Kéthavi mélyponton a magyar CDS-felár

2012. július 04. 18:45

A szerdai londoni kereskedésben két hónap után ismét 500 bázispont alá csökkent a magyar államadósságra köthető törlesztéskockázati szerződések felára.

2012. július 04. 18:45

Kéthavi mélypontra, 500 bázispont alá süllyedt a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, annak ellenére is, hogy az európeriféria kockázati árazásai a nap folyamán emelkedtek.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 495 bázispont környékén mozgott. A magyar CDS-kontraktusok árazása legutóbb május elején járt hasonló szinteken.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 500 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.A magyar CDS-árfolyamok az év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most több mint negyedmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A londoni elemzői közösségben az a konszenzusos várakozás alakult ki, hogy  a magyar jegybanktörvény-módosítás ügyében múlt héten született kedvező eurójegybanki vélemény nyomán hamarosan megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Magyarországnak nyújtandó új IMF/EU-hitelprogramról, és ez javítja a piaci hangulatot a magyar befektetési eszközökkel kapcsolatban. A magyar CDS-árjegyzés szerdán elszakadt az euróövezeti periféria törlesztéskockázati árazásaitól, ez utóbbiak ugyanis a szerdai londoni kereskedésben jórészt emelkedtek.    

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Omega2010
2012. július 05. 08:30
Hát igen! Bajnai alatt 170 volt a CDS, aztán most orbán 'levitte!' 500-ra. Micsoda forradalom! Az 56-osok csak úgy fogják a hasukat a röhögéstől.
trendo
2012. július 05. 06:14
Mindig azt mantrázza a jobboldal, hogy az IMF tanácsai megszorítóak és tönkre teszik az országot. Ezért kellett kipaterolni őket (és önként, dalolva bevezetni még nagyobb megszorításokat, csak éppen magasabb költségű országfinanszírozás mellett). Adtatok a szarnak egy nagy pofont, ahogy ezt falun mondják!
L066H
2012. július 04. 18:56
Szegény ballibeknek már ez a mantra is kiesik a kezükből. :) Mivel fogják most szorgalmazni az IMF megállapodást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!