Az állam kezében landolhatnak a zsebszerződéssel eladott földek

2013. október 29. 14:43

A zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés, aminek alapján az ügyész kezdeményezheti a bíróságnál, hogy a semmisnek minősített zsebszerződéssel eladott föld az állam tulajdonába kerüljön.

2013. október 29. 14:43

A termőföldről szóló törvény kimondja, hogy az ügyész jogosult pert indítani a zsebszerződések — azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek — semmisségének megállapítására. A most elfogadott szabályokkal biztosították az ügyész számára a jogot is, hogy kezdeményezze: a bíróság a termőföld tulajdonjogát az államnak ítélje meg.

A jogszabály rögzíti, hogy a zsebszerződések semmisségéből eredő követelések bírósági úton nem érvényesíthetők. A törvény értelmében az ügyész bejelentésre vizsgálatot indít, ha joggal feltételezhető, hogy ki akarják játszani a föld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó rendelkezéseket, e körben pedig széles jogkörökkel rendelkezik az eljárás során.

Polt Péter legfőbb ügyész korábban levélben fogalmazta meg aggályait a törvényjavaslattal kapcsolatban. Egyik kifogása arra vonatkozott, hogy az ügyész indítványozhatja: a bíróság az államnak ítélje meg a termőföld tulajdonjogát. A legfőbb ügyész szerint kétséges, hogy egy ilyen, tulajdonjogot elvonó szankció összhangban van-e az alaptörvény rendelkezéseivel. Aggályainak másik része a javasolt jogkövetkezmények visszamenőleges hatályú alkalmazásával foglalkozott.

A visszamenőleges hatályú jogalkalmazással kapcsolatosan egyébként még szeptember elején benyújtott a törvényjavaslathoz egy módosító indítványt a fideszes Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára. A jogszabály ugyanis eredetileg azt mondta volna ki, hogy a törvényt a hatályba lépését megelőzően létrejött zsebszerződésekre is alkalmazni kell. Budai Gyula javaslatára azonban lehetőséget adtak arra, hogy a felek a törvény hatályba lépését követően, egy hónapon belül helyreállítsák a jogszerű állapotot, és csak ennek elmaradása esetén kell alkalmazni a törvény szabályait.

A hétfőn jóváhagyott törvény a kihirdetés után egy hónappal lép hatályba.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. január 11. 22:03
Remek. És helyes. Az előző Orbán kormány idején 52 terepjárót vásároltak, hogy a "jópógárok" a terepen is fülön tudják csípni a zsebszerződéseket. Találtak is 3 gyanús esetet, 1 ért a bírósági szakaszba és nem tudom, hogy mi lett a vége, de ezek után nem is érdekes. Na, az az egy, az mind az államé lehet. Az 52 terepjáró meg a csókosoké.
Fülig Jimmy
2013. október 30. 16:25
magyar közéletben a legaljasabb, köztük a rasszista, homofób indulatok legfőbb, leghatásosabb gerjesztője és legfőbb politikai haszonélvezője nem a Jobbik, hanem a Fidesz.
figo
2013. október 30. 16:25
Mivel ezt a szarságodat már negyedjére látom, hogy bemásoltad teljesen értelmetlenül, szomorú búcsút intek a hülyeségeidnek. X
Agnieszka
2013. október 30. 16:24
A föld a legnagyobb érték. Meg lehet nézni a palesztinok sorsát Izraelben. Az előző 23 év szegénységi bizonyítványa, ahogy kormányok sora dobta a lovak közé a gyeplőt, a K-i megyéket átengedve egy velejéig bűnös, célszerűtlen szociálpolitikával a tanulatlan, civilizálatlan, a bűnözésben dobogós rétegnek, akiknek a sok-sok gyermek utáni pénz vonzóbb, mint tanulni, dolgozni, a Ny-i megyéket meg a szerencsésebb sorsú, idegeneknek, akiknek nyelve, identitása, sőt, állampolgársága sem magyar és akik sohasem a helyiekkel, hanem saját népükkel lesznek szolidárosak, mint tulajdonosok, mint munkaadók. Jó lenne, ha valamit még vissza lehetne ebből csinálni, hiszen ezek a szerződések nyilván rosszhiszeműen, az akkor fennállt törvények kijátszására köttettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!