakciók közt akad meglepően higgadt és vitriolos-szatirikus hangvételű egyaránt; s bár én nem tartozom azok közé, akik a médiatörvény elfogadása miatt a sajtószabadság halálát vizionálták, és egyáltalán nem gondolom azt, hogy a magyar kormány bármiféle diktatúra létrejöttén ügyködik, az efféle tragikomikusan kicsinyes és kivagyi lépések (van belőlük néhány) meglehetősen kedveznek egy olyan légkör kialakulásának, amelyben mindezen rémségek – öngeneráló módon – hihetőnek tűnnek.

Az internet »megregulázása« ugyan nem ördögtől való, csak éppen sziszifuszi feladat; akik az anonimitás leplébe burkolózott, sötétben bujkáló ellen… azaz kommentforradalmárokkal szembeni hatalmi-igazságszolgáltatási hajtóvadászatot szorgalmazzák, minden jel szerint nem egészen értik ennek a világháló nevű valaminek a működési elveit, a virtuális és valós identitások közti átjárhatóság probematikusságát. Az internetes kommunikáció és a kibertér valódi kihívásai helyett (l. a Wikileaks- vagy az Anonymous-jelenséget) piszlicsáré ügyekre pazarolni energiát, pénzt és idegsejteket nemcsak felesleges, de nevetséges foglalatosság is. Egy ilyen háborúhoz valóban rendőrállami módszertan és apparátus szükségeltetik, és ez bizony túl nagy ár lenne a megrendszabályozhatatlan, eszelős trollok elhallgattatásáért.

Bár, ahogy elnézem, igény az lenne rá.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. július 07. 14:42
a hatóság már kiadott egy közleményt, kb egy hete, hogy a kommentekre a médiatörvény nem vonatkozik, a biztos meg, aki megkapta a bejelentést, nyilván visszaír majd... azért jó rugózást a témán
bmucsai
2011. július 07. 12:24
A WEB 2. olyan szellemet ereszett ki a palackból, amit nem lehet visszagyömöszölni. Voltak ennek történelmi előzményei, vannak analógiái és perspektívái. Ilyen előzmény az írás monopóliumának megszűnése (könyvnyomtatás) vagy a rádió megjelenése, mely "profit nélkül árulta a Liszt rapszódiát" . Minkét esetben a hatalom gyakorlói módszerváltoztatásra kényszerültek. A trollkodás analógiája a beat zene kezdeteire emlékeztet, mikor néhány akkord ismeretében egy elektromos gitárral zenekart lehetett alapítani. Én nagyobb türelmet várok a hatalom gyakorlóitól, a WEB 2. még nem forrta ki magát. Szerintem várjuk ki, amíg nem lesz trendi baromnak lenni. A moderálás kétségtelenül drága és körülményes. Előbb utóbb szoftver figyel a leírtakra, és kódoltan fogunk káromkodni, ha úgy hozza a sors. Perspektívikusan bonyolult nyelvezet alakulhat ki a troll ellenőrző szoftver megkerülésére. Az interaktivitás nagy lehetőség a demokrácia kiteljesedése felé, mert egyre több információ áll rendelkezésre a választóknak. Az ember természetes igénye, hogy jeleket hagyjon maga után. Legyen az egy blog bejegyzés, falfirka vagy piramis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!