Szalayné Sándor Erzsébet az új nemzetiségi ombudsman-helyettes

2013. október 21. 15:49

Megválasztotta Szalayné Sándor Erzsébetet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek az Országgyűlés, miután elődjének mandátuma szeptemberben lejárt.

2013. október 21. 15:49

Szalayné Sándor Erzsébet szakterülete a kisebbségvédelem, amelynek magyar és nemzetközi jogi vonatkozásaival tudományos kutatóként, egyetemi oktatóként, hazai és nemzetközi szervezetek tagjaként foglalkozik. Bizottsági meghallgatásán folyamatos kommunikációt ígért a nemzetiségi szervezettekkel.

Az ombudsmani rendszer az új alaptörvény életbe lépésével egységesült: a nemzeti és etnikai jogok és a jövő nemzedékek biztosa azóta az alapvető jogok biztosának helyetteseként dolgozik, míg az adatvédelmi biztos helyébe független hatóság lépett.

A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes figyelemmel kíséri a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak érvényesülését, rendszeresen tájékoztatja az alapvető jogok biztosát ezzel összefüggő tapasztalatairól, felhívja az alapvető jogok biztosának figyelmét a nagyobb csoportot érintő jogsértés veszélyére, eljárás megindítását javasolhatja, közreműködik az ombudsman vizsgálatában, és javasolhatja, hogy az alapvető jogi biztos az Alkotmánybírósághoz forduljon.

Szalaynét Székely László, az alapvető jogok biztosa jelölte a tisztségre. Az új ombudsman-helyettes a választás eredményének kihirdetését követően esküt tett a parlament előtt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!