Földvédelmi kerekasztalt hív össze a Jobbik

2013. június 22. 13:27

A Jobbik által keddre összehívott földvédelmi kerekasztallal reményeik szerint nyomást tudnak gyakorolni a kabinetre, és célja meghatározni azokat az operatív lépéseket is, amelyek elvezethetnek odáig, hogy egy év múlva ne lépjen hatályba az új földtörvény – közölte szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán.

2013. június 22. 13:27

A jobbikos képviselő azt mondta, remélik, nyomást tudnak gyakorolni a kabinetre annak érdekében, hogy széles társadalmi vita keretében olyan jogszabály kerüljön majd a parlament elé, amilyet a kormányoldal is megígért, mind a kampányában, mind a Nemzeti Vidékstratégiában.

A politikus kitért arra is, hogy a földtörvényről szóló pénteki szavazás alatt Jobbik-frakció tagjai a földtörvény határozathozatala előtt felvonultak az elnöki emelvényre egy nagy méretű, „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!” feliratú molinóval. Mivel nem jöttek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Az ellenzéki pártok ezután azt mondták, hogy nem tartják szabályosnak a törvény elfogadását.

Magyar Zoltán a Jobbik-frakció nevében visszautasította a pénteki tettüket elítélő kormányzati nyilatkozatokat. Azt mondta, hogy azt nem egyfajta anarchista vagy a magyar jogállamiságot megkérdőjelező lépésnek szánták. A Jobbik úgy gondolta, hogy ennek a földtörvénynek a megszavazása „egy minősített hazaárulással felérő cselekmény”, amely ellen a hagyományos eszközökön túl is fel kell lépniük – jelentette ki. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy pártjuk az elmúlt három évben először lépett fel ilyen radikális eszközökkel egy törvényjavaslat elfogadása ellen.

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. június 23. 10:16
Az éremnek két oldala és éle is van. Az éremnek két oldala és éle is van. Lehet a földkérdés témáját más nézőpontból is vizsgálni, s akkor a következtetés is más lesz. A moratórium – amelyet az unió 2010-ben a kormány kérésére meghosszabbított – 2014 évben lejár. A mostan joghatályos földtörvény a moratórium lejártával lehetővé teszi a megkötöttségek nélkül a termőföld vásárlást, bérlését, akár külföldiek részére is. Tehát amennyiben nem lesz új joghatályos földtörvény, akkor a mostani lesz továbbra is hatályban. Az Országgyűlés által elfogadott még nem joghatályos és hiányzik a végrehajtási rendelet is. Ez utóbbiban lehet meghatározni a prioritásokat, a végrehajtás időbeliségeit.Amit Ángyán professzor úr hiányol a végrehajtási rendeletbe bele lehet foglalni. Aki akadályozza a földtörvény elfogadását az a régit akarja érvénybe hagyni, így szabad prédává tenni a termőföldet. Ez a mostani helyzet nagyon hasonlatos az 90-es földprivatizáció megoldáshoz, amely a birtokméretek elaprózottságához, a bérleti viszonyhoz vezetett. A bérletnek kettős problematikája van; az egyik, hogy tőkét von el, költségtöbbletet okoz, a másik, hogy olyanok is termőföldhöz jutottak, akiknek soha nem állt szándékukban gazdálkodni és a jövőben sem kívánnak, csupán nyerészkedésből szerezték meg a tulajdonukba került földterületet.
hümmögő
2013. június 22. 15:30
Nácik! Ki lesz a kerekasztalnál mellettetek? Az is kerek, de azért egyoldalúnak fog tűnni! Hm!
Godmachine
2013. június 22. 15:28
Nagyon helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!