Strasbourg elé viszi a Politikatörténeti Intézet az állampárti iratokat

2013. október 21. 09:05

Az Alkotmánybíróság múlt heti döntése értelmében kisajátításra kerülnek a Politikatörténeti Intézetben őrzött állampárti iratok, amelyeket a Magyar Országos Levéltárban kell majd elhelyezni. A PTI Strasbourgban keres jogorvoslatot.

2013. október 21. 09:05

Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a levéltári törvény azon módosítása, mely előírja, hogy az kommunista múlt iratait állami levéltárban kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy a PTI-nek át kell adnia az eddig általa őrzött iratokat. Földes Györgyöt, a Politikatörténeti Intézet vezetőjét nem érte váratlanul az Alkotmánybíróság döntése. Mint a Népszavának elmondta: az Ab megvárta a határozathozatallal, hogy a negyedik alkotmánymódosítás tételesen az alaptörvénybe emelje azokat kitételeket, amelyeket megtámadtak.

Földes azt is hozzátette: még van lehetőség a jogorvoslatra, Strasbourgban folytatják a pert a kártalanítás reményében. A hatalmas eszmei érték mellett ugyanis az Intézetnek nem kevés ráfordítása is benne van az iratanyag gondozásában.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!