A Ptk-ban tiltaná a devizahitelt az LMP

2014. január 10. 17:13

A még hatályba sem lépett új Ptk-t módosítaná az LMP annak érdekében, hogy tiltsák meg azokat a devizahitel-szerződéseket, amelyek nem abban a pénznemben tartják nyilván a tartozásokat, mint amiben azokat fizetik

2014. január 10. 17:13

Schiffer András azt mondta, hogy a jogszabályt egy korábban már benyújtott, de akkor elutasított javaslatuk részeként adják majd be. A korábbi indítvány szerint a bíróságoknak minden eléjük került devizaalapú hitelszerződést teljes terjedelmében át kellene vizsgálniuk, jogerős bírósági ítélet hiányában senkit sem lehetne kilakoltatni, és a bankok sem adhatnák el követeléseiket a végrehajtó cégeknek.

A Kúria devizahitelesek ügyében meghozott, december végén ismertetett jogegységi határozata nem terjed ki arra, hogy a hitelintézeti törvény alapján a bankoknak vizsgálniuk kellett volna, a hitelfelvevők képesek-e törleszteni az adósságukat - jelentette ki. Emiatt viszont fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a szerződéstípusok a hitelintézeti törvénybe ütköznek – hangsúlyozta Schiffer.

Róna Péter, az LMP programtanácsának elnöke azt emelte ki, hogy a hitelintézményekre nem a polgári törvénykönyv, hanem a hitelintézeti törvény vonatkozik.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. január 19. 22:08
Lemaradtatok pár körrel. Pont nem jártatok be a Parlamentbe, mert valahol molinóztatok, amikor picit átalakult ez a rendszer. A nem deviza, hanem uzsorahitelekkel amúgy mi lesz???
Berecskereki
2014. január 11. 12:02
Igazad van, hogy magas a kamat - megjegyzem ilyen magas kamattal nemcsak a Provident hitelez, hanem a kereskedelmi bankok is - de a törvény szerint nem minősül uzsora kamatnak. Amennyiben te magánszemélyként folytatsz hitelezést és ilyen kamatot kérsz, nem azért büntetnek meg, mert magas kamatot kérsz, hanem azért, mert a hitelezési tevékenység engedélyköteles. Amennyiben csupán egy esetről van szó, akkor meg azért büntethet meg a NAV, ha nem vallod be jövedelemként.
Gombóc XVI. Artúr
2014. január 11. 12:02
Van olyan ország ahol fel sem merül, hogy valaki más pénznemben vegyen fel hitelt, mint az adott ország pénzneme. Szóval azért ez a felvetés nem az ördögtől való...
luga
2014. január 11. 12:01
Az "alapú" a csalás. Vagy deviza, vagy az országban érvényes fizetőeszközben legyen kizárólag hitel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!