Bepereli Obamát 43 katolikus szervezet

2012. május 23. 09:29

Bepereli az Obama-kormányt Amerikában 43 katolikus egyházmegye és más katolikus szervezet a kötelező fogamzásgátlási biztosítás, mint a vallásszabadság ellen tett lépés miatt – írja a Catholic News Agency.

2012. május 23. 09:29

Timothy Dolan bíboros, New York-i érsek a perindítást olyan szükséges lépésként értékelte, amely felmutatja az egyház egységét a vallásszabadság megvédésének érdekében. Május 21-i közleményében az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke leszögezte: próbáltak tárgyalni a kormányzattal és a Kongresszussal is, amiről nem mondtak le, de az idő telik, miközben függőben vannak az alapvető jogok, és így veszélyben vannak az egyház szolgálatai.

Maga a püspöki konferencia egyébként nincs a perindító szervezetek közt. A vita még januárban kezdődött. Obamáék köteleznek minden intézményt arra, hogy kössön egészségügyi biztosítást munkatársainak, a biztosításnak pedig kötelezően magában kell foglalnia a sterilizációt, abortusztablettát, fogamzásgátlót.  Az intézkedés miatt akár be is zárhatnak a katolikus kórházak, iskolák és más, nem csupán vallási igényeknek eleget tevő intézmények.

Az intézkedés ellen eddig tizenegy pert indítottak, most a 43 egyházmegye, iskola és kórház  újabb tizenkét eljárást indított szerte Amerikában. Az egyházmegyék közt ott van maga a New York-i érsekség is. Úgyszintén a perindítók közt található több katolikus egyetem, így például a The Catholic University of America, a University of Notre Dame és a Franciscan University of Steubenville is.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. május 28. 10:32
Egy másik teuton a múlt században szintén azt hitte, az ő dolga, hogy az élőhelyeket kijelölje. Egyébként a társadalom egy része ünnepnapokon ott van a templomokban.
Sebaj Tóbiás
2012. május 27. 00:09
Istenem de álszent baromság. Egy: a munkáltatónak lesz kötelező ilyen biztosítást kötnie a munkavállalónak. Kettő : ettől még a munkavállalónak nem kötelező abortuszra mennie, de ha akar akkor azt az egészségbiztosító fizeti. Három : a katolikus intézmények mi a fenéért mennének tönkre ? Eddig sem vállaltak abortuszt, eztán sem fognak. Majd mennek az államiba.
Csomorkany
2012. május 27. 00:08
Nade a nyugati gondolkodású feketék nem kerülhetnek többségbe, mert a fogamzásgátlás manapság integráns része a nyugati gondolkodásnak.
József42
2012. május 27. 00:07
Az Egyház szerint a fogantatáskor kezdődik az élet, vagyis a spermium önmagában nem élet, tehát ez a primitv gúnyolódás, amit egyébként eredetileg Monty Python talált ki az "Every Sperm is Sacred" című humorkodásban, nem találja el a katolikus tanítást, mivel az nem ezt tanítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!