Paczolay a Velencei Bizottság tiszteletbeli elnöke

2013. október 15. 15:03

Tiszteletbeli elnökké választotta a Velencei Bizottság Paczolay Pétert, aki eddig Magyarországot képviselte a testületben. Az Alkotmánybíróság elnökét meglepte a hír, ugyanis eddig nem volt ilyen tisztség a Velencei Bizottságban.

2013. október 15. 15:03

A Velencei Bizottság az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, melybe minden, a szervezetben részt vevő állam egy tagot és egy póttagot delegál. A magyar tag Paczolay Péter, 2009 és 2011 között a testület alelnöke, a póttag pedig Trócsányi László volt augusztusig.

Paczolay megbízatását augusztusban nem hosszabbították meg, sokan bizalomvesztést emlegettek, ám az Alkotmánybíróság elnöke már akkor leszögezte: ezt nem tudja értelmezni, hiszen a Velencei Bizottságban a tagoknak nincs módjuk nemzeti érdeket képviselni. Az olyan ügyek vitájában ugyanis, amelyekben a saját országuk érintett, nem vehetnek részt, ezért is hívják meg az adott ülésre az érintett kormány képviselőjét.

A Velencei Bizottság a múlt hétvégén tartott plenáris ülésén döntött úgy, hogy módosítja a statútumát és létrehozza a tiszteletbeli elnök posztját, amelyre Paczolayt választották meg.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. december 15. 15:18
Paczolay rulez!!!
HSL
2013. december 15. 15:18
mintha a finessz kezdte volna dacos hülyegyerek módra a zannyába küldözgetni a VB-t...
szalámis hegedű
2013. október 16. 13:02
A Velencei Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolay Pétert, a testület Magyarországot képviselő korábbi tagját. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az MTI megkeresésére elmondta, váratlan megtiszteltetésként érte a hír, hiszen eddig nem volt ilyen tisztség a bizottságban. "A Bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy módosítják a Bizottság statútumát, létrehozzák a tiszteletbeli elnöki tisztséget, és elsőként engem választanak meg annak betöltésére. Azt, hogy pontosan milyen feladatokkal jár a tiszteletbeli elnöki tisztség, a módosított statútum fogja meghatározni, de mindenképpen örülök annak, hogy intézményes keretek között is folytatódik a Bizottságban végzett munkám" - mondta Paczolay Péter. A magyar kormány augusztus közepén döntött arról, hogy visszahívják Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, a Népszabadság szerint „bizalomvesztés” miatt. Paczolay akkor erre reagálva azt mondta, a sajtó által emlegetett bizalomvesztés számára az "nem értelmezhető". A Velencei Bizottságban ugyanis a tagoknak nincs módjuk nemzeti érdeket képviselni, hiszen az olyan ügyek vitájában, amelyekben a saját országuk érintett, nem is vesznek részt, ezért is hívják meg az adott ülésre az érintett kormány képviselőjét. A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete 2009-ben alelnökévé választotta Paczolay Pétert. Ezt a megbízatást 2011-ig töltötte be. Paczolay a Velencei Bizottság munkájában 1991 óta vesz részt. Póttagként 2001 óta, rendes tagként pedig 2005 óta tevékenykedik a bizottságban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!