Perek százait indíthatja be az új bejelentővédelmi törvény

2013. november 14. 12:18

Az új közérdekű bejelentésről szóló törvény szerint januártól a bejelentés alapján felderített, büntetőjogi határértéket meghaladó visszaélés esetén kötelező lesz feljelentést tenni az elkövetővel szemben. Mivel a magyar szabályozás a nemzetközi gyakorlattal ellentétben a magánszektorra is kiterjed, elemzők perlavinát várnak a törvény hatálybalépésétől.

2013. november 14. 12:18

Ugyan a közérdekű bejelentésekről szóló törvény eredeti tervezete csak az állami szektorban tapasztalt visszaélésekre vonatkozott volna, de az elfogadott változatba már vállalatokat érintő passzusok is bekerültek – írja a Napi.hu.

A büntetőjogi értékhatárt meghaladó visszaélés esetén kötelező lesz a vállalatnak feljelentést tenni, ami nem csak a bíróságok ügyterhét fogja jelentősen megnövelni, de a feljelentőre is számos, az eljárással kapcsolatos adminisztrációs terhet zúdít – vélekedett a KPMG szakértője.

A feljelentési kötelezettség azért is problematikus ebben a körben, mert ilyet általában csak a legsúlyosabb bűncselekmények vonatkozásában ír elő a büntetőjog.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!